hits

Yquem, verdens kanskje mest legendariske vin

kommentarer

Verdens kanskje mest legendariske vin er den gylne Yquem. Yquem dukker opp nesten mytisk langt tilbake i tid. Kanskje var vikingene her og kjempet, for dets eier den gang, hertugen av Aquitaine fikk bygget en borg nord for byen Bordeaux for å holde vikingene unna alt på 800-tallet. Og Yquem var del av godset til hertugene av Aquitaine. Vi vet ikke hvor langt tilbake, om det var tilbake til den første vi kjenner navnet til, Chram som styrte her midt på 500-tallet, eller under Lupo II som motsatte seg selveste Karl den store (Charlemagne) på 700-tallet. Så kom alle Williamene, hele ti stykker før den berømte datteren, Eleanor av Aquitaine dukker opp på 1100-tallet. Da hun kom inn i rampelyset er Yquem i alle fall en del av huset Aquitaines besittelser. For hun skal giftes bort og alt hennes gods omtales. Året er 1152.

Aquitaine var nærmest et kongedømme i seg selv, det strakk seg over rundt en tredjedel av dagens Frankrike, fra Spania i syd til og med Loire i nord og langt innover i landet. Hun var datidens Liliane Bettencourt, bare mye yngre. Hun var styrtrik, og mektig. Hun hadde vært gift alt, med Kongen av Frankrike, men de to hatet hverandre, så hun giftet seg på nytt, knapt nok med blekket tørt på skilsmissepapirene fra paven, med Henrik Plantagenet, hertugen av Normandie. To år senere arvet han like gjerne England. Det er noen som arver slikt og i 1154 blir Yquem engelsk krongods. Richard Løvehjerte tar over eierskapet og slik går det frem til 1453. Nesten 300 år går altså hvor Yquem eies av de engelske kongene. Og hva mer? Jo, det lages vin på Yquem under disse eierne. Hvaslags vin vet vi ikke. Er den rød, eller rosé, nemlig claret som det heter? Nei, antagelig ikke, halvparten av vinproduksjonen i Bordeaux, eller mer har historisk sett vært hvit. Men vi vet ikke. Men på 1200-tallet beskriver gamle dokumenter at det er vinproduksjon på Yquem under Plantagenetenes eie.

Så kommer en ny eierslekt inn i 1453. England tapte slaget i Castillon i 1453, Aquitaine ble fransk, den nye eieren av Yquem var Karl VII av Frankrike. Denne gjengen skulle bli sittende omtrent halve tiden av Plantagenetene, 140 år. I 1593 gir Henry IV av Frankrike eiendommen til slekten Sauvage som styrer som lensherrer , over Guyenne for ham,  området Bordeaux er en del av. Sauvageslekten kom muligens fra Normandie og har fulgt Plantagenetene i både England og Frankrike i århundrer, så de kan ha sittet på Yquem også før de ble eiere. En Sauvage var borgermester i Bordeaux under Edward III for eksempel, på 1300-tallet. Sauvage tok Yquem som navn og slekten ble hetende Sauvage d'Yquem. Det går generasjoner her og vi vet fortsatt ikke om vinen her har blitt søt. Laurent de Sauvage d'Yquem går på den smellen alle adelsmenn frykter, han får ingen sønn. Og dermed ryker navnet ut av Yquems historie. Hans datter Francoise-Josephine de Sauvage d'Yquem gifter seg med greve Louis-Amedee de Lur-Saluces i 1785.

Lur-Salucene, navnet vi kjenner igjen fra etikettene på eldre Château d'Yquem blir sittende som eiere her frem til 2007, hele 414 år i samme slekt. Ikke så lenge som Plantagenetene om vi tar med deres forfedre fra huset Aquitaine, men svært respektabelt. Og nesten tre ganger så lenge som de franske kongene. Og hva skyldtes salget? Joda, selvsagt, en familiefeide. De siste ti årene er det LVMH som er eiere her, de har fortsatt noen år å gå på før vi lar oss imponere over historien. Som sagt, vi vet fortsatt ikke når vinen her ble søt, slik som i dag. Romerne drakk søte viner men antagelig snakker vi en gang mellom 1600 og sent 1700. 1811 er en årgang som er søt i alle fall, og den skal fortsatt være magisk om du har en million kroner å avse på en flaske vin. Det er det en flaske koster nå om du tusler inn hos Hedonism Wines i London og kjøper en flaske. Både Robert Parker og Wine Spectator har gitt vinen 100 poeng.

Château d'Yquem er rangert som først av de første i klassifiseringen i 1855. En helt egen klassifisering. Alt den gang hadde huset et ry på seg for å være over alle andre. Det og rigid selektering for å alltid ha best mulig vin har gitt husets viner en helt spesiell posisjon. Utbyttet i vinmarkene er gjerne så lave som 15 hektoliter per hektar mot i alle fall det doble i de beste rødvinene i regionen. Men etter ytterligere selektering er utbytte ofte bare mellom 7 og 9 hektoliter per hektar. På Yquem sier man at en drueplante som regel bare produserer nok druer til et glass med vin. Og hvilke druesorter lages så dette flytende gullet av? Jo, 70-80% semillon og 20-30% sauvignon blanc etter årgang. Jordsmonnet strekker seg over hundre hektar hva vinmark angår, for eiendommen er mye større. Kun druer perfekt angrepet av soppen botrytis plukkes, den sørger for ørsmå hull i skallet som får vannmolekyler til å fordampe mens de andre molekylene i druen er for store til å unnslippe. Det gjør konsentrasjonen av druemosten mye større. Og botrytisen forsterker smakene også. Vi snakker en eliksir som nesten eksploderer på tungen.

Y de Yquem, som gjerne kalles ygrec da det er uttalen på bokstaven Y på fransk er en tørr vin som plukkes før druene blir angepet av botrytis for å tynne ut litt av den potensielle høsten. Druene er modne og høstingen skjer gjerne to-tre uker før hovedinnhøstingen starter. Den igjen kan pågå i ukesvis. Den korteste noen gang var i 2003 over bare 9 dager. Vanligvis må plukkerne gå mange ganger gjennom vinmarkene med opphold på en uke eller to mellom hver gang. Alt for å bare plukke de enkeltbærene som er perfekte siden forrige gang. Det er dyrt å lage Sauternes. 2014 under ble plukket over hele 9 uker. Disse slippes nå som spesialbestilling via Winetailor. 2015 finnes også til samme pris men ble ikke smakt. 2011 er utsolgt.

 

2016 Y d'Yquem

Kr 1499,90 spes best 8196501

Pale lemon yellow. Apples, pears, peach, some honey, light vanilla nose, touch of lilies. Fresh acidity, fruity, apples, lemon curd, some peach, spices, ripe and rich, intense, some spices, long finish. 93

 

2014 Château d'Yquem

Kr 3799,90 spes best 6982601

75S 25SB Pale golden. Apricots, some vanilla, spices, ripe lemons, pineapples, light spicy touch, nuanced nose. Fresh acidity, fruity, ripe, detailed, playful, nuanced, peach and pineapples, pure and bright, lively, long. 96

 

2013 Château d'Yquem

Kr 3799,90 spes best 6982601 (skriv årgangen du ønsker)

70S 30SB Pale golden. Apricots, pineapples, peach, some vanilla and cinnamon, rich and intense, has added some depth since last bottle. Fresh acidity, fruity, peach, apricots, pineapples, some vanilla and spices, rich and intense yet playful, long finish. 95

 

2011 Château d'Yquem

80S 20SB Pale golden. Rich, pineapples, lemon curd, some crème brulée, light lilies note nose, intense. Fresh acidity, fruity, pineapples, some spices, peach, rich and fruity, playful, layered, long finish. 95

#yquem #sauternes #bordeaux #vinsdebordeaux #godvin #magic

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar