hits

januar 2017

Burgund m ikke ta helt av i pris


 

I disse burgundtider er det noe som hverken koster skjorta, eller kun er tilgjengelig for beste vestkant!

Burgund blser avgrde prismessig, men fortvil ikke, edle vinmarker kan fortsatt havne i kjelleren for i alle fall noe lavere priser. Echezeaux drar av grde i pris og en til under tusenlappen er ikke hverdagskost lengre. Confuron-Gindre lager en elegant stil med fine florale toner. Vinmakeren bruker litt mer fat enn hva som er trendy om dagen, s la vinene enten f en time eller to p karaffel, men la de heller f litt tid i kjelleren. Og, disse ligger i BU, s hele landet kan f nyte. Men vr rask, kun noen kasser finnes av hver vin.

 

2014 Francois Confuron-Gindre Echezeaux

Kr 996,90

Ruby. Floral, violets, red berries, roses, vanilla, spices, some thyme and pepper nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, red berries, spices and vanilla, elegant fruit and texture, needs a few years in the cellar to balance the oak, long. 92

 

2014 Francois Confuron-Gindre Vosne-Romane 1er Cru Les Beaumonts

Kr 699,80

Bright ruby. Floral, elegant, nuanced, red berries, violets, charming nose, refreshing. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, red berries, elegant, leaner, some minerals, narrower, long. 90

 

2014 Francois Confuron-Gindre Gevrey-Chambertin

Kr 499,90 (Kommer i mars)

Bright ruby. Fresh, fruity, red berries, leaner, floral notes nose. Fresh acidity, ripe tannins, leaner, fresh, lively, bit skinny finish. 88

#bourgogne #vinmonopolet

Ukens vin, en varmende cabernet sauvignon


 

Frste gang jeg mtte p denne for to r siden falt den ikke helt i smak, den var for st. For et rs tid siden falt den noe bedre i smak, men n, n var den havnet p rett hylle i livet. Den trengte rett og slett tid p langs. Og den smaker litt varmt og rikt og kjrtegnende n i vinterkulden, uten bli for plump. Litt luksus uten blakke seg helt etter jul. Passer til en rekke kjttretter av storfe, lam, elg og hjort.Kan godt f inntill fem r i kjelleren ogs, tler nok noe mer.

Og husk, nr jeg skriver at vinen trenger tid i karaffel, du m ikke ha en slik slange fra Riedel eller en enorm, flat vase. En vannmugge av glass gjr jobben mer enn bra nok, og det er lettere rengjre og skjenke fra den. Ikke gjr vin mer komplisert enn det trenger vre.

 

2008 Wynns Coonawarra Cabernet Sauvignon

Kr 189,90

Deep ruby. Dark fruits, liquorice and exotic spices nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, dark berries and spices, juicy, good length. Give it 45 minutes plus in decanter. 86

Lyst til bli med meg til Rioja? Sjekk denne linken.

http://www.gtravel.no/getaway/se-flere-reiser/rioja-vintur/

#winesofaustralia #vinmonopolet #cabernet

Vakkert fra Grivot og Schtzel


 

Grivot slipper en nydelig og utrolig jevn rekke 2014-burgundere, Schtzel med sin unike Rheinhessenstil med Mosel som forbilde slipper delikate og crispt fruktige rieslinger. De siste er litt reduktive i ung alder s gi dem gjerne en time eller to p karaffel. Ikke alle priser er sluppet p Grivot enda.

 

2014 Schtzel Pettenthal Riesling GG

Kr 438,10

Pale lemon yellow. Apples, minerals, some lemons, tight and firm nose. Fresh acidity, fresh, fruity, apples, minerals, flinty, lemons and green apples, long finish. Give it at least one hour in decanter. 93

 

2015 Schtzel Reinweiss Riesling trocken

Kr 214,10

Pale lemon yellow. Apples, fruity, somewhat reductive nose, give it at least an hour in decanter. Yellow fruits. Fresh acidity, fresh, fruity, minerals, apples, lemons, refreshing, good length. 88

 

2013 Schtzel ViniNor Nierstein Riesling

Kr  803,80 Magnum

Golden. Apples, yellow fruits, some minerals, peach and pears nose. Fresh acidity, fresh, fruity, apples, minerals, pears, elegant, playful. 89

 

2015 Schtzel Riesling KabiNett

Kr 260,70

Pale lemon yellow. Apples, lemons, fruity, tight, bit reductive nose. Fresh acidity, fresh, fruity, apples, minerals, playful, detailed, refreshing, lemons, juicy. Long. 92

 

 

 

2014 Grivot Bourgogne Pinot Noir

Kr 417,50

Bright ruby. Scented, red berries, floral, elegant and nuanced, seductive nose. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, red berries and spices, elegant, a fuller bodied and more concentrated Bourgogne rouge. Lovely. 89

 

2014 Grivot Vosne-Romane

Kr 632,20

Bright ruby. Red berries, fresh, fruity, some deeper notes, touch of spices, lightly scented nose. Fresh acidity, ripe tannins, fresh,f ruity, red berries and spices, softer and rounded texture, long. 91

 

2014 Grivot Vosne-Romane 1er Cru Les Beaux Monts

Kr 1444,10

Bright ruby. Red berries, fresh, fruity, elegant, floral, detailed, layered nose, seductive, gorgeous nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, elegant, red berries and spices, fruity, structured, intense, long. 94

 

2014 Grivot Nuits-Saint-Georges 1er Cru Aux Boudots

Kr ??

Bright ruby. Scented, violets, raspberries, fresh, fruity, bright nose, detailed, layerd, beautiful nose. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, red berries, some anise, spices, detailed, elegant, refreshing, long. 94

 

2014 Grivot Vosne-Romane 1er Cru Aux Brules

Kr 1493,60

Bright ruby. Scented, red berries, floral, fresh, seductive, fruity, elegant, refined, some exotic notes, beautiful nose. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, red berries and spices, detailed, nuanced, layered, lovely balance, long. 94

 

2014 Grivot Clos de Vougeot

Kr ??

Bright ruby. Red berries, fresh, fruity, elegant, some spices and exotic notes, some floral notes, detailed, beautiful depth to it. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, red berries, some spices, detailed, structured, firm, long. 94

 

2014 Grivot Echezeaux

Kr 2352,50

Ruby. Scented, red berries, floral, elegant and nuanced, somewhat tight, lovely light exotic note, bit more tender expression, layers, transparent. Fresh acidity, ripe tannins, fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, red berries and spices, firm still, detailed, layered, elegant, refined, long. Stunning. 95

#grivot #bourgogne #rheinhessen #riesling #pinotnoir #vinmonopolet

Oransjevin er jo s 2011!


 

Etter et blogginnlegg om at oransjevin blir det store i 2017 har jeg ftt en henvendelse om komme med en kommentar til dette.

 

I bloggen hevdes det at spesielt engelske vinkommentatorer fremhever oransjevin som trendy og at 2017 kanskje blir et gjennombrudd for stilarten. La det frst vre sagt at oransjevin er en nisje, en liten nisje. Vinene lages ved at skallet fra hvite druer har lang masserasjonstid med mosten. I skallet sitter det fargestoffer og tanniner, det er det som gjr at rdvin er nettopp rd/ mrk og har tanniner, mens hvitvin er lys og ikke har, eller har lite tanniner. Om du knuser en rd/ mrk drue mellom fingrene er saften blank, man kan lage en hvitvin av rde druer, for eksempel en blanc de noirs (hvit av svarte) champagne av rde druer. Men man kan ikke lage rdvin av grnne druer. En oransjevin er derfor en hvitvin med tanniner fra drueskallene. Fargen er gjerne gullfarget, mot oransje eller svakt rosa, men den er ikke som en lett tanninls rosvin.

Hvorfor sier jeg at oransjevin er "s 2011? Jo, fordi vintrender nr Norge ekstremt raskt. Den verdensomspennende lav alkohol, lite fat og friskhet i vinen trenden som n begynner bre om seg internasjonalt er femten r gammel i Norge. Eller til og med eldre. Oransjevin hadde et oppsving her p berget med mange elendig utfrte viner fra rundt 2005 og utover, og den strste interessen fremstr det som ble ndd rundt 2011-2012. Etter dette er vinene mindre ekstreme, mindre oksidative og mindre bakterielle. Og de omtales mer i normale ordelag og ikke som noen stor nyhet lengre. Om de omtales overhodet. De siste rene smaker de oftere likt fra flaske til flaske der det for noen r siden var s enorm flaskevariasjon p samme vin at det var umulig gi en god bedmmelse overfor leserne. Du ville nrmest garantert ikke ha samme opplevelse som meg, p godt og vondt.

Jeg har vanskelig for se at oransjevin fr et nytt oppsving n, stilen har etablert seg som en nisje med trofaste flgere, bde blant forbrukere, polansatte og i restaurantbransjen. At oransjevin skulle f et nytt oppsving s raskt etter den forrige ville vre forholdsvis unikt. Jeg kan ikke se at det har skjedd noe veldig nytt som skulle legitimere dette, men man vet jo aldri. Jeg vil snarere tro at trenden for 2017 vil g mot Portugal og Spania. Vi har alt sett en start p dette i 2016 og taperen er Italia, spesielt Veneto og Toscana. Veneto lager mye sppel, s det er fortjent, men Toscana er synd, for det er lenge siden regionen har fokusert mer p f frem en rlig og ren stil i sine forskjellige utrykk av sangiovese. Spesielt Chianti sliter, enda de knapt har laget bedre viner. Markedsnedgangen er p rundt frti prosent globalt, med lignende tall her hjemme.

Portugal og Spania gjr veldig mye riktig om dagen, vinene er mer presise, fatbruken er bedre, man prver unng overmodne og plumpe viner, og man har ftt selvtillit til trre jobbe med lokale druesorter som matcher klima og jordsmonn langt bedre enn cabernet og chardonnay. Med en rekke topprganger p kjpet de siste rene ligger kvaliteten ogs over snittet i flere rganger som n finnes i butikkene, og som er p vei inn. Portugal er kret til landet alle vil beske i 2017 i en ledende amerikansk avis. Denne trenden har alt begynt her hjemme, den tror jeg fortsetter. Begge landene har ogs noen av verdens beste kvalitetsniver p vinene, fra en rekke regioner, i forhold til prisen per flaske. Oransjeviner er gjerne for dyre for det brede lag av konsumentene.

Etter mange r med utprvinger ser det ut til at de mer pengesterke forbrukerne kjper mer klassisk. Bordeaux opplever kt utvalg og salg p polet. Personlig antar jeg at oransjevin vil st p stedet hvil, eller ha en liten oppsving ettersom vinene er blitt langt bedre de senere rene. Noen boom tror jeg ikke helt p. England der i mot er et langt mer konservativt marked enn vrt eget, s der kan det bli langt mer hipt. Men vi snakker om et marked som drikker mindre tysk riesling enn Norge, enda de er vesentlig flere innbyggere. Riesling har lenge vrt trendy her hjemme, men sliter i England.