hits

februar 2016

Vinkritikerens rolle



Vel, er man egentlig en vinkritiker? Jeg mener, jeg skriver sjeldent, faktisk nr sagt aldri om vinene jeg kritiserer, eller slakter. Det er de du som leser slipper lese om, for det aller meste. Finner du ingen notater p en vin er det ofte et drlig tegn. Selv om det ogs kan vre en importr som ikke gidder vise frem en vin (som senere klager p at den selger drlig). Man er nok mer vinroser, eller vinelsker, man skriver om de vinene man liker, de man mener har god kvalitet for prisen, som har en historie fortelle. Det kan vre en drue som fortjener oppmerksomhet, en spesielt god billigvin eller en vin som er av strlende kvalitet. Vinkritiker virker derfor negativt ladet. Men, vi, med forskjellig kompetanse og kredibilitet, luker ut de drlige vinene. Det betyr ikke at du som kjper alltid er enig. Du er ikke en klon av meg. Du og jeg liker ikke alle de samme tingene. Jeg elsker bringebr, du elsker blbr. Jeg elsker krabbe, du elsker reker. Selv ssken som vokser opp med den samme maten og smakene liker ikke det samme til enhver tid. Og noen viner krever faktisk kunnskap for forsts og likes, selv om det hres snobbete ut.

Men nr man har en viss faglig bakgrunn og tyngde kan man ogs luke bort alt tvet. Vinbransjen er en bransje med usannsynlig mye tv. Jeg har bare i dag snakket med fire vinprodusenter. Jeg snakker med dem hele tiden. Jeg aner ikke hvor ofte de prver overbevise meg om at en dnn ordinr og intetsigende vin er laget av et eller annet unikum av en drue som ingen har brydd seg om de siste hundre rene, fra en eller annen inneklemt dal eller sside hvor ingen har bodd siden den hellige gral vokste her. Gralen ble utryddet av lusen phylloxera p slutten av 1800-tallet, og n har denne vinbonden funnet gralen. Halleluja! Men det eneste jeg smaker i glasset er kattepiss med et vettskremt jordbr oppi hjrnet. Grunnen til at druen har vrt glemt i hundre r er fordi man ikke gadd plante den p nytt nr den endelig dde ut (nesten), men dessverre dde den kunnskapen med oldefar.

P den andre siden har du vinprodusenter som faktisk har noe fortelle. Hvor det er en kompetent vurdering bak avgjrelsene som tas. Man har jobbet videre med generasjoner av forfedres erfaringer, uten st fast i tradisjoner. Det som er tradisjon i dag var en gang en nyvinning, en ny id. En skjr id som lett kunne ddd ved frokostbordet, men som klamret seg fast, og overbeviste tenkeren lenge nok til at den ble satt ut i livet. Den ble prvd, og den fungerte. S ble den en norm, naboene gjorde det samme, og etter en tid ble den tradisjon. Men tradisjoner kan bli stvete og gammelmodige om man ikke fornyer seg eller utfordrer iden nr nye tanker, erfaringer og kunnskap kommer til. I dag har jeg for frste gang hrt en vinbonde fra Burgund snakke om at han br begynne plante andre vinplanter enn pinot noir i Burgund. Kanskje nebbiolo? Kanskje sangiovese? Syrah? Cabernet franc? Han mener temperaturen de siste rene har gjort pinotkarakteren i burgund nrmere nye verdens pinot noirer. Rik, sdmefull og mrk, ikke lys, frisk og brilliant. Chaptalisering (tilfrsel av sukker fr fermentering for ke alkoholprosenten i den ferdige vinen) er noe som ikke har vrt ndvendig i burgund minst de siste ti rene mener han (selv om det fortsatt gjres hvert r av enkelte) men at man snarere snart m tilfre syre for f opp friskheten i vinene.

Jeg skal ikke si at jeg ndvendigvis er enig i at man alt n m bytte ut pinot noir. Samtidig er perspektivet for en drueplante av topp kvalitet minst tredve r frem i tid. Det er ikke fort gjort. Sett i det perspektivet er det ikke like lett se for en utenforstende. Som vinkritiker er jeg, og vil alltid vre, en utenforstende. Jeg smaker ikke vinene fra n eiendom hver dag, hele ret, gjennom rtier. Vinprodusenten kjenner sine egne viner langt bedre enn jeg noen gang vil kunne gjre det. P godt og vondt. P den andre siden har jeg som vinkritiker en mulighet til smake langt flere viner fra hele verden enn en vinprodusent fr gjort. Jeg har et helt annet overblikk, om ikke samme detaljblikk p denne ene lille plassen p jorden som vinmakeren har. Jeg sitter ikke ved frokostbordet og fr en id. Jeg hrer p hundrevis av frokostbordsider (de som overlevde) hvert r, og kan vurdere mer eller mindre klokelig hvorvidt det er noe i iden eller ei. Igjen fr man overblikket. Jeg ser personlig ikke tendensene i burgund, enn s lenge, til at det er ndvendig plante nye druesorter. Samtidig trenger ikke jeg se p hva man skal kunne lage av vin tredve eller femti r frem i tid p denne lille plassen p jorden, s jeg har en annen luksus. Om pinot noir fra Burgund er grusomt i 2050, s anbefaler jeg deg bare noe annet. Vinmakeren i Burgund skal ogs bli mett i 2050, kanskje p grunn en id som kom til ham ved frokostbordet n i 2016.

#vin #id #burgund #bourgogne #pinot

To flotte Chabliser til Skrei

 


 

Til skrei vil jeg helst ha en frisk hvitvin p druen chardonnay. Nr man sitter klar med en bit av skrei som flaker seg elegant p tallerkenen med litt ntteaktig stekesmr og bacon nsker jeg meg en hvitvin som lfter fiskens aroma, noe disse to gjr. Du kan ogs ha erter til, det er ikke vinenens favoritt, men de klarer det. Kokte poteter eller enda bedre, potetmos til. Vinene takler ogs sandefjordsmr eller hollandaise. Skulle du nske det holder de to-tre r i kjelleren, og de br begge f en halvtime p karaffel eller i en glassmugge. Server dem rundt ti-tolv grader, kjleskapskalde blir de litt vel slanke og syrlige. Glimrende terrassevin til sommeren ogs.

Den slanke og friske

2013 Domaine des Hates Chablis

Kr 194,-

Pale lemon yellow. Some apples, pears, linnear, some oysters nose. Fresh acidity, apples, lemons, fresh and fruity, elegant balance. 85

Den fyldigere

2014 Domaine Long-Depaquit Chablis

Kr 189,90

Pale lemon yellow. Apples, some lemons, touch of smoky notes and minerals. Fresh acidity, rounded, apples, lemons, slightly creamy texture before lemony finish. 85

Polets beste billigvinkjp?



 

Jeg sitter og smaker meg igjennom en rekke med viner og for hver vin prver jeg komme med en tanke om hva vinen br koste for se om det er et godt kjp eller ikke. Inn kommer en for s vidt ganske enkel men frisk, fruktig vin med fin balanse, epler, en lett mineralsk tone og lime, avrundet kropp og nesten litt kremet munnflelse. Ikke s galt dette om den koster rundt 140 kroner tenker jeg, godt kjp til 130 kroner. Men den koster alts bare 109,90! Den seiler opp som et av de beste kjpene p polet til denne prisen. Prv til skrei, reker eller blskjell.

2014 Maycas del Limari Reserva Especial Chardonnay

VP nr 1916501 kr 109,90

Lyst strgul. Epler, lett mineralsk og sitrus p duft. Frisk syre, fruktig, avrundet, noe kremet tekstur, sitroner i finish. 82

Kong Baga



 

Om du nsker smake en drue fra Portugal med frisk syre, godt med tanniner og struktur og en litt kjligere rdbrsfruktighet som i de dyrere vinene gjerne blir mrkere og fyldigere og kraftigere har du kommet rett. Baga er en krevende druesort og det er ikke alle som fr den til. Noen blir for alkoholiske i et forsk p temme tanninstrukturen. De dyktigste ekstraherer snarere litt lettere og fr med det en friskere stil. Dette er matviner for de aller fleste og man kan godt kjre p med en litt kremet saus til. Ellers er grillet lam p sommeren godt flge til, og man kan selvsagt grille n ogs. Kraftigere kjttgryter eller kjttpaier som luner i vinterkulden er ogs flott til. Baga br prves, kanskje du fr deg en ny favoritt!

 

 

2012 Luis Pato Baga Natural

VP nr 1252701 Kr 179,90

Ruby. Red berries, fruity, raspberries and blackberries nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, fairly smooth and rounded. 84

 

2009 Luis Pato Vinhas Velhas Tinto

VP nr 4678601 Kr 224,90

Ruby. Fruity, some plums, dark berries, spices. Fresh acidity, ripe tannins, bit structured, somewhat dry finish, earthy and somewhat bitter. 86

 

2009 Luis Pato Vinha Pan

VP nr 4786601 Kr 309,-

Ruby. Red berries, fruity, some scented notes, raisins, light floral note. Fresh acidity, ripe tannins,s tructured, juicy fruit, fairly detailed, good length. 88

 

2011 Louis Pato Vinha Barossa

VP nr 5301501 Kr 309,- (N inne i 2012-rgangen, den er ikke smakt)

Deep ruby. Spices, some dark berries, raisins, concentrated nose. Dark chocolate and coffee. Fresh acidity, lively, playful, structured, ripe, sweet notes, quite mouthwatering, long. 91

Klassisk Chianti



Chianti har blitt litt glemt de senere årene, kanskje har det ikke vært fint nok image. Men sjelden har området laget bedre viner enn nå, og prisene er gode. Personlig foretrekker jeg den mer klassiske rødbærsfruktige stilen hvor druen sangiovese får spille førstefiolin. Men det finnes også viner for de som vil ha mer eller snarere dypere frukt mot mørke bær også.

Vicchiomaggio lager begge stiler. De tre Chianti Classicoene er tradisjonelle og lette sangioveser, forfriskende viner som øker i konsentrasjon fra San Jacopo via Agostini Petri til La Prima. Gi dem alle en time på karaffel, den siste kanskje også to. Den første tåler noen år i kjelleren mens den siste kanskje bør ha noen år og nok vil tåle minst ti. Ripa delle Mandorle er fruktbassert i en mer moderne stil uten at det tar av med alkohol eller fat. Skikkelig pizza eller pastavin. Ripa delle More er mer moderne og fruktig med tydeligere fattoner.

Vicchiomaggio er en eldgammel eiendom. De eldste sporene man har er et dokument fra år 956 da en hest og noe vin selges fra eiendommen. Kanskje smakte norske vikinger vin herfra da de fartet rundt i Middelhavet? Dagens eierfamilie er ganske unge på plassen, faren til dagens eier kjøpte en nedslitt gård i 1964 og det har vært nok å gjøre for å få eiendommen tilbake i godt skikk. Han gjorde det godt som vinimportør til England, men slekten var italiensk og han ønsket noe i hjemlandet. Men det ble sønnen som skulle være drivkraften hos Vicchiomaggio, og er det fortsatt. Tredje generasjon begynner å ta del i driften.



2014 Vicchiomaggio Ripa delle Mandorle

VP nr 5010201 kr 144,90

Pale ruby. Red berries, some blackberries and cherries, anise nose. Fresh acidity, ripe tannins, red berries, some blueberries, slightly bitter note towards the finish, cherries. 84

 

2013 Vicchiomaggio Chianti Classico San Jacopo

VP nr 4277601 kr 179,90

Pale ruby. Red berries, light floral note, touch of spices and anise. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, red berries, raspberries, some anise, touch of herbs and a light bitter note. 85

 

2011 Vicchiomaggio Chianti Classico Riserva Agostino Petri

VP nr 5010301 kr 224,90

Etter 24 år på markedet er den som produsenten sier, endelig i basislisten. Bright ruby. Scented, violets, lavender and a light thyme note, cherries and red berries, some anise. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, red berries palate, some anise, some spices, some cherries and a faint tobacco note. 87

 

2012 Vicchiomaggio Chianti Classico Riserva La Prima Gran Selezione

VP nr 4029401 kr 349,90

8000 bottles made. Bright ruby. Scented, some red berries, elegant nose, some anise, bright red fruits, vanilla and spices. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, spices, anise, at the moment you feel the barrels yet the fruit is elegant, good length. 89

 

2012 Vicchiomaggio Ripa delle More

VP nr 4942201 kr 389,-

Ruby. Ripe red berries, some blackberries, light cassis note, some vanilla and spices, anise. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, dark berries and red fruits, some anise and cherries, good length. 89

Grandes Pagos de Espaa, spansk midtlivskrise?



Det gamle Spania. Her vises det frem vin etter vin med ekstraksjon, høy alkohol, ubalansert fatbruk og en toasting av fatene som nærmer seg krise. Dette endte opp med å bli en smaking over hva Spania ikke bør være. Det er noen unntak men det er nesten ingen viner her jeg har noe behov for å smake igjen, og det er i alle fall ikke plass til dette i min kjeller. Relativt høye priser også på det som finnes på polet. Sødmen og fruktigheten fascinerer nok endel vindrikkere men vinenes svakheter skinner igjennom ganske tydelig om man ser etter. Man lammes i munn av å smake viner med slik ekstraksjon, slike alkoholnivåer, men det mest problematiske er at man smaker mest fat. Jeg er mest glad i vin, gjerne fatlagret, men ikke fatdominert. Bitre aromaer fra en nesten vulgært lite nensom toasting av fatene var en gjenganger. Vinene er gjennomgående mer konsentrerte enn mange andre fra de samme distriktene, men konsentrasjon uten finesse blir slitsomt. Her er det mange wow viner, men som man ikke klarer å drikke to glass av. Man blir for mett. I dag hvor Spania gjør mye riktig, blir dette nærmest et tilbakeblikk på hva som har vært. Heldigvis. Av vinene i Norge er Aalto den eneste som jeg anbefaler, om du liker rike sødmefulle viner.

 

2013 Aalto DO Ribera del Duero

Kr 399,90

Ruby. Ripe, rich, intense, dark berries and vanilla, some spices, blackberries nose. Fresh acidity, ripe tannins, rich, fruity, dark berries, some spices, vanilla, slight bitter note, woody notes, long. 91

 

2013 Abadia Retuerta Seleccion Especial VT Castilla

Deep ruby. Some herbs, dark berries, spices, blueberries, intense nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, dark berries, spices, alcohol, ripe and rich, quite massive. 88

 

2014 Belondrade Belondrade y Lurton DO Rueda

Kr 298,-

Pale lemon yellow. Honey, apples, minerals, light flinty note, peach. Fresh acidity, fruity, apples, peach, some spicy notes, bit warm alcohol, warm finish. 85

 

2011 Can Rafols dels Caus Xarel-lo Pairal DO Penedes

2834 bottles made. Pale lemon yellow. Light fruity, some menthol. Fresh acidity, fruity, rounded, easy going. 84

 

2014 Cervoles DO Costers del Segre

Pale lemon yellow. Apples, minerals, fruity, rounded. Fresh acidity, rounded, fruity, light bitter and smoky notes, vanilla, candied lemons. 86

 

2012 Dehesa del Carrizal DO Dehesa del Carrizal

Kr 199,-

Deepish ruby. Dark fruits, nuts, vanilla, woody nose, spices. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, dark berries, spices, some alcohol, bit hollow finish. 85

 

2013 Fillaboa Finca Montealto DO Rias Baixas

10.000 bottles made. Pale lemon yellow. Apples, yellow fruits, some peach, rich note nose. Fresh acidity, apples, pears before yellow fruitier finish, rounded, good length. 88

 

2009 Finca Valpiedra Reserva DO Rioja

Ruby. Dark fruits, blackberries, liquorice and vanilla nose. Fresh acidity, ripe tannins, juicy, fruity, dark berries, spices, vanilla, quite lively and playful, rich and intense, long. 90

 

2007 Gramona III Lustros DO Cava

Kr 299,-

Pale lemon yellow, small bubbles. Some rubber, apples, yeasty nose. Fresh acidity, rounded mousse, somewhat bitter, apples, apple peel, yeast, smoke and rubber, slightly hollow finish. 86

 

2013 J. Chivite Family Estates Finca de Villatuerta DO Navarra

Kr 179,90

Pale lemon yellow. Apples, fruity, peach and pears nose. Fresh acidity, fruity, rounded, creamy, some vanilla notes, rounded, good length. 86

 

2012 Mas Doix Salanqués DO Priorat

Kr 379,90

Ruby. Dark fruits, blackberries, some spices, ripe nose. Freshish acidity, ripe tannins, sweet, ripe, fruity, intense, jammy, ripe, good length. 87

 

12 Maurodos San Román DO Toro

Kr 409,90

Ruby. Dark fruits, spices, ripe, rich and intense nose, vanilla and spices. Fresh acidity, ripe tannins, rich, ripe, fruity, intense before somewhat bitter spicy vanilla finish, good length. 88

 

2011 Mauro VS VT Castilla y Leon

Kr 334,90

Ruby. Vanilla, spices, some dark berries, mainly smells of barrels. Freshish acidity, dry tannins, dry, and woody. 85

 

2012 Mustiguillo DO Finca Terrerazo

Ruby. Red fruits, ripe raspberries, spices, light floral note nose. Fresh acidity, ripe tannins, juicy, fruity, dark berries, some spices, quite smooth and rounded. Spicy and vanilla finish. 88

 

2012 Pago de Vallegarcia Hipperia VT Castilla

Ruby. Some herbs, cassis, blueberries, nettles and bell peppers. Fresh acidity, ripe tannins, bit sweet and dark fruity, yet nettles and unripe notes, edgy texture. Ungainly finish. Unbalanced. 85

 

2011 Secastilla DO Somontano

Ruby. Spices, vanilla, coffee, some dark fruit notes hiding behind. Freshish acidity, ripe tannins, bitter, barrels, burnt spices, bitter finish, ungainly. 82

 

2008 Señorio de Arinzano DO Arinzano Gran Vino

Ruby. Dark fruits, spices, some herbs, vanilla nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, ripe, but also hollow and somewhat dry, lacks fruit for the barrels, woody finish. 86

Fruktig ros



Kanskje litt tidlig for ros alt i februar, men denne sjarmren er god n ogs. Jeg liker det nr en rosvin har litt mer frukt og fylde, ikke bare er slank og tynn. Slik er denne.

2014 Antoniolo Bricco Lorella Vino Rosato

VP nr 524601 Kr 164,-

Lyserosa farge. Frisk og fruktig duft, lett lakristone og rde br. Frisk syre, litt fyldigere kropp, fruktig og noe mer avrundet, pen lengde. 84

Knallkjp fra Bordeaux!



Denne har vrt omtalt her fr men ble raskt utsolgt. Men vinen er mer enn bra nok, for ikke si prisgunstig nok, til omtales igjen.

2014 Chteau de l'Hermitage
VP nr 3603001 kr 139,90
Rubinrd. Lett parfymert duft med mrke br og noe krydder p duft. Frisk syre, modne tanniner, frisk, fruktig og juicy. 85

Zen vin




Finnes det noe som kan kalles en zen vin? Eller meditasjonsvin? Eller bare en rent ut slapp av og nyt glasset vin. Glem mat og alt det andre. Bare deg og vinen?
Vel, for meg gjr det i alle fall det. Det dukker opp en vin innimellom som har en slags perfekt harmoni over seg, alt er i balanse, alt stemmer. Nothing jumps out sier Paul Pontallier, direktren p Chteau Margaux nr man har en slik vin i glasset. I gr skjedde det igjen, men i en helt annen prisklasse, og fra et helt annet distrikt enn Bordeaux. Denne gangen var det Mosel og rieslingdruen som var zen.


2010 Fritz Haag Brauneberger Juffer Sonnenuhr Riesling Sptlese
VP nr 4715101 kr 269,-
Pale lemon yellow. Apples, minerals, fruity nose, apricots and peach. Fresh acidity, fresh and lively, superb balance, delicate, absolutely gorgeous. Long. 91

#wine #vin #mosel #riesling #fritzhaag

Superb fra Jacquesson



Jean-Herve Chiquet er konstant tvilende. Hans bror ogs. Denne tvilen gjr at champagnehuset Jacquesson er i konstant utvikling. Viner kommer og gr, n er det rosen som lever farlig. Hvorfor? Fordi brdrene synes den ble bedre et r de presset de rde druene uten presse ut fargen. Det gjorde de ret etter ogs og da var det klart. Pinoten r bedre som hvitvin enn ros.


Nerdeopplysning!
Oppfinner av metallmekanismen som holder korken p plass p musserende viner. Dessverre uten noen royalty. Det lages rundt ti milliarder slike hvert r!

De fleste champagnehus lager en non vintage, en champagne uten rgang. Jacquesson blander det de mener er den best mulige blandingen hvert r og nummeret fr den etter cuveenummeret den har hos Jacquesson. De fleste andre lager en non vintage som skal vre s uniform og lik fra rgang til rgang at du som kunde knapt merker forskjell. P baketiketten str basergangen, antall viner i blenden og antall flasker laget. Rosen ligger an til ikke bli produsert videre etter 2011 rgangen da man har funnet at om man lager en blanc de noir isteden, blir den bedre. 2012 blir hvit, og det er de etterflgende rgangene ogs.D.T. ligger fem r lengre p bunnfallet, ellers er den lik den vanlige cuveen med samme nummer.

Jacquesson foretrekker servere sine viner mellom 10 og 13-14 grader


De vinene som mangler varenummer vil ta over for forrige rgang om den er utsolgt fr 1. Mai. Om den ikke er utsolgt fr den tid vil den eller de cuveene f nye varenummer.

Jacquesson Cuve no 739
VP nr Kr 429,90
Basevin 2011. Pale lemon yellow, small bubbles. Apples, minerals, some yeast, fairly tight nose, slight smoky note nose. Fresh acidity, elegant minerality, leaner, fresh, quite linear structure and texture, long finish. 93

Jacquesson Cuve no 737
VP nr 4373901 Kr 429,90
Basevin 2009. Pale lemon yellow, small bubbles. Apples, some minerals, plaster, brioche, opening up, not quite as tight as before. Fresh acidity, elegant mousse, green apples, lemons, some plaster, minerals, fuller flavours, delicate, detailed, long. 93

Jacquesson Cuve No 734 D. T.
VP nr Kr 759,-
2006 basevin. Sen degorsjering. Pale lemon yellow, small bubbles. Apples, minerals, flint, almost salty note, sea front and wet rocks, lime and oysters nose. Fresh acidity, elegant minerals and mousse, leaner, fresh, lemons, some plaster, brioche and a faint nutty note far back, long. 94

Jacquesson Cuve No 733 D. T.
VP nr 2099201 Kr 759,-
2005 basevin, sen degorsjering. Pale lemon yellow, small bubbles. Apples, lemons, lime, plaster, smoky notes, tight, some minerals, brioche note. Fresh acidity, leaner mousse, apples, lemons, lime, touch of pears, minerals, slight flinty note, plaster, somewhat bitter finish. Firmer and more linear. 93

Jacquesson Cuve No 733 D. T.
Spes. best. Kr 1653,-
(Magnum) Pale lemon yellow, small bubbles. Brioche, minerals, more intense, light smoky note, plaster, quite intense with the fruit more in the back. Fresh acidity, leaner mousse, intense flinty note, minerals, linear and firm, almost structured, long. 94

2007 Jacquesson Dizy Terres Rouges Ros
VP nr 5695101 kr 799,-
Pale garnet, small bubbles. Somer ed berries, faint floral note, some plaster and minerals nose. Fresh acidity, elegant mousse, lemons, apples, some red berries, minerals and chalk palate, long. 91

2005 Jacquesson Dize Corne Bautray
VP nr 9646101 kr 1181,20
Pale lemon yellow, small bubbles. Apples, brioche, some minerals, slight yellow fruity note, plaster and freshly baked bread. Fresh acidity, elegant mousse, minerals, almost flinty, lemons, yellow and green apples, flinty notes, long minerals and smoky finish. 95

2005 Jacquesson Avize Champ Gain
VP nr kr 1181,70
Pale lemon yellow, tiny bubbles. Minerals, apples, lemons, lime, plaster, light smoky note, layered and nuanced nose, detailed. Fresh acidity, lemons, apples, minerals, filigree expression, layered and nuanced, delicate, long minerals, apples and lemons finish. 95

2004 Jacquesson Avize Champ Gain
VP nr 9646201 kr 1181,70
Pale lemon yellow, tiny bubbles. Minerals, flinty, nuanced, apples and lemons, lime zest, detailed and layered nose, somewhat tight. Fresh acidity, elegant mousse, leaner attack, minerals, plaster and lime, oysters note, almost salty before more brioche and nuances shows up. Chalk, very long. 96



Strlende fra Ridgeview




Den engelske produsenten av musserende vin har gjestet Norge. Enkelte engelske musserende blir noe slanke og syrlige, men hos Ridgeview er det et annet fokus. Her setter man frukten i framsetet og champagnestilen i baksetet. Druens typisitet gr foran autolysepreg og gjrkarakter. Spesielt tydelig er dette i 2010 Ros de Noirs som nesten kan minne om en litt lett Nuits p duft med rde br og parfymerte florale toner. Blanc de Blancsen har fokus og friskhet samt en flott ettersmak og er kanskje den beste engelske musserende jeg har smakt. Det litt enklere vinene Bloomsbury og Cavendish er mer fruktdrevne. Balansen i vinene er flott. Ridgeview var en av de frste som fokuserte p kun musserende i England. Kalkholdig jordsmonn, kjlig klima. Startet med 20.000 flasker per r og er n oppe i 250.000 flasker per r og nsker doble dette igjen. Eksporterer til tretten land.
De tre med pris finner du i BU, men hele dagens sortiment kan spesialbestilles fra importren Terroir AS. De eldre vinene nederst i saken er ikke tilgjengelig.



2013 Ridgeview Bloomsbury Brut
Kr 310,-
Chardonnay dominert med pinot noir og meunier i blandingen. Pale lemon yellow, tiny bubbles. Apples, some minerals, light lemons note, lighter yeast notes. Fresh acidity, fruity, elegant texture before a somewhat bitter note, apple core, good length. 89

2013 Ridgeview Cavendish NV Brut
Kr 320,-
Pinot noir og meunier dominert med chardonnay i blandingen. Towards straw yellow, tiny bubbles. Slight red berries note, raspberries, red apples, some grapefruit and blood orange notes, fruitier nose. Fresh acidity, elegant mousse, fruity, red berries, again some orange notes and yeast, rounded, good length. 89

2013 Ridgeview Blanc de Blancs Single Estate
Kan spesialbestilles fra importren
100% chardonnay. Laget av en 7,5 hektar vinmark. Pale lemon yellow, tiny bubbles. Apples, light brioche, nuanced, oysters note, delicate and detailed, some yeast, touch of peach. Fresh acidity, elegant mousse, somewhat firmer, green apples, lovely concentration yet delicate and bright expression, long. 92

2010 Ridgeview Blanc de Noirs Brut
Kan spesialbestilles fra importren.
Blanding av pinot noir og meunier. Pale lemon yellow with a slight red hue. Yellow apples, some red fruits, pears, yeast, minerals beneath, some yellow fruits. Fresh acidity, lazier mousse, yellow fruits, rounded, lazier palate not as bright and brilliant as the BdB, more rounded and easier going. 89

2013 Ridgeview Fitzrovia Brut Ros
Kr 339,90
Faint pink, tiny bubbles. Light red berries, some apples nose, some yeast. Fresh acidity, elegant mousse and texture, elegant, lovely balance if not that complex. 87

2010 Ridgeview Brut Ros de Noirs
Kan spesialbestilles fra importren.
Saigne method. Pale pink, tiny bubbles. Red berries, almost scented and floral notes, almost like a very delicate Burgundy red on the nose with yeast notes. Fresh acidity, elegant mousse and fruit, some red berries, some apple core notes, fruity fresh, nuanced, long. 91

Eldre viner smakt samtidig, ikke tilgjengelig.

2006 Ridgeview Grosvenor Brut
Pale lemon yellow, tiny bubbles. Yeast, brioche, yellow apples, some minerals, fruity nose. Fresh acidity, elegant mousse, fruity, fresh, rounded, minerals, elegant brioche note, some freshly baked bread, long. 92

2002 Ridgeview Bloomsbury Brut
Straw yellow, tiny bubbles. Apples, yellow fruits, peach, some earthy notes. Fresh acidity, bit firm mousse, the texture is still there but the fruit struggles at this stage. Would have been better a few years back. 86

2009 Ridgeview Knightsbridge Blanc de Noir
Pale lemon yellow, tiny bubbles. Apples, minerals, some flinty notes, light apples and pears touch, some yeast. Fresh acidity, elegant mousse, some plaster, apples, minerals, evolving, long. 91



#ridgeview #englishsparkling #englishsparklingwine #bubbles #wine #chardonnay #pinot #pinotnoir

Tsaren av Russland, forbud, Vinmonopolet, kakelotteri og en cellofaen




Tsarene av Russland var ivrige kunder i vinens verden. Det var ikke mte p mengder eller belp de kunne betale for seg da en vin falt i smak. Men markedet trket plutselig inn og hoffleverandren Roederer mtte finne p noe nytt. Tsar Alexander II hadde beordret klart glass i flaskene fra Roederer, slik at han kunne se boblene, og at det ikke fantes noe annet i flaskene, som en bombe. Flaskene ble derfor laget av krystallglass. Da Roederer skulle lansere sin Cristal i det vanlige markedet mtte flaskene beskyttes, og det er her cellofaen kommer inn i historien.


Frste gang jeg leste ordet cellofan leste jeg cellofaen. Og det har limt seg fast i hjernen og ordet dukker opp stort sett hver gang cellofan nevnes. Jeg tenker at cellofaen er hva foreldrene tenker da den seks r gamle poden lykkelig kommer hjem med katzenjammerinstrumentet fra det lokale strykeorkesteret. Det gnukkes og gnis og man finner det vanskelig forst hvordan noen blir en Truls Mrk. Kakelotteri i korpset tenker jeg p med cellofan. Ikke mersalg. Mdrene har bakt og pakket kaken pent inn i cellofan. Slik var det i alle fall p 80 og 90-tallet, det er sikkert slik enda, men jeg er ikke lengre med i den delen av livet. Mest for beskyttelse tenkte jeg som barn. Selv den gang syntes jeg kake p fat var bedre enn disse cellofangreiene.


Myndighetene vre har ikke bare problemer med champagneglass. Man mener at cellofan rundt en flaske er tilgift. At du fr noe ekstra. Tenk det, om flasken du finner p polet har cellofan fr du med deg, helt gratis, noe pakke inn den kaken du m levere p skolen, eller i korpset, eller hvor man n leverer kaker hen om dagen. Det gjr at politikerne vre mener du velger denne flasken fremfor en uten. Denne vakre gjennomsiktige plastfilmen. Mer skal det ikke til. Lettlurt tenker jeg nr jeg ser noen med en flaske cellofan rundt i polken. Betale s mye for kakeinnpakning?


Nei, det kan fre til mersalg menes det. Du ender opp med drikke mer om det er en slyfe p flasken, som du i beste fall kan knyte rundt halen p katten til den gnager den av (ikke halen men slyfen) med et fornrmet blikk. Eller om det er pakket inn med litt cellofaen. Om du skulle ha tre flasker p polet er myndighetene helt overbevist om at du kommer ut med en ekstra flaske bare p grunn av en slyfe eller noe plast. Myndighetene mener at du liker harry ting og blir pvirket mot alkoholismens mrke bare ved hjelp av billig stsj. Du m derfor beskyttes. Det m forbys. At du egentlig bare skulle kjpe en vin i gave og fant en ferdiginnpakket en som en lett utvei i dagliglivets stress, nei, slikt m ikke foreg i alkoholens navn.


Det myndighetene ikke tenker p er at cellofan kan ha en funksjon. En av verdens mest legendariske champagner er pakket inn i cellofan. Ene og alene for holde UV lys borte fra flaskens innhold. Da tsaren av Russland bestilte vin fra Roederer ble vinen levert i krystallflasker. For hedre dette valgte man ukonvensjonelle klare flasker da deres toppvin Roederer Cristal ble lansert for mange tir siden, den gang cellofan kanskje var noe eksotisk og artig. Flasken er nennsomt drapert i oransje cellofan, og i tillegg pakket inn i en boks. Dette er p kanten av hva som kan tillates i vrt land. Her m det betales en del lnninger for drfte hvorvidt dette kan vre lovlig.



Spesialslipp burgund, alle vinene fra pressesmakingen



Her er alle viner smakt under pressesmakingen fr spesialslippet i dag. Vinene str i smaksrekkeflgen. Alle hvite ble smakt fra Zalto Universal, alle rde fra Zalto Burgundglass. (Notatene har vrt tilgjengelige siden fr helgen for abonnenter av mitt nyhetsbrev).

2013 Michel Bouzereau Bourgogne Blanc
Kr 298,30
Pale lemon yellow. Apples, some melons and apples, light floral note nose. Fresh acidity, fruity, rounded, fresh, somewhat creamy finish. 87

2013 Leflaive Bourgogne Blanc
Kr 407,30
Pale lemon yellow. Apples, minerals, focused, lime, light mineral note nose. Fresh acidity, elegant texture, fresh, leaner palate, almost flinty finish. 88

2013 Girardin St-Aubin Murgers Dents de Chien
Kr 423,10
Pale lemon yellow. Apples, citrus, elegant minerality, some floral notes. Fresh acidity, elegant fruit and texture, leaner palate, some creamy notes and flint, good length. 89

2013 Bernard Moreau Chassagne-Montrachet
Kr 457,90
Pale lemon yellow. Apples, fruity, lemons, minerals, detailed nose. Fresh acidity, structured, smoky notes, some vanilla and spices, oak up front at this stage but fruit handles it, long. 90

2013 Fontaine-Gagnard Chassagne-Montrachet 1er Cru Morgeot
Kr 484,60
Pale lemon yellow. Apples,s ome butter notes, minerals, slight nutty note. Fresh acidity, leaner, fresh, lime and minerals, focused, linear, long finish. 91

2013 Leroux Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Boudines
Kr 691,20
Pale lemon yellow. Apples, lemons, elegant nose, fresh, detailed, light smoky nite and a touch of grape fruits. Fresh acidity, fruity, rounded, minerals, fresh, smoky notes, minerals, detailed, precise, the details keep coming in the aftertaste, long. 93

2013 Buisson Charles Meursault Vieilles Vignes
Kr 472,90
Pale lemon yellow. Minerals, fruity, almost salty nose, minerals, nuts. Fresh acidity, lime, lemons, butter touch, salty, phenolics, almost structured, long. 90

2013 Bouzereau Meursault Grands Charrons
Kr 527,30
Pale lemon yellow. Apples, lemons, lime, fresh nose, detailed, some smoky notes. Fresh acidity, smoky, minerals, lemons, lime, still some richer notes and intense palate, long. 91

2013 Buisson Charles Meursault Tessons
Kr 581,70
Pale lemon yellow. Apples, lime, lemons, fresh nose, light floral note, minerals, filigree nose. Fresh acidity, elegant, fresh, detailed, nuanced, apples and lemons, long. 91

2013 Henri Boillot Meursault 1er Cru Charmes
Kr 799,30
Pale lemon yellow. Apples, lemons, some orange peel notes, smoky, flinty and some spices nose. Fresh acidity, smoky, fruity, intense, some lemons and spices, long, somewhat buttery finish. 93

2013 Henri Boillot Meursault 1er Cru Genevrieres
Kr 908,10
Pale lemon yellow. Apples, minerals, flinty, some smoky notes, detailed and nuanced nose. Fresh acidity, minerals, apples, lemons, citrus, layered and detailed, fresh, long. 94

2013 Remi Jobard Meursault 1er Cru Genevrieres
Kr 739,90
Pale lemon yellow. Apples, minerals, light lemons note nose, some orange blossoms, somewhat tight. Fresh acidity, fresh, fruity, minerals, detailed, some smoky notes, long. 93

2013 Bouchard Meursault 1er Cru Perrieres
Kr 671,90
Pale lemon yellow. Apples, lemons, bit tight nose, fresh, nuanced, quite detailed nose. Fresh acidity, minerals, details, flinty notes, fresh, citrus, nuanced 94-95

2013 Jean Marc Boillot Puligny-Montrachet
Kr 581,70
Pale lemon yellow. Apples, light floral note, some lemons, delicate and nuanced. Fresh acidity, fruity, fresh, elegant, lively, playful, light creamy touch, delicate. 90

2013 Jacques Carillon Puligny-Montrachet
Kr 496,10
Pale lemon yellow. Apples, minerals, some citrus, tight, needs air. Fresh acidity, fruity, lemons, apples, minerals, detailed, nuanced, long. 91

2013 Berthelemot Puligny-Montrachet Levrons
Kr 434,90
Pale lemon yellow. Apples, lemons, some floral notes and citrus. Minerals. Fresh acidity, elegant texture, smooth, rounded, apples and pears palate, touch of peach, long. 91

2013 Pierre-Yves Colin Puligny-Montrachet 1er Cru Champs Gains
Kr 799,90
Pale lemon yellow. Apples, lemons, lime, grapefruit notes, light butter note, somewhat fatter nose. Fresh acidity, lively, fresh, nuanced, lime and lemons, fresh, detailed, long. 93

2013 Berthelemot Puligny-Montrachet 1er Cru Garenne
Kr 544,90
Pale lemon yellow. Apples, lemons, fresh, fruity, nuanced, floral, delicate and scented nose. Fresh acidity, elegant, nuanced, detailed, playful, fresh and lively yet with stuffing, long. 94

2013 Sauzet Puligny-Montrachet 1er Cru Garenne
Kr 812,30
Pale lemon yellow. Apples, minerals, fresh, some lemons, vanilla, fruity nose. Floral notes in the back. Fresh acidity, apples, lemons, fresh, elegant, detailed, nuanced, some slightly fatter notes yet lively and citrusy, long. 94

2013 Leflaive Puligny-Montrachet 1er Cru Pucelles
Kr 1408,10
Pale lemon yellow. Apples, lemons, fresh, minerals, tight, citrus, faint floral note far back. Fresh acidity, lively, fresh, detailed, playful, nuanced, lively, fresh, apples and lemons, minerals and almost salty note in the finish, long. 95-96

2013 Henri Boillot Puligny-Montrachet 1er Cru Clos de la Mouchere
Kr 908,10
Pale lemon yellow. Tight, apples, lemons, minerals, fresh, detailed, nuanced, some smoky notes. Fresh acidity, fruity, intense, detailed, nuanced, some buttery notes, quite intense and somewhat rounded, long. 94

2012 Blain-Gagnard Btard-Montrachet
Kr 1340,70
Towards lemon yellow. Apples, minerals, lemons, some vanilla notes, fruity detailed and layered nose. Fresh acidity, fruity, rounded, intense, lemons and apples, minerals, fuller bodied yet still fairly fresh and lively, long. Lovely marzipan note in the finish. 95

2013 Leflaive Btard-Montrachet
Kr 2748,60
Pale lemon yellow. Apples, minerals, some citrus, vanilla, tight, almost firm nose at the moment. Fresh acidity, fresh, detailed, nuanced, lively, detailed, apples, lemons, pears, touch of peach, nuanced and long. 96

2013 Bouchard Corton-Charlemagne
Kr 1289,-
Pale lemon yellow. Apples, some minerals, lemons, fresh, nuanced, some floral notes, detailed. Fresh acidity, some creamy notes, apples, lemons, citrus, delicate and nuanced, lovely balance, pure feel, long. 95



Rde

2013 Pousse d'Or Santenay 1er Cru Clos Tavannes
Kr 473,10
Bright ruby. Bright red berries, some scented note nose. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, bright red fruity, some raspberries, elegant palate. 88

2013 Lafouge Auxey-Duresses 1er Cru La Chapelle
Kr 350,40
Bright ruby. Red berries, fruity nose, some anise touch, scented, light herbal note nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, fresh, lively, bit lean finish. 88

2012 Nicolas Rossignol Volnay 1er Cru Caillerets
Kr 739,70
Bright ruby. Red berries, cool nose, some herbs, fresh, elegant and nuanced. Fresh acidity, ripe tannins, leaner palate, structured, almost chewy, this is for the long haul if it has enough fruit to carry it. 88-91

2013 Pousse d'Or Volnay 1er Cru Clos de la Bousse d'Or
Kr 717,90
Bright ruby. Scented, floral, violets, red berries, some raspberries, elegant and nuanced nose. Fresh acidity, ripe tannins, juicy, fruity, elegant, structured behind, long. 92

2012 Pousse d'Or Pommard 1er Cru Jarollieres
Kr 636,30
Bright ruby. Scented, red berries,s ome floral notes, quite delicate and nuanced nose. Seductive nose. Fresh acidity, ripe tannins, juicy, fruity yet structured behind, detailed, long. 93

2012 Clos de la Chapelle Beaune 1er Cru Bas des Teurons
Kr 491,10
555 bottles made. Bright ruby. Light herbal note, elegant scented touch and some raspberries. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, leaner, some red berries, light herbal note, good length. 87

2012 Bouchard Beaune 1er Cru Greves Vigne de l'Enfant Jesus
Kr 758,20
Pale ruby. Red berries, some spices, fruity, scented, quite bright nose, delicate. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, delicate, red berries, nuanced, long. 93

2013 Clair Savigny-les-Beaune 1er Cru La Dominode
Kr 678,80
Bright ruby. Scented nose. Red berries, leaner, some herbal notes nose. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, elegant, red berries, quite refreshing, good length. 89

2013 Tollot-Beaut Aloxe-Corton Vercots
Kr 500,-
Bright ruby. Scented, red berries, some spices, darker notes nose. Anise. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, detailed, nuanced, playful, elegant, fresh and lively, long. 90

2013 Clos de la Chapelle Corton Bressandes
Kr 838,10
Bright ruby. Bright red berries, elegant nose, some scented notes, lovely nose. Fresh acidity, ripe tannins, bright expression, red berries, fresh, elegant, nuanced, long. 93

2013 Jadot Corton Pougets
Kr 752,10
Bright ruby. Red berries, some spices, fruity, scented, floral notes, fresh. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, ripe, red berries, structured, long. 93

2012 Jadot Corton Pougets
Kr 870,40
Bright ruby. Red berries, some scented notes, fruity, spices, some vanilla, firm nose, tight. Fresh acidity, ripe tannins, juicy behind the structure, firm, tight, needs years to come around, long. 94

2012 Faiveley Corton Clos des Cortons
Kr 1129,80
Bright ruby. Red berries, some spices, fruity but tight and closed, some spices. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, red berries, spices, structured, more open than a year back, long. 93

2013 Jadot Cte de Nuits Village Vaucrains
Kr 341,10
Bright ruby. Fruity, scented, elegant, red berries, some light floral notes. Fresh acidity, ripe tannins, fresh and fruity, leaner, red berries, fresh. 87

2013 Forey Nuits-Saint-Georges 1er Cru Perrieres
Kr 608,90
Bright ruby. Red berries, some spices, fruity, fresh, nuanced nose, light herbal touch. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, red berries, elegant, nuanced, long. 91

2013 Gouges Nuits-Saint-Georges Clos des Porrets St Georges
Kr 590,10
Pale ruby. Red berries, some spices, fresh, nuanced, bit light nose. Scented behind. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, red berries, some floral notes, bright expression. 91

2013 Chevillon Nuits-Saint-Georges Pruliers
Kr 636,10
Pale ruby. Red berries, light herbal note, some floral notes on top. Fresh. Bright fruit. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, red berries, some spices, elegant, bright, long. 90

2013 Chevillon Nuits-Saint-Georges Cailles
Kr 755,80
Pale ruby. Red berries, tight, almost watery nose, some floral notes, fresh. Fresh acidity, ripe tannins, bright red fruity palate, delicate and nuanced, fresh and lively, bright, lovely finish, long. 93

2013 Jadot Nuits-Saint-Georges 1er Cru Vaucrains
Kr 827,10
Bright ruby. Red berries, some spices, elegant nose, tight. Scented notes behind. Fresh acidity, ripe tannins, bright red berries fruit, elegant and nuanced, long. Needs air. 92

2013 Lamarche Vosne-Romane Chaumes
Kr 690,50
Bright ruby. Red berries, some spices, fruity nose, floral and elegant. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, elegant, nuanced, red berries and light spicy note, juicy and elegant, long. 92

2013 Pousse d'Or Chambolle-Musigny Feusselottes
Kr 799,50
Bright ruby. Red berries, fruity nose, fresh, elegant, nuanced, scented. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, red berries, some spices, elegant and nuanced, long. 93

2013 Patrice Rion Chambolle-Musigny Les Cras
Kr 621,70
Bright ruby. Bright red berries, some spices, some floral notes, elegant nose, slight raspberries note. Fresh acidity, ripe tannins, elegant, red berries, fresh, nuanced, elegant fruit quality, if not that intense, long. 94

2013 Roumier Chambolle-Musigny 1er Cru Les Cras
Kr 1002,30
Bright ruby. Red berries, slightly reductive at the moment, light herbal note, some scented notes, needs air. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, delicate, intense flavours, fresh and elegant, long. 94

2013 Serafin Chambolle-Musigny 1er Cru Baudes
Kr 1028,-
Bright ruby. Red berries, scented, floral notes, some vanilla and spices. Flirting nose. Fresh acidity, ripe tannins, woody palate, fruit and texture to carry it but needs cellaring, long. 93

2013 Lucien le Moine Chambolle-Musigny 1er Cru Haut-Doix
Kr 1001,40
Bright ruby. Red berries, raspberries, some anise, somewhat deeper nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, red berries, structured, some vanilla notes, fresh and fruity behind the structure. 93

2012 Serafin Morey-St-Denis 1er Cru Millandes
Kr 792,80
Bright ruby. Red berries, scented, elegant nose, flirting and seductive nose, raspberries and floral notes. Fresh acidity, ripe tannins, fresh,f ruity, elegant, lively, detailed, structure from wood needs time, beautiful fruit quality. Long. 94

2013 Denis Bachelet Gevrey-Chambertin Vieilles Vignes
Kr 750,-
Bright ruby. Scented, red berries, nuanced, lighter nose, bit tight. Herbal notes. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, rounded, leaner palate, long. 90

2013 Fourrier Gevrey-Chambertin Vieilles Vignes
Kr 545,50
Pale ruby. Scented, elegant nose, red berries, some light floral notes. Fresh acidity, ripe tannins, juicy, fresh and bright palate, lively, touch earthy. Long. 90

2013 Tortochet Gevrey-Chambertin Champerrier Vieilles Vignes
Kr 484,50
Bright ruby. Red berries, lighter nose, light floral note, delicate nose. Almost a slight blackberry note. Fresh acidity, ripe tannins, ripe and fruity palate, fresh, elegant fruit and structure, good length. 89

2013 Pacalet Gevrey-Chambertin 1er Cru Bel Air
Kr 881,30
Bright ruby. Red berries, scented, fresh, fruity, elegant nose, bright fruit, light spicy note, some cinnamon. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, quite bright and nuanced, drink while it is fresh. 93

2013 Serafin Gevrey-Chambertin 1er Cru Les Corbeaux
Kr 820,60
Bright ruby. Red berries, spices, vanilla, fruity, some darker fruits and raspberries nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, fresh, quite intense and chewy, needs time to swallow the wood but fruit to carry it. Long. 93

2012 Tortochet Gevrey-Chambertin Lavaux St. Jacques
Kr 634,30
Bright ruby. Red berries, some reductive notes, some vanilla and spices still. Fresh acidity, ripe tannins, juicy fruit, starting to swallow the wood a bit more than last year, long. 91

2013 Faiveley Gevrey-Chambertin Lavaux St. Jacques
Kr 779,80
Bright ruby. Red berries, fruity, some anise and spices. Tight, somewhat more earthy notes behind. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, ripe, red berries, structured, elegant, needs serious decanting to open up, long. 94-95

2013 Jadot Gevrey-Chambertin Lavaux St. Jacques
Kr 861,10
Bright ruby. Red berries, some spices, floral notes, tight yet floral nuances behind. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, red berries, juicy fruit, some spices and vanilla, long. 93

2013 Prieur Gevrey-Chambertin 1er Cru
Kr 787,60
100% deklassifisert Chambertin Grand Cru laget fra 18 r gamle vinstokker. Nest siste rgang fr den oppgraderes til Grand Cru igjen. Bright ruby. Scented, red berries, fruity, spices, has depth to it. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, red berries, some darker fruit notes, long. 91

2013 Meo-Camuzet Fixin Clos du Chapitre
Kr 527,30
Bright ruby. Red berries, scented, some darker fruits, light floral notes. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, red berries, bright fruit, some darker notes, good length. 89

2013 Bruno Clair Marsannay Longerois
Kr 419,60
Bright ruby. Red berries, violets, elegant nose, fresh, scented, some spicy notes. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, ripe, elegant and nuanced, lovely fruit and balance. 90

2012 Domaine de la Romane-Conti Romane Saint Vivant
Kr 6974,90
Bright ruby. Scented, bright nose, delicate, nuanced, intense yet transparent, floral, layered, seductive, reductive at this stage, yet layered. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, red berries, structured, refined behind it all, detailed, long. 96

2013 Lamarche Echezeaux
Kr 1016,90
Bright ruby. Red berries, some darker fruits notes as well, elegant, scented, ripe, some vanilla and spices, almost minerals note. Fresh acidity, ripe tannins, fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, red berries,e legant texture, quite nuanced, long. 94

2013 Lucien le Moine Clos St. Denis
Kr 1521,60
Bright ruby. Red berries, some spices, vanilla, scented, some floral notes, elegant but needs air, layered. Fresh acidity, ripe tannins, playful, juicy, rounded,f resh, has some wood notes that needs time, long. 95

2013 Ponsot Clos de la Roche Vieilles Vignes
Kr 3912,50
Bright ruby. Scented, red berries, bright nose, elegant, bright, some violets, nuanced and layered. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, nuanced, detailed, elegant, bright yet somewhat tender, goes on and on, long. 96

2013 Duroche Latricieres-Chambertin
Kr 1084,-
Bright ruby. Red berries, some spices, elegant nose, light scented note, almost transparent expression. Fresh acidity, ripe tannins, leaner palate, red berries, elegant fruit and texture, long. 93

2012 Ponsot Chapelle-Chambertin
Kr 2757,70
Bright ruby. Scented, red berries, some floral notes, elegant nose, tender and almost delicate, tight. Needs serious decanting. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, elegant, some plums and darker notes, long. 92

2013 Tortochet Mazis-Chambertin
Kr 1188,70
Bright ruby. Red berries, spices, some vanilla, some darker notes, elegant nose behind the wood. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, red berries, some spices, elegant fruit, carries the wood better than most of what I've tasted from this address, long. Give it two hours in decanter or five years plus in the cellar. 93

2013 Trapet Chambertin
Kr 2044,60
Bright ruby. Red berries, some spices, fruity, light scented notes, nuanced behind, needs serious air. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, leaner palate, bright fruit, quite elegant texture, long finish. 94

2013 Rousseau Chambertin
Kr 3449,90
Bright ruby. Red berries, elegant, nuanced, transparent, bright, scented, floral, delicate, layered, seductive nose, pure. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, elegant, detailed, nuanced, layered, some spices, very long. 97

#bourgogne #DRC #armandrousseau #ponsot #leflaive #vosneromanee #vinmonopolet