hits

Nyttårsfeiring med stil

kommentarer

Noen etiketter er så ikoniske at man aldri slutter å være litt barnslig begeistret når en flaske dukker opp på bordet. Dom Perignon er en av disse.

Selv om produksjonen er enorm klarer Dom Perignon kunststykket å lage fremragende vin. Ingen vet hvor mye som lages men vi snakker millioner av flasker hvert år, eller i alle fall i årene som blir lansert. Noen rynker på nesen av slikt, men det er snarere en formidabel bragd. Det er lettere å lage fem eller ti fat med stor vin, enn tusenvis. 2009 som slippes nå er en varm årgang og dermed på den bløte siden. Flasken smakt under var andre gang jeg smakte den, førte gang var i september og alt nå viste vinen mer presisjon, men denne fikk også mer luft. Enkelte årganger av Dom Perignon bør faktisk dekanteres.

Nei, boblene forsvinner ikke, med mindre du ikke har rengjort karaffelen godt nok, eller ikke skylt ut all såpen. Jeg har hatt dekanterte Dom Perignoner i karaffel i fem-seks timer uten at moussen forsvinner. Ruger du på en 1999 vil den som regel ta sats etter mellom to og fire timer på karaffel for eksempel. Før det er den mindre spennende, og da har de fleste drukket den opp. Første årgang Dom Perignon kom i 1921. Herren selv, en munk var den første i champagne til å få navnet sitt på en flaske, ellers stod det bare champagne på flaskene. Og suksessen uteble ikke. Vinen ble servert ved Versailles. Han blendet og endret vinifikasjonen, startet med en mer forsiktig pressing av druene. Boblene kom senere.

For rundt tredve år siden begynte Dom Perignon å separeres fra Moet selv om de fortsatt har samme eier, så er markedsføringen og driften nå hver for seg. Årgangen velges ut i fra dynamikken mellom en årgang og stilen til Dom Perignon, derfor kan det noen ganger utelates årganger som samlerne kanskje undres over. For eksempel 1979, en fremragende champagneårgang uten noen Dom Perignon. Chardonnay og pinot noir fra Hautvillars gir det mineralske utrykket. Årgangen må ha perfekt chardonnay OG Pinot noir OG Dom Perignons stil for å kunne bli deklarert som Dom Perignon. Det benyttes faktisk ikke noe fat under produksjonen, rikheten kommer av modningen.

P står for plenitude, og betyr komplett. Erstatter for Oenoteque og slippes ved høyere alder, seksten til atten år mot rundt åtte-ni års alder for Dom Perignon. En senere degorgering. P3 finnes også, da rundt 25 år i snitt og her slippes flaskene bare i utvalgte markeder. 

 

2009 Dom Perignon

Kr 1249,90

Pale lemon yellow. Apples, minerals, some pears, light yellow fruits, starting to show a bit more brioche and minerals than a bottle just a few months ago. Fresh acidity, elegant mousse, fresh, fruity, elegant, rounded, refreshing, apples and pears, long. 93

 

2000 Dom Perignon P2

Kr 2949,90

Pale lemon yellow. Minerals, brioche, flinty, apples, layered and nuanced, layered, bright and fresh nose, beautiful nose. Fresh acidity, beautiful mousse, minerals, oysters, chalk, apples, some citrus, superb balance, intense yet transparent, layered, long. 96

 

2005 Dom Perignon Rosé

Kr 2399,90

Pale reddish pink. Minerals, light apples, red fruits, minerals, some elegant nose, light floral note. Fresh acidity, minerals, red apples, strawberries, elegant and nuanced, refreshing, bright and transparent, light spicy note reminiscent of a Vosne, long finish. 96

#domperignon #vinmonopolet #godvin #champagne

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar