hits

januar 2016

Jakten p det legendariske




Hva er perfeksjon? Det sitter jeg tenker p mens jeg humper og skrangler av sted p Frognerseterbanen. Overfor meg sitter Mari Maurstad som snakker noe om en katt, og en bil og noe om jordvarme, jeg fr det ikke helt med meg. Jeg er p vei til en smaking av viner fra Priorat, etter ha smakt gjennom en rekke strlende burgundere. Jeg klarer ikke helt holde fokus p alt utenfor, og Mari, snakker jo ikke til meg, jeg sitter bare i den samme bsen. Det er intimt i skranglekassene som kalles T-bane. Eller bare bane, eller til og med trikk p denne siden av byen. Trikk er den bl i sentrum, for s vidt med noen lange tarmer ut i endene, og jeg forstr. P Smestad er T-bane nedverdigende. Det er nedverdigende alle andre steder ogs. T-banen er ikke legendarisk.




Uansett, legendariske viner, de finnes litt her og litt der. Jeg hadde smakt et par fr denne dagen, og skulle til smake en til. Men dette dreier seg om to andre legendariske viner, smakt noen dager i forkant. Den frste er amerikansk. Dominus ble kjpt av Christian Moueix da han skjnte at han ikke kunne vre enerdende p Petrus i Pomerol. Nok en legendarisk eiendom. Christian har kontrollen over Chteau Trotanoy og La Fleur Petrus, ogs disse legendariske, men han mtte ogs skape noe mer. I Napa Valley. Med strre frihet. Slik dukket Dominus opp som en av de lettere, ikke s voldsomme og mer nyanserte vinene i Napa Valley. Jeg kan fortsatt sikle til minnene om 1994 av denne, strlende vin!


Den andre lages ogs p Bordeauxdruer, men denne gang i Italia. Bolgheri er stedet hvor italienerne frtser i druene fra Bordeaux. Ornellaia kom til verden i 1981 da Ludovico Antinori grunnla eiendommen, fra den rimelig kjente familien som nesten er legendarisk i seg selv. Bolgheri er varmere enn Bordeaux, som Napa Valley, men noen produsenter klarer lage viner i en stil som gjr at de er nrmere stilmessig enn man skulle tro. En kompis fryder seg fortsatt over at jeg en gang trodde en Ornellaia han serverte meg blindt var en Pontet-Canet. Godt man kan glede andre. Ved siden av dette har begge viner smssken som kan gi en pekepinn p stilen uten tmme lommeboken helt. Men enhver innbitt vinelsker br ha prvd de to legendene, i det minste for vite hvordan de er. Er de for dyre for deg alene, kjp de inn som vennegjeng, eller til vinklubben.

2010 Napanook
Kr 599,-
Deep ruby. Spices, rich nose, fruity, vanilla, blackberries and blueberries. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, ripe, rich, quite intense, juicy, spicy, dark berries, long. 91

2011 Dominus
Kr 1350,- Kun 12 flasker igjen.
Deep ruby. Dark fruits, some herbs, spices, anise, vanilla, intense nose. Fresh acidity, ripe tannins, ripe, rich, fruity, dark berries, spices, long. 94


2013 Poggio alle Gazze dell'Ornellaia
Kun horeca
Pale lemon yellow. Some grapefruits, some lemons and orange notes, vanilla. Light tropical notes. Fresh acidity, fruity, fresh, rounded, vanilla and spices, grapefruits, long. Slightly phenolic finish. 90

2013 Le Volte dell'Ornellaia
Kr 245,-
Ruby. Dark fruits, some vanilla, some spices, liquorice, scented notes. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, dark berries, some chocolate and anise, good length. Some herbs. 88

2013 Le Serre Nuove dell'Ornellaia
Kr 415,- Kommer nr 12 er utsolgt.
36CS 32M 20CF 12PV Deep ruby. Red berries, spices, blueberries, fruity, quite intense nose, scented, some white chocolate. Fresh acidity, ripe tannins, structured, hard vanilla notes that need some cellaring to integrate for me, but there is fruit to back it up, long. 90

2012 Le Serre Nuove dell'Ornellaia
Kr 415,-
52M 28CS 12PV 8CF Deep ruby. Dark berries, fruity, some coffee and chocolate notes, some vanilla, light scented note. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, rounded, quite intense, dark berries, smoother texture, long. 90

2012 Ornellaia
Kr 999,-
Deep ruby. Dark fruits, ripe blue- and blackberries, vanilla, some spices, scented, fruity, intense nose. Layered. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, dark berries, some chocolate, morellos, spices, intense, long. 94

2011 Ornellaia
Utsolgt
Deep ruby. Some spices, dark fruits, some cherry note, blackberries, vanilla, fruity, vanilla, intense, scented nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, intense, layered, dark berries, some spices, vanilla, some coffee and dark chocolate notes, long. 95

#bolgheri #napa #napavalley #dominus #ornellaia #legendary #wine

Leitz har landet igjen



Etter en rgang med uvanlig hye priser for bde Leitz og Rheingau er prisene i r normalisert igjen. Det var kanskje et forsk p en hype, men markedet var ikke klart for det. 2014 rgangens GGer leverer bra kvalitet selv om det er noe uventet hy sdme p Berg Rottland. Vinen kler det for s vidt, men forventer du en trr munnflelse, s fr du det ikke her. Sdmen kler syren bra og vinen er nok utmerket til sushi uten at det er prvd, der er gjerne litt sdme pkrevd mot det ste i risen. N er sdmen for s vidt tilstede i hele rekken men de vrige vinene fremstr som trrere i munn. Schlossberg er den trreste med 6,9 gram restsukker, den oppleves ogs som den smaleste av vinene i munn. Kaisersteinfels er den steste med 11 gram restsukker men den kjennes relativt trr ut mot Rottlands 8 gram fremstr som den steste og her kjennes det som nevnt over. Nesten mot Feinherb i utrykket. Dette forsterkes av en mer gulfruktig stil.




2014 Leitz Berg Rottland Riesling GG
VP nr 3654801 Kr 379,80
Mellomlyst strgul. Fruktig duft, gule epler, lett mineralsk undertone, noe sitrus. Frisk syre, noe sdme som for min del balanserer syren men som nok er noe forstyrrende for noen. Fruktigere utrykk, gule epler og plommer og noe sitrus, lang. Sushivin. 90

2014 Leitz Berg Roseneck Riesling GG
VP nr 3654701 Kr 379,80
Lyst strgul. Lett floral tone, noe lime og eplekart, svakt av prer p duft. Frisk syre, fruktig, noe slankere med fin balanse og frukt, fremstr som noe trrere enn Rottland, elegant floral og sitruspreget tone i ettersmaken, lang. 91

2014 Leitz Berg Schlossberg Riesling GG
VP nr 3654901 Kr 379,80
Lyst strgul. Epler, noe sitrus, mineraler, litt strammere duft, relativt lukket. Frisk syre, syrlige epler og sitroner, mineraler, slankere utrykk, litt slank finish. Lang. 90

2014 Leitz Berg Kaisersteinfels Riesling GG
VP nr 3655001 Kr 379,80
Lyst strgul. Epler, sitroner, lett floral tone, noe kandisert sitrontoner og mineraler p duft. Frisk syre, fruktig, epler og prer, lett sdmefull ferskentone og solmodne sitroner, elegant mineralitet, lang finish. 92

#riesling #rheingau #leitz

Nr topphusene har monopol




Hva kan man forvente nr en av topprodusentene i Burgund har monopol p en vinmark? For det frste, fr vi kommer til denne ene produsenten og hans monopol. Denne vinmarken er stor nok til at man her, som ett av ganske f tilfeller nr vi snakker topprodusent og Burgund, kan flge vinen hvert r. Det er ikke s mange vinmarker i Burgund hvor man har en relativt stor sjanse til kunne anskaffe vinen hvert eneste r. Mugniers Nuits-Saint-Georges 1er Cru Clos de la Marchale er stor nok til det. Stor nok til at noen hundre flasker ankommer landet hvert eneste r. Stor nok til at man kan skaffe seg en eller flere flasker hvert r og bygge sin egen vertikal i kjelleren. Det er ikke s vanlig i fra Burgund dessverre, spesielt ikke om man ikke har spisse albuer og/ eller kontakter.


Nuits-Saint-Georges har ikke helt samme aura som naboen mot nord, Vosne-Romane. Eller kommunene enda lengre mot nord. Noen ser p Nuits, eller NSG som det gjerne forkortes til som noe av en "fattigmannskommune" for premier cru viner. Prisene er lavere om ikke direkte billige. Men mange hever nesen i forhold til kvaliteten eller stilen ogs, nei, den slags, det kjper de sjelden. Jeg brukte lang tid p like burgundere personlig, det var s tynt og slankt. Paradoksalt nok har jeg endt opp p den klokkeklare, crispe og slanke siden etter ha blitt burgundmann. De fete og store burgunderne tiltrekker meg ikke, da drikker jeg heller Bordeaux til en brkdel av prisen. Ja, du hrte riktig, en brkdel av prisen. Men den brilliante, kjlige, crispe og syrlige rdbrsfruktige, fjrlette og filigrane stilen, med elegante parfymerte og florale toner. Den stilen klarer ingen andre etterligne, noe sted p planeten. Nuits har ofte denne stilen selv om en del viner, spesielt i mindre kapable hender blir vel slanke og urtete.


Mugnier har kapable hender som vinmaker, og vinene fremstr som stadig mer presise og veldefinerte. Som tidligere pilot br han ha fintflelse. Det er kanskje ikke han selv som gjr all den fysiske jobben med lage vinen, men etter at han tok over familieeiendommen for drye ti r siden har ting skjedd. Clos de la Marchale som familien eier hele vinmarken av har blant annet ftt en strre om ikke stor krok med hvitvin. Og den er seris. Men gi den betydelig med luft. Den kan kreve timer. Selv over natten fortsatte 2013-rgangen prvd under bygge. Dessverre ble den utsolgt fr jeg rakk skrive sak om den. Men ogs de rde krever tid i karaffel. Minst to timer i ung alder. 2009 rgangen har vrt ugjenkjennelig knytt i en torsperiode n, men n, med nok luft, begynner den komme ut av skallet igjen. Men min anbefaling er la den ligge noen r til fr man prver seg. Jeg har vrt heldig og prvd meg igjennom en rekke. Her kan du her og n bestille deg en burgundvertikal. Benytt sjansen mens den er, det blir antagelig lenge til neste gang du fr muligheten. Noter deg ogs at han som smidde portalen til vinmarken satte bokstaven a speilvendt i ordet la, og derfor er det n speilvendt p etiketten ogs.


2013 Mugnier Nuits-Saint-Georges 1er Cru Clos de la Marchale Blanc
Utsolgt
Lyst strgul. Trang, sitrus, mineraler, sitroner, filigrane med epler og florale toner, noe grapefrukt ogs, bygger I femten timer, men da er karaffelen ogs tom. Frisk syre,, slankere frst og hele veien slankere i munn enn den smfete ettersmaken som brer seg utover med sitroner, mineraler og grapefrukt, lang. 94


2013 Mugnier Nuits-Saint-Georges 1er Cru Clos de la Marchale
VP nr 291305 kr 1499,- Magnum, flasken kommer for salg.
Lyst rubinrd. Purung, nesten fatprve, trenger timer i karaffel. Rde br, vanilje, lakristoner med florale toner etter mange timer p karaffel. Frisk syre, modne tanniner, kjlig utrykk, rde br, delikat og frisk, detaljert, noe mer bringebrtoner og nesten snev av bjrnebr, litt dypere sjanger p aromaene enn normalt for vinmarken. 92

2012 Mugnier Nuits-Saint-Georges 1er Cru Clos de la Marchale
VP nr 1965501 kr 669,-
Lyst rubinrd. Frisk rdbrsfrukt, elegante parfymerte toner, trenger noen timer p pne seg I karaffel, stram frst. Frisk syre, modne tanniner, slank, rdbrsfruktig og delikat, lang finish. 93

2009 Mugnier Nuits-Saint-Georges 1er Cru Clos de la Marchale
VP nr 9472601 Kr 619,-
Lyst rubinrd. Denne har vrt vanskelig i en torsperiode n men begynner komme rundt igjen. Elegant rdbrsfrukt og parfymerte toner, delikat. Frisk syre, modne tanniner, fruktig, rde br og mrkere undertoner, lang finish. 93

2008 Mugnier Nuits-Saint-Georges 1er Cru Clos de la Marchale
VP nr 5348901 kr 619,-
Lyst Rubinrd. Rde br, fioler og florale toner, noe mer ungdommelig enn forrige flaske som hadde noe skogbunnstoner, denne er delikat og parfymert. Frisk syre, modne tanniner, elegant, kjlig utrykk, lang finish. 91

2006 Mugnier Nuits-Saint-Georges 1er Cru Clos de la Marchale
VP nr 5638401 kr 619,- (finnes ogs som magnum)
Lyst rubinrd. Parfymert duft, rde br, bringebr, mer pen enn forrige flaske, synes som om 06 ogs pner seg noe mer om dagen av det jeg har prvd. Frisk syre, modne tanniner, rdbrsfruktig med en litt mer saftig undertone. Ungdommelig. 92

Importren har igjen noen f kasser med 2007, her er mitt siste notat, men den flasken var litt tightere enn normalt. Fra desember 2014 s et dryt r tilbake:

2007 Mugnier Nuits-Saint-Georges 1er Cru Clos de la Marchale
VP nr 6533701 kr 619,-
Bright ruby. Scented, elegant nose, red berries, some figs, more mature nose than last bottle. Fresh acidity, ripe tannins, fresh and fruity, ripe, dark fruits, good length. 89

Jeg tar en chablais




Det er litt forskjellige uttaler og andre morsomme historier man hrer som er gjengangere. Chablis har etter hvert blitt en del av norsken og uttales sjabli. Men fortsatt hrer man en og annen sjablais. Bedre er denne, ingen chardonnay p meg, jeg tar en chablis.

Jadot har noen gromme chardonnayer p programmet om dagen, her er det bare sikre seg noen flasker for sommerens, og de neste somrenes middager. 2013 viser en unormalt stor konsentrasjon p villagevinene under og chablisen og maconen er svrt gode kjp, til og med rverkjp. Ettersmaken p Saint-Aubinen vil overraske deg.

2014 Jadot Chablis

Kr 199,90

Pale lemon yellow. Apples, some minerals and a light plaster nose. Fresh acidity, fruity, fresh, rounded, lighter before elegant minerals finish. 87

2012 Jadot Chablis 1er Cru Fourchaume

Kr 325,-

Pale lemon yellow. Some apples, light lemons nose, some floral notes and minerals, plaster. Fresh acidity, elegant fruit and texture, creamy notes yet citrus and apples, some vanilla, long. 90

2014 Jadot Macon Villages Grange Magnien

Kr 159,90

Pale lemon yellow. Apples, minerals, fresh nose, light yellow fruity touch. Fresh acidity, elegant texture, apples, some minerals and citrus, apples finish. 86

2013 Jadot Puligny-Montrachet

Kr 449,90

Pale lemon yellow. Apples, minerals, light citrus note, fresh nose, some vanilla. Fresh acidity, smooth, fruity, rounded, elegant texture, towards creamy, long. 90

2013 Jadot Chassagne-Montrachet

For tiden ikke i BU

Pale lemon yellow. Apples, lemons, fruity, some vanilla, rounded nose. Fresh acidity, ripe, apples, lemons, some bitter notes, quite concentrated for a village,elegant body, long. 91

2013 Jadot Saint-Aubin

Kr 339,90

Pale lemon yellow. Apples, lemons, fruity nose, some spices, light flinty note. Fresh acidity, fresh, fruity, apples, minerals and citrus, playful, long. 91

Denne champagnen er ulovlig i Norge


Denne gaveesken er ulovlig i Norge. Foto fra www.liveauctioneers.com

Denne champagnen er ulovlig selge i Norge. Hvorfor? Fordi den ligger i en eske med noen vinglass. Ta flasken ut av esken, kast glassene, vipps, s er den lovlig. Vinglass med logo er farlig! Jeg har to vinglass fra Opus One i skapet. Gode glass faktisk, men de stver ned. Veuve Clicquot, Mot og Barbeito har jeg ogs. De sistnevnte er ganske gode til Madeira, ellers kan jeg ikke huske sist jeg brukte disse glassene. Men det er meg, jeg har kontroll. Tenk deg at du har lyst p noen vinglass med en logo fra produsenten p. Kan vi som samfunn vite at du vil ha kontroll? Mine glass kommer fra utlandet forsvidt, s andre lands myndigheter har gtt god for at jeg som nordmann antagelig vil klare meg med slike farlige enheter p kjkkenet. kjpe slike vinglass via Vinmonopolet sammen med en flaske fra samme produsent er faktisk ikke tillatt i dette landet. Flasken alene, uten noe ekstra vissvass, ja det er tillatt. Men i en lekker gaveeske med tilhrende glass? Nei da er frykten for at du skal finne p kjpe en flaske du egentlig ikke ville kjpt, uten de samme glassene, og esken, avgjrende for at det ikke er lovlig selge den ellers lovlige varen. Myndighetene tror det er en fare for at du vil kjpe en alkoholholdig men unsket vare, p grunn av noen glass. Hvorfor skulle man egentlig nske seg glass merket med en vare man ikke liker? Overformynderi?


De fleste champagnehus av en viss strrelse leverer slike gavesett, og Norge er svidt jeg vet eneste marked hvor dette er ulovlig. Foto fra 101hdpix.com

Nr man reiser finner man disse eskene stadig vekk. Jeg har sett dem i butikkvinduer i alle europeiske land jeg har beskt, kanskje utenom Sverige. Som her hjemme er det lite utstillingsvinduer p Systembolaget. Hvorvidt dette er ulovlig i Sverige som her hjemme vet jeg ikke. I Danmark finner man dem i alle fall. Der tror man ikke noen blir alkoholikere av spede glass med inngravert logo og esker av sateng. Ta glassene til Perrier Jout som eksempel. De har vakre emaljerte blomster som sirlig slynger seg rundt glassets smekre linjer. Det rent ut oser av fyll og gatevold av slike glass. Lukter av rennestein. Personlig tenker jeg noe annet. Men jeg er ikke myndighetene. Jeg trenger bare ha kontroll p meg selv, ikke et helt kobbel av uansvarlige vikinger. En litt mer eksklusiv gave? Glass som minne om en spesielt god flaske eller favorittprodusenten? Nei, tynne stettglass med logo er nesten en garanti for flatfyll og elendighet. Mang en alkoholiker tenker nok, om jeg bare hadde latt vre kjpe de glassene.... Stakk det ikke ut et slikt glass under jakka p han der nedp T-banen?


Foto fra www.luxuo.com

Knall Cornas




Mange som har fulgt meg noen r ser at jeg ikke alltid jubler over viner fra Rhne. Jeg finner vinene altfor ofte for ste, de smaker nesten som solbrsirup med en hy alkohol som nrmest slr en i drvelen i tillegg. En vin skal ikke bare imponere i en slurk eller to, man m ha lyst p mer enn ett glass. Den m ha friskhet. Det er produsenter i Rhne som har laget slik vin hele veien, mens andre har tatt opp konkurransen med portvin. De blir bedre nr de lagres sier folk og beviser det med en vin p 13% fra 1990. Men dagens utgave har 14,5, 15 eller til og med 16 prosent. Nr den ungdommelige frukten blir slankere er det mang en tidlig 2000-talls Rhne som n oser av alkohol og brenner i ettersmaken, selv om noen takler det. Da er det deilig nr det dukker opp en vin som fremstr som elegant og til og med mineralsk alt n, til en fornuftig pris til og med.


2012 Nicolas Perrin Cornas
VP nr 3640201 Kr 379,90
Ruby. Dark fruits, some spices, minerals beneath, layered and nuanced. Fresh acidity, ripe tannins, juicy, detailed, nuanced, dark berries, some spices, long. 91

#Cornas

Beaujolais gjr klassereisen




Beaujolais har vrt den fattigslige lillebroren i burgund lenge, men det er I ferd med g over. De siste rene srlig har renheten i utrykket kommet tydeligere frem. Frukten er klarere og mer brilliant, og vinene har begynt lukte godt. Da jeg begynte studere vin snakket man om at gamays druetypisitet var svett gummi. Det har ikke forsvunnet i alle viner enda, men mesteparten av det som kommer hit til landet lukter i dag mye mer av bringebr og andre friske toner. Beaujolais cru vinmarker har vrt serise viner fr ogs, men det ble dessverre stort sett bare oppdaget om noen hadde glemt igjen en flaske i en krok i kjelleren. N kan man drikke vinene unge, og de sjarmerer. Men det bor noe i dem, og klarer du holde labbene unna tler nok mange av de siste rs viner som har vrt tilgjengelige her hjemme opptil ti r i kjelleren, kanskje mer.


Foillard som produsent fremstr for meg ogs som en av de som er i ferd med gjre klasserisen. For bare f r siden fant jeg noen sm unoter i vinene som n synes vre borte. Jeg er ingen ekspert p huset, eller regionen, men det fremstr som at det stadig er forbedringer her. Vinene blir mer og mer presise. Det beste av alt er at det ikke koster all verdens, enda. Med den stadig kende prissettingen i storebror burgund, og da tenker jeg p pinot noir burgund, blir det stadig vanskeligere finne gode, fornuftig prisede viner med denne kjlige rdbrsfruktige stilen. Det positive med prisveksten i pinotland er at det drypper litt p lillebror ogs, og de noe kende prisene har gjort at man har kunnet investere litt. Vi ser det samme i Bordeaux og andre steder. Plutselig har man ftt nok penger i kassa til at man kan bytte ut bestefars gamle kar og man kan trre selektere mer. Under, fire meget gode kjp.

2014 Jean Foillard Morgon
VP nr 5117501 Kr 209,90
Pale ruby. Red berries, fruity, fresh, bright expression, some anise. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, elegant, lively, bit thin, but quite a quaffer. 86

2014 Jean Foillard Morgon Corcelette
VP nr 313601 Kr 259,90
Bright ruby. Lovely floral note, raspberries and cherries nose. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, leaner finish. 87


2014 Jean Foillard Morgon Cte de Py
VP nr 5117601 Kr 259,90
Bright ruby. Scented, red berries, elegant nose, detailed, quite nuanced and charming. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, leaner, fresh, good length. 87


2013 Jean Foillard Fleurie
VP nr 1202601 Kr 289,90
Ruby. Raspberries, ripe strawberries and a touch of blackberries, some floral notes, lightly scented, touch of herbs. Fresh acidity, ripe tannins, juicy, fresh, fruity, elegant texture, could be cellared a few years to polish of the light roughness in the finish, good length. 88

Bordeaux + 139,90 = Sant




Bordeaux og billig er ikke to ord som ofte str i nrheten av hverandre i samme setning. Men det er faktisk mulig. Jeg smakte denne vinen frste gang sist sommer og var imponert over hvor god den var, spesielt til prisen. N fikk jeg den servert blindt av importren som spurte meg hva jeg trodde den kostet. Tja, godt kjpt til 180,- svarte jeg. Den koster alts godt under det. De klassiske vinomrdenes billigviner tenderer til vre noe stusselige og tynne, men gledelig vis finnes det unntak. Her er ett av dem.

2014 Chteau de l'Hermitage
VP nr 3603001 kr 139,90
Rubinrd. Lett parfymert duft med mrke br og noe krydder p duft. Frisk syre, modne tanniner, frisk, fruktig og juicy. 85

Billig Champagne, ja det er mulig




Champagne er mer fest, mer stas, mer snobbete p et vis enn det aller meste av vin. Det er fest og dekadens p bordet med champagne i glasset. Det er plutselig mer av en anledning. Champagne er ikke bare dette, det er ogs en seris vin med bde utviklingspotensiale i kjelleren samt at det er en glimrende matvin. Men det koster ofte. Og mange av de rimelige er veldig enkle. Nr man derfor smaker en rekke som har fin frukt og balanse gjennom hele smakskurven til en hyggelig penge er det gledelig. Dette er kanskje ikke champagnen for de som virkelig nsker mineralitet og nyanser, spesielt i de slankere stilene, selv om chardonnayen nrmer seg den stilen. Champagne Brut og Excelia gr utmerket for de som, som jeg selv, ofte finner de rimelige utgavene av champagne litt for tynne. Her er det en fin frukt og balanse i forhold til vinens struktur. Vinene er ogs prvd til mat og passer utmerket til smakslette retter av kylling eller hvit fisk med kremet saus til. Eller bare sters. Reker. Sjkreps. Hummer. Blskjell.

Libart- Rgnier Champagne Brut
VP nr 1144201 Kr 277,60
Pale lemon yellow, small bubbles. Ligjt apples nose, fruity, not the most intense. Fresh acidity, fruity mousse, fruity, rounded, apples, quite elegant texture, good length. 87

Libart-Regnier Chardonnay Brut
VP nr 1125201 Kr 288,40
Pale lemon yellow, tiny bubbles. Light fruity nose, bit tight, fairly delicate. Fresh acidity, lime, green apples, light minerals note, some plaster, quite nuanced, citrusy palate, leaner. Some will find this a bit thin, I like the nuances. Slight bitter note in the finish. Good length. 89

2008 Libart-Regnier Excelia Brut
VP nr 3572401 Kr 332,-
Pale lemon yellow, small bubbles. Apples, some lemons, some brioche and pears, fairly fruity nose. Fresh acidity, elegant mousse, fruity, fresh, elegant, rounded, some apples, ripe lemons, rounded texture and body. Good length. 89

#champagne #fest #hverdag

Lekker lansering fra Patrice Rion




Det er en raffinert og elegant stil vi finner fra denne adressen i 2013-rgangen. Vinene har en svrt flott klarhet og renhet over seg med forfriskende syre og elegante, modne tanniner. Fatbruken er ogs elegant og vinene er alt n sjarmrer med litt luft. Fra pning viser hele rekken under en brilliant rdbrsfruktighet som blir mer og mer fyldig og parfymert med mer tid i glasset. For meg fremstr vinene fra denne eiendommen som stadig mer presise og klokkeklare. En annen fordel er at det er litt tilgjengelighet p dem, s man har en sjanse til flge hver rgang, noe som ikke alltid er like lett i Burgund. Prisene ker i burgund men p vinene under skyldes priskningen i hovedsak svekket kronekurs i flge importren.

2013 Patrice Rion Chambolle-Musigny Vieilles Vignes
VP nr 3644801 Kr 580,-
Bright ruby. Charming nose, floral, red berries, scented. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, elegant texture, bit tight still, good length. 89-90


2013 Patrice Rion Nuits-Saint-Georges 1er Cru Clos des Argillires
VP nr 3645101 Kr 620,-
Bright ruby. Bright nose, red berries, floral, touch of raspberries, nuanced. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity if leaner, bright expression, some spices, towards transparent. Long. 92


2013 Patrice Rion Nuits-Saint-Georges 1er Cru Clos St. Marc
VP nr 3644901 Kr 690,-
Bright ruby. Red berries, tighter nose, scented, needs air to open. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, detailed, nuanced, tight and quite shut, long narrow and fresh finish. 93


2013 Patrice Rion Chambolle-Musigny 1er Cru Les Charmes
VP nr 3644601 Kr 710,-
Bright ruby. Red berries, scented, nuanced, detailed, layered, lovely nose, seductive, still a bit tight. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, nuanced, detailed, lovely balance, pure and refined, long finish. 94

Elsker du Italia og barbera?




De siste mnedene har noen vinskribenter prvd foresl at riesling er ut. Vi drikker riktignok mer riesling i Norge enn i de aller fleste land i verden per hode, men hvorfor kutte ut drikke en av verdens aller beste druesorter? En ganske tpelig pstand spr du meg. Nei, er det en annen druesort vi ogs oversvmmes av, men som er langt mindre forstelig, er det barbera. Druesorten stammer antagelig fra nordvestlige Italia og lager for det meste helt uinteressant vin, i motsetning til riesling som selv i billigvarianter kan vre virkelig bra, relativt ofte. Men som riesling kan barbera glimte til i riktige hender. For meg er det de hendene som lar druen forbli klokkeklar i glasset, med en fin friskhet og uten for mye tanniner som tyder p litt hy ekstraksjon. Hy alkohol er en annen ting barbera sjelden kler, vinene smaker stt syltety og mister vitaliteten.

Barbera kan bli tungt, stt og plumpt om den blir for moden, eller vokser p feil sted. Man fr plommer, lakris og sjokoladearomaer. Ikke s verst det tenker du kanskje, men mot den mer brilliante bringebr og syrlige friske bjrnebr som man kan f i de friske utgavene, som gjr at man knapt kan stoppe og nyte. Hedonistisk quaffer som man sier p engelsk, det er noe helt annet. Er den enda bedre fr man de samme brene med en blanding av fioler og roser p toppen. Den blir parfymert. P sitt verste lukter drlig barbera kun alkohol og brent gummi samt kokte nesler. P sitt nest verste av kokt syltety og blytung lakris og kokte nesler. Av barberaene p polet er andelen skvip, selv i hy prisklasse, langt hyere enn den er for riesling. Barbera kan tle noe fat ogs, men nennsomt er tingen. Og litt urenheter i gamle store fat (botte) skinner igjennom den brilliante frukten med en gang nr vinen ellers er vellaget.

En god barbera for meg er nesten like transparent som storebror nebbiolo i omrdet. Det lyser vinmakingsfeil av vinene nr de er drlig laget. Dessverre lar for mange inkompetente kommentatorer disse passere som gode viner fordi de kan vre sdmefulle og blte, men utilgivelig kjedelige. Tenk gammel Skoda stasjonsvogn med minste dieselmotor, s kjedelig er det. Samt at alle importrer fler at de m ha minst fem av disse i portefljen for flge tidens trend. Noen tar dem inn fullstendig ukritisk, i hp om at en skal f en gyllen omtale. Under er noen nyoppdagelser for meg, slanke, delikate barberaer, helt frie for vinmakingsfeil. Om du elsker barbera br du prve disse! Klassisk! Meget gode kjp!


2014 Molino Barbera d'Asti Loreto
VP nr 1267101 Kr 153,20
Rubinrd, fruktig duft, lett, frisk, bringebr, delikat. Frisk syre, elegante tanniner, fruktig, frisk, lett og delikat, hakk i hel med bestselgeren fra OMA. Kun Askerpolet har hatt vett p ta den inn. 85


2013 Molino Barbera d'Alba Ausario
VP nr 2232001 kr 211,90
Rubinrd. Kirsebr, lett bjrnebrtone og solmodne bringebr med en lett touch av anis. Frisk syre, elegante tanniner, kjlig, friskt utrykk, elegant og livlig, fruktig og delikat, igjen er det kun Askerpolet som har forsttt at vi snakker flott barbera. Elegant finish. 87

Husk abonnere p denne bloggen, s fr du tipsene rett i innboksen!

#Italia #barbera #godvin

Knallkjp fra burgund!




God burgunder hare n tendens til koste penger om dagen med en hel verden som jager elegant pinot noir samtidig som moder natur har vrt hardhendt mot regionen de siste rene. Hagl, oversvmmelser og voldsomme vindkast har herjet regionen i flere r. Prisene har kt dramatisk og overraskelsen er derfor stor nr man finner knallkjp i en region hvor value for money begynner bli rimelig sjeldent. Her er noen knallkjp, hvitt og en rdt. Den billigste rde bare s vidt over 200-lappen. Juillots Mercurey er noen ganger i slankeste laget men i 2013-rgangen har han overgtt seg selv, og resultatet er en for prisklassen virkelig elegant burgunder. Skikkelig bringebr. Clos Tonnerre leverer ogs bra i 2012 til en bra pris sett i forhold til konkurransen. Bellenes Saint- Romain er som regel et knallkjp, s ogs denne gang. Man kan fortsatt nyte burgund uten mtte vrenge lommeboka!



2014 Domaine de Bellene Saint-Romain Vieilles Vignes
Kr 269,90
Pale lemon yellow. Apples, some minerals and citrus, elegant nose. Fresh acidity, elegant, fresh, some smoky notes, lemons and green apples, good length. 88


2013 Juillot Mercurey Rouge
Kr 209,90
Bright ruby. Red berries, some scented notes, fresh raspberries note. Fresh acidity, ripe tannins, juicy, fresh, red berries, elegant. 86


2012 Juillot Mercurey Clos Tonnerre
Kr 250,-
Bright ruby. Red berries, some scented notes, fresh and nuanced. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, red berries, elegant, slight herbal note in finish. 87

95 poeng til 229,90, er det mulig?




Og attptil str det Bordeaux p flasken. Slottet som lager vinen er en klassifisert vekst, en Grand Cru Class fra 1855 klassifikasjonen og helt i toppsjiktet faktisk men har ikke alltid laget vin p niv med sin klassifikasjon. I denne rgangen gjr de det og kun 240 flasker er f fra fredag. Prisen skyldes en feilkalkyle mest sannsynlig, hos noen i Bordeaux. Du ser den neppe igjen til denne prisen. Lp og kjp!


P et hydedrag brer vinmarkene seg utover og man har faktisk litt utsikt utover herfra. Det er ikke det vanligste i det relativt flate landskapet i og rundt Bordeaux. Eiendommen havnet p andreplass i den n bermte 1855 klassifikasjonen bak selveste Chteau d'Yquem. Chteau La Tour Blanche har en stolt historie se tilbake p. I dag er det skole og undervisning her og nsker du bli vinmaker er dette en av flere mulige skoler velge. Slottet lager st Sauternes som nr alt klaffer, er magisk fra denne adressen. Det klaffer i 2009, det er nesten s jeg lurer p om 95 poeng er ett poeng for strengt. Prisen er riktignok for en halvflaske men i denne kvaliteten er det fortsatt rets frste rverkjp! Tilgjengelig i BU fra frstkommende fredag.





2009 Chteau La Tour Blanche
VP nr 3640302 Kr 229,90
Gullfarget. Aprikoser, ananas, frisk og fruktig duft, elegant, lag p lag. Frisk syre, smls, fruktig og detaljert, klokkeklar og ren, nyansert og frisk, rett og slett nydelig! Lang flott finish. 95