hits

Nyttrsfeiring med stil

Noen etiketter er s ikoniske at man aldri slutter vre litt barnslig begeistret nr en flaske dukker opp p bordet. Dom Perignon er en av disse.

Selv om produksjonen er enorm klarer Dom Perignon kunststykket lage fremragende vin. Ingen vet hvor mye som lages men vi snakker millioner av flasker hvert r, eller i alle fall i rene som blir lansert. Noen rynker p nesen av slikt, men det er snarere en formidabel bragd. Det er lettere lage fem eller ti fat med stor vin, enn tusenvis. 2009 som slippes n er en varm rgang og dermed p den blte siden. Flasken smakt under var andre gang jeg smakte den, frte gang var i september og alt n viste vinen mer presisjon, men denne fikk ogs mer luft. Enkelte rganger av Dom Perignon br faktisk dekanteres.

Nei, boblene forsvinner ikke, med mindre du ikke har rengjort karaffelen godt nok, eller ikke skylt ut all spen. Jeg har hatt dekanterte Dom Perignoner i karaffel i fem-seks timer uten at moussen forsvinner. Ruger du p en 1999 vil den som regel ta sats etter mellom to og fire timer p karaffel for eksempel. Fr det er den mindre spennende, og da har de fleste drukket den opp. Frste rgang Dom Perignon kom i 1921. Herren selv, en munk var den frste i champagne til f navnet sitt p en flaske, ellers stod det bare champagne p flaskene. Og suksessen uteble ikke. Vinen ble servert ved Versailles. Han blendet og endret vinifikasjonen, startet med en mer forsiktig pressing av druene. Boblene kom senere.

For rundt tredve r siden begynte Dom Perignon separeres fra Moet selv om de fortsatt har samme eier, s er markedsfringen og driften n hver for seg. rgangen velges ut i fra dynamikken mellom en rgang og stilen til Dom Perignon, derfor kan det noen ganger utelates rganger som samlerne kanskje undres over. For eksempel 1979, en fremragende champagnergang uten noen Dom Perignon. Chardonnay og pinot noir fra Hautvillars gir det mineralske utrykket. rgangen m ha perfekt chardonnay OG Pinot noir OG Dom Perignons stil for kunne bli deklarert som Dom Perignon. Det benyttes faktisk ikke noe fat under produksjonen, rikheten kommer av modningen.

P str for plenitude, og betyr komplett. Erstatter for Oenoteque og slippes ved hyere alder, seksten til atten r mot rundt tte-ni rs alder for Dom Perignon. En senere degorgering. P3 finnes ogs, da rundt 25 r i snitt og her slippes flaskene bare i utvalgte markeder. 

 

2009 Dom Perignon

Kr 1249,90

Pale lemon yellow. Apples, minerals, some pears, light yellow fruits, starting to show a bit more brioche and minerals than a bottle just a few months ago. Fresh acidity, elegant mousse, fresh, fruity, elegant, rounded, refreshing, apples and pears, long. 93

 

2000 Dom Perignon P2

Kr 2949,90

Pale lemon yellow. Minerals, brioche, flinty, apples, layered and nuanced, layered, bright and fresh nose, beautiful nose. Fresh acidity, beautiful mousse, minerals, oysters, chalk, apples, some citrus, superb balance, intense yet transparent, layered, long. 96

 

2005 Dom Perignon Ros

Kr 2399,90

Pale reddish pink. Minerals, light apples, red fruits, minerals, some elegant nose, light floral note. Fresh acidity, minerals, red apples, strawberries, elegant and nuanced, refreshing, bright and transparent, light spicy note reminiscent of a Vosne, long finish. 96

#domperignon #vinmonopolet #godvin #champagne

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar