hits

mars 2016

Sommerfavoritten



 

Duplessis leverer nok en gang flotte stramme chabliser med mineralsk fokus og kjlig preg til en pris som rett og slett er billig for kvaliteten. At premier cru vinene i dag koster noen f tiere over en god Beaujolais cru er ganske utrolig, for prisstigningen i Chablis har kommet, og ser ut til fortsette.

Det er i hovedsak 2013 som er inne n, en litt slankere og syrligere rgang, nettopp en slik rgang norske chablisdrikkere synes foretrekke. Mineralsk og sitruspreget er gjenganger her og alle har godt av minst en halvtime p karaffel om de skal nytes n. Gjem dem gjerne to til seks r i kjelleren ogs, eventuelt lengre. En 2005 Les Clos for to mneder siden var fortsatt ungdommelig med begynnende utvikling bare ved rundt ti rs alder. Serveres til hvitt kjtt i kremede sauser, reker, hummer, sjkreps, sters og blskjell. Samt nr sagt alle retter av hvit fisk. Premier cruvinene er rverkjp til prisen alle sammen, selv om noen er enda mer rverkjp enn de andre.


Far og snn
 

2013 Duplessis Chablis Grand Cru Les Clos

Kr 429,90

Pale lemon yellow. Apples, almond flowers, minerals, citrus, floral notes and lemons. Fresh acidity, fruity, minerals, rounded, intense and long. Tight now, needs two to four hours in decanter. 94

 

2013 Duplessis Chablis 1er Cru Monte de Tonnerre

Kr 259,90

Pale lemon yellow. Apples, minerals, chalk, plaster, lemons, detailed nose, floral with air. Fresh acidity, playful, tight, lemons, apples and minerals, oysters, long. 93

 

2013 Duplessis Chablis 1er Cru Montmains

Kr 259,90

Pale lemon yellow. Apples, minerals, lemons, floral and almost smoky nose. Fresh acidity, lively, fresh, creamy texture, detailed, layered, nuanced, apples, lemons, long. 93

 

2013 Duplessis Chablis 1er Cru Fourchaume

Kr 259,90

Pale lemon yellow. Lemons, touch of bergamot, minerals, apples, oysters and a slight smoky note nose. Fresh acidity, fresh, minerals, focused, detailed, playful, long. Not as up front as it can sometimes be. 92

 

2013 Duplessis Chablis 1er Cru Vaillons

Kr 259,90

Pale lemon yellow. Pale lemon yellow. Apples, minerals, fruity, detailed and floral nose. Fresh acidity, fresh, fruity, minerals, detailed, long. 91

 

2011 Duplessis Chablis

Kr 199,90

Pale lemon yellow. Apples, light yellow fruity, minerals nose. Fresh acidity, minerals, fresh, fruity, not too complex but good length. 87

 

2014 Duplessis Petit Chablis

Kr 184,90

Pale lemon yellow. Apples, light minerals nose. Fresh acidity, fresh, fruity, and lively. 85



#vin #vinmonopolet #chablis #chardonnay #rverkjp #sommervin #skalldyr #duplessis #lesclos #wine

Polets beste kjp under 120,-



 

Med stadig kende alkoholavgifter og en svak krone er det ikke flust av gode viner p Vinmonopolet for 120 kroner eller mindre lengre. Men det finnes et lite knippe, og her er de. Fire rde, to hvite. Flere av disse finnes ogs p boks.

4 rde

2014 Heredad Coll de Roses Old Vines Carignan

Kr 119,90

Ruby. Fruity, dark berries, some spices, touch of roses. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, juicy, ripe, dark berries. 83

2014 Periquita Original

Kr 112,90

Ruby. Light red berries fruit, touch of cherries and spices. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, soft and elegant. 82

2014 Espelt Old Vines Garnacha Rojo

Kr 119,90

Ruby. Dark berries, some spices, anise. Freshish acidity, ripe tannins, fruity, rounded, fresh, dark berries. 82

2014 Andean Malbec

Kr 118,-

Ruby. Dark fruits, some spices and liquorice. Fresh acidity, ripe tannins, juicy, fruity, ripe. 81

 

To hvite

2014 Maycas del Limari Reserva Especial Chardonnay

kr 109,90

Lyst strgul. Epler, lett mineralsk og sitrus p duft. Frisk syre, fruktig, avrundet, noe kremet tekstur, sitroner i finish. 82

2015 Marques de Caceres Verdejo

Kr 109,90

Pale lemon yellow. Apples, light smoky touch and peach. Fresh acidity, fruity, rounded, fresh and fruity. 81

#vin #vinmonopolet #billigvin #billig #godtkjop #rdvin #hvitvin

Gode pskeviner til hyggelige priser



S lenge jeg har drevet med vin har ett vindistrikt skilt seg ut som srdeles gode kjp. Og det er det fortsatt. Rioja lager kanskje ikke de mest personlige vinene bestandig, men kvaliteten er god og prisene er i dagens marked rett og slett billige. F om noen steder fr man mer for pengene rent kvalitativt. Men man m tle litt fatbruk. Men Crianzaene har blitt mer fruktdrevne og selv Reservaene er i dag mindre fatpregede enn for bare fem r siden. Man bruker ikke ndvendigvis mindre fat men det kan virke som om man har kt fokus p fruktkvaliteten.

Alle vinene, selv Siglo Sacoen br helles i en mugge eller karaffel en halvtimes tid. Frukten blir mer elegant av det og fattonene demper seg. Testens dyreste vin br helst f en del r i kjelleren. Om du finner frem grillen i psken er dette snadderviner til grillet lam, eller en biff, samt knallkjp til lammesteken. Mange av vinene str i hylla p en rekke pol, ellers rekker du fortsatt bestille til siste halvdel av pskeuka.

 

2001 La Rioja Alta 890 Gran Reserva

Kr 729,90

Ruby, garnet rim. Tight, some cherries, tobacco, anise, blue and blackberries and some leather, layered. Fresh acidity, ripe tannins, blueberries, cherries, figs, refreshing, quite intense before a leaner finish, long. 93

Resten av testens viner koster alle under 230 kroner!

2007 La Rioja Alta Ardanza
Kr 239,90
Ruby, garnet rim. Liquorice, blueberries, anise, leather, scented, fruity, elegant nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, structured, intense, liquorice, blueberries, quite intense, long. 90

2009 Lar de Paula Rioja Reserva

Kr 159,-

Ruby. Liquorice, spices, dark fruits, vanilla, needs half an hour in decanter to open. Fresh acidity, ripe tannins, fruity and smooth with air, dark berries, plums and liquorice, bit high alcohol but integrated, gives sweetness more than warmth. Good length. 88

2010 Marques de Murrieta Reserva

Kr 189,90

Noe 2010 finnes fortsatt i butikk, men 2011 er den som kommer ut n. Har ikke smakt 2011 enda. Ruby. Anise, dark fruits, scented and intense nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, dark berries and vanilla, good length. Decant it for an hour. 88

2006 La Rioja Alta Via Arana

Kr 199,90
Ruby, thin garnet rim. Leather, anise, figs, vanilla and blueberries nose. Fresh acidity, ripe tannins, fresh and fruity, leaner, refreshing and savoury. Good length. 88

2011 Izadi Reserva

Kr 149,90

Ruby. Rich liquorice nose, some vanilla and blueberries, some spices and plums. Fresh acidity, ripe tannins, fruits, ripe fruits, dark berries, some spices, quite intense, juicy, good length. 87

2010 Marques de Cceres Reserva

Kr 169,90

Ruby. Blueberries, anise, some vanilla, elegant nose, scented. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, dark fruits, elegant, good length. 87

2009 La Rioja Alta Via Alberdi

Kr 169,90

Bright ruby. Dark fruits, blueberries, riper than usual on the nose, liquorice. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, dark berries, anise, leaner finish. 86

2011 Siglo Saco Crianza

Kr 124,90

Ruby. Light red berries and anise nose. Fresh acidity, ripe tannins, lighter palate, slightly raw at first, with air more rounded, anise and mulberries palate, fresh. 83

2012 Rioja Vega Crianza

Kr 119,90

Ruby. Red berries, some anise and vanilla nose. Fresh acidity, ripe tannins, leaner, fresh, elegant texture, bit thin finish. 83

#pske #pskemat #pskelam #spania #spansk #rioja #tempranillo #lam #vintillam #pskevin #grillmat #lammestek #hytta #phytta #pfjellet

En hemmelighet fra Saint-Emilion



 

Nede p slettene i Saint-Emilion lages det mye god, men mer vanlig vin. De er fruktige, modnes innenfor ti r og er ofte relativt rimelige. Men n eiendom stikker seg ut. Som n finnes i Norge. Hedonistiske viner med mye sjarm. I en bitteliten krok av Saint-Emilion, kun 1,5 hektar stort, er det en vinmark med et helt spesielt jordsmonn. Som lages av en mann med en helt spesiell dedikasjon til denne flekken i landskapet. En produksjon p strrelse med selve Romane-Conti, rundt 5.500 flasker lages per r.

 

Jordsmonnet har et for Saint-Emilion og Bordeaux som region, helt spesielt innhold av jern. Jorden her er rdere enn ellers, og vinene er annerledes. Vinene er rike, fruktdrevne, intense, men med en friskhet som er uvanlig for stilen. 36 flasker av 1999 fant veien til Norge, det er den frste rgangen som er laget av vinen. Kun rundt 900 flasker ble laget. I rgangene etter har det stabilisert seg p 5000 til 5500 flasker. I sin ungdom er det mrk frukt og intensitet med sjokolade og mokkatoner som driver vinene, med alder kommer det rdbrsfrukt, after eight sjokolade og tobakk med i bildet. Selv om dette er rikere viner har de alltid en friskhet i syren, og ofte kan man kjenne en mineralitet under frukten.

 

Denne lille plotten har hundre r gamle merlotstokker. De er kanskje de eldste vinplantene i hele Bordeaux. Det er ekstremt sjeldent i denne regionen og er sammen med det unike jordsmonnet noe av det som skaper vinens sregenhet. Det er ogs rundt tredve prosent cabernet franc som fr perfekt modning her, r etter r. Jean-Francois Julien som eier her plyer vinmarkene selv, med hest. Annenhver rad plyes, annenhver rad fr st urrt slik at rttene m nedover, men man bevarer mer av livet i vinmarkene, og man fr konkurranse p overflatevannet som ogs drar vinplantenes rtter nedover. Alt her er hndarbeid, kjelleren er liten. Vi snakker under tyve fat. Snart ser vi kanskje ogs Mathilde i det norske markedet. Dette er den vinen som lages p de vrige to hektarene av vinmarkene Jean-Francois eier. Dette er topp Saint-Emilion som du normalt sett m lete dypt og lenge etter. Jeg forteller sjelden om min kilde til denne vinen i Bordeaux, n finnes disse to rgangene p polet!

 

2005 Chteau La Fleur Morange

Kr 665,-

Ruby. Rich, dark fruits, blueberries, blackberries, scented, intense and layered nose, mint, vanilla, spices and floral notes. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, rounded and lively, rich yet textured, very Long. Needs time still. 94

2001 Chteau La Fleur Morange

Kr 645,-

Ruby, thin garnet rim. Mulberries, mint, spices, plums, touch of figs and chocolate, some vanilla. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, dark berries, spices, red fruits, anise, detailed, long finish. Lovely at the moment. 92



#vin #fleurmorange #saintemilion #bordeaux #rdvin

Er favorittvinen din helsefarlig?



Nye regler for merking av vin er p gang hos Vinmonopolet. Merkelig nok slipper rd boksvin unna enda boksvin str for nr seksti prosent av salget.

Alt i november skrev jeg om sukkerbombene som lurer blant polets bestselgere. Man har hyere sukkerniver i vinen, det fr den til fremst som bltere og rundere, og fr kunder som egentlig ikke er s glade i vin til kjpe. Men du som kunde tror, med god grunn, at en rdvin er trr. Det vil si at den ikke har sukker i seg. Og det er en korrekt antagelse i utgangspunktet. Normalt sett skal en rdvin ha under to gram sukker per liter. To. Det er hva gjrcellene som lager alkoholen i vinen, av druesukkeret lar vre igjen. Hvis man sjekker et tilfeldig utvalg rdviner fra Frankrike ser man at vinene gjerne er lavere enn dette ogs. Halvannet gram, ett gram, 0,8 gram. Kikker man p favorittene fra Italia er har de gjerne mer sukker i seg, barbera ligger ofte mellom 1,5 og 2,5 gram sukker. Fortsatt ingen krise.

Favoritt boksvinen din der i mot, der kan det g villere for seg. Bestselgerne kan ha opp mot 18 gram sukker. Som en leskedrikk med andre ord. Og du tror du drikker en sunn rdvin, uten sukker. EU har akseptert at rdvin kan ha opptil 75 gram sukker per liter og fortsatt kalles rdvin. Da er den ganske st, vi snakker en Auslese fra Tyskland, en vin som er ptagelig st i munn. N innskjerpes reglene og 9 gram er gjeldende. Men kun for vin p flaske, ikke for vin fra boks der problemet er strst, med margin, bde i prosentvis andel av utvalget innen kategorien, men ogs for mengden som konsumeres og selges.

Vinmonopolets samfunnsansvar er blant annet og p en forsvarlig mte kontrollere salget av alkoholholdig drikk i Norge. Er det ikke p tide at Vinmonopolet ogs kontrollerer et annet helseaspekt ved salget av vin enn alkoholproblematikken? Det er langt flere helseproblemer i dette landet grunnet sukker og livsstilsykdommer som flge av feilernring, sukkermengder og fettmengder befolkningen fr i seg enn via alkoholrelaterte problemer. Er det ikke p tide at polet blir best i klassen og ogs merker boksene med sukkerinnhold? At ikke klassens versting fr g fri med en unnskyldning om at segmentet skal sikres likebehandling?

Teksten under er klippet fra en sak i gr p dn.no/smak:

Glemmer volumet

Vinflaskene som str i hyllene p de 300 Vinmonopolene i Norge, er bestselgerne innenfor hver kategori. Resten havner p den ikke like lukrative bestillingslisten. Denne mneden har Vinmonopolet endret kategoriseringen, for tilpasse seg EU-kravene til sukkergrenser. N blir rdvin delt inn i to helt nye kategorier: sukkerinnhold over og under 9 gram per liter, der skillet tidligere gikk ved 75 gram per liter. Dette er fordi like viner skal konkurrere mot hverandre om de ettertraktede hylleplassene.

Men alle de sukkerrike bag-in-boxene er fortsatt sikret hylleplass. De nye reglene gjelder kun rdvin p flaske.  

? rsaken til det er blant annet koblet til antall produkter. Det er langt flere forskjellige varianter p flasker enn det er p bag-in-box. Skulle vi finmasket ytterligere p hva vi mler p for bag-in-box, ville vi risikert f s f produkter igjen per segment at vi ikke sikrer likebehandling, skriver kommunikasjonsdirektr Halvor Bing Lorentzen i Vinmonopolet i en epost til DN.

Er det virkelig slik at Vinmonopolet setter likebehandling av produkter i et segment fremfor folkehelsen?

Det er flott at tiltak er pstartet, men det er altfor snilt slik det fremstr i dag. Og lovlig sent ute. Men utelate verstingen er helt uhrt. All vin som selges p polet br merkes med sukkerniv. For rdvin: Under 2,5 gram er rdvin og merkes med sukkerniv. Over 2,5 gram er halvtrr rdvin som merkes med sukkermengden. Det gir deg, med eller uten diabetes, et opplyst valg ta. Hva du gjr med det er opp til deg. Og kanskje blir det flere sunnere produkter i hvert segment i fremtiden velge blant.

Les mer her:

http://christerbyklum.blogg.no/1447662777_sukkersjokk_i_rdvin.html

http://www.dn.no/smak/2016/03/11/1813/Vin/sukkerbombene-p-vinmonopolet

#vinmonopolet #vin #diabetes #helse #livstil #sukkerivin #sukker #kosthold #ernring #sunnereliv #dinhelse

Disse druene har du aldri prvd!



 

Selv om jeg for litt siden skrev om druer som kanskje burde vrt glemt, s finnes det druer som ikke burde vrt glemt ogs. Fra det gamle hertugdmmet Savoie kommer druen altesse som rett og slett er oppkalt etter nettopp hertugene. Altesse betyr hyhet.  Vinen under er en delikat hvitvin med filigrane nyanser. Prv den til flyndrefisk med en delikat fltesaus til laget p kraft fra fisken eller blskjellkraft. Dens rde bror persan er nok en savoiedrue som minner litt om de mer delikate nye cru beaujolaisene med noe mer tanniner og en frisk syre. Samme bruksomrde som beaujolais og spesielt kylling og kalkunretter passer denne til. NB, kun 240 flasker tilgjengelig av hver.

 

2014 Gonin Altesse IGP Isere Balmes Dauphinoises
Kr 243,20
Pale lemon yellow. Apples, fruity, light yellow fruity nose, touch of floral notes. Fresh acidity, fruity, fresh, leaner, quite playful and elegant, nuanced, floral notes and raspberries palate. 88

2013 Gonin Persan IGP Isere Balmes Dauphinoises
Kr 246,20
Bright red. Red berries, some darker fruits notes, raspberries. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, nuanced, playful, somewhat lean finish, quite bright expression. 87

S godt ante du ikke at Sancerre kunne vre



Sancerre og druen sauvignon blanc er populre her i Norge. Vinene er friske og lettdrikkelige. Men her som alle andre steder er det kvalitetsforskjeller og Domaine Vacheron lager noen nydelige viner fra en kjeller under byen Sancerre. Her er det trange middelaldersmug som frer en stadig hyere opp og gatene blir stadig trangere. Og under disse gatene igjen ligger noe som fles som svrt lange kjellere, og de gr visstnok under noen nabohus ogs. Opp hit fraktes druene fr man lager noen av de beste vinene Sancerre har by p. Utrolig nok har disse vinene gtt under radaren for mange nordmenn, men n finnes de alts i bestillingsutvalget. Den frste er spesielt god til prisen.

 

2014 Domaine Vacheron Sancerre blanc

Kr 239,90

Pale lemon yellow. Scented, floral, roses, peach and elegant minerals nose. Fresh acidity, lively, fresh, fruity, minerals, good length. 89

 

2014 Domaine Vacheron Sancerre Chambrates

Kr 400,-

Pale lemon yellow. Apples, peach, minerals, light floral note, detailed nose. Fresh acidity, fruity, rounded, elegant texture, long. 91

 

2014 Domaine Vacheron Sancerre Le Paradis

Kr 429,90

Pale lemon yellow. Apples, minerals, gooseberries, detailed, floral, lemons and grapefruits nose. Fresh acidity, fruity, detailed, nuanced, fresh, creamy texture, long. 93



#sancerre #vinmonopolet #vin #wine #sommervin #sommer #friskt #vacheron

Stortest av Bordeaux til pskelammet



 

En av klassikerne til lam er rd Bordeaux, og knapt noen vin passer s godt til lam som nettopp viner fra denne regionen. Vinene gr generelt til de aller fleste retter av lam, lammestek, lammecarr, lammekoteletter, stekt eller grillet.

2008 Chteau Batailley

Kr 479,90

Ruby. Cassis, some vanilla, light scented note nose, plums and starting figs. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, rounded, cassis, vanilla, tobacco, starting to get mature aromas, long. Give it an hour in decanter. 92

 

2009 Chteau Les Ormes Sorbet

Kr 294,90
Ruby. Cassis, leather, light bell pepper touch, scented, quite intense nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, ripe, intense, cassis, structure, long. 91

 

2010 Chteau Belgrave

Kr 572,90

Ruby. Dark fruits, cassis, some spices and vanilla nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, rich for Belgrave, intense, long. Give it two hours of decanting. 91

 

2010 Chteau Les Ormes Sorbet

Kr 279,90
Deep ruby. Some oak over ripe fruits, cassis, layered, some blueberries on the nose, light tobacco note. Fresh acidity, ripe tannins, rich and fruity but also restrained and firm, tannic finish that needs time, wait ten years. 90

 

2012 Chteau Serilhan

Kr 289,90

Ruby. Scented, dark fruits, some cassis, vanilla and spices nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, cassis, structured, good length. Give it an hour in decanter. 89

 

2012 L'Hospitalet de Gazin

Kr 399,-

(2nd Ch. Gazin) Ruby. Blueberries, bell peppers, scented nose, vanilla. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, structured, blueberries, give it an hour in decanter. 89

 

2012 Reserve de la Comtesse

Kr 487,-

Ruby. Scented, nuanced and fruity nose. Fresh acidity, ripe tannins, elegant and lovely texture if on the leanish side, long. 89

 

2010 Chteau La Tour de By

Kr 209,90

Ruby. Scented, cassis, tobacco and blueberries nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, elegant if leaner, light minerals touch, good length. 88

 

2012 Chteau Chantalouette

Kr 299,-

Ruby. Dark fruits, ripe tannins, scented, some exotic notes nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, dark berries, scented, some woody notes, give it two hours in decanter. 88

 

2008 Chteau Mercier Cuve Prestige

Kr 189,90

Ruby. Cassis, bell peppers, spices and dark fruits nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, fresh, leaner palate, some figs notes with air. Decant it for an hour. 87

 

2011 Chteau La Croix St. Estphe

Kr 239,90

Ruby. Dark fruits, spices, blackberries and vanilla nose. Fresh acidity, ripe tannins, ripe, fruity, rounded, juicy. 87

 

2009 Diane de Belgrave

Kr 255,90

Ruby. Scented, blue- and blackberries, fruity, ripe and somewhat floral nose. Fresh acidity, ripe tannins, leaner, fresh, fruity, structured, bit on the lean side, good length. 87

2012 Chteau Puy-Blanquet

Kr 265

Ruby. Soma vanilla, red and darker fruits, elegant nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, juicy, some spices and dark berries, decant it for an hour. 87

2012 Chteau Cissac

Kr 269,90

Ruby. Fruity, ripe, cassis and blueberries nose, some vanilla. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, rounded, some spicy notes and herbs. 87

 

2012 Chteau Panet

Kr 229,90

Ruby. Red and darker fruits, some spices, lightly scented nose. Fresh acidity, ripe tannins, fresh and fruity, give it an hour in decanter. 86

 

2010 Chteau de Rouillac

Kr 279,90

Ruby. Wood, spices, some dark fruits nose, bit tight. Fresh acidity, ripe tannins, lighter, fresh, fruity, dark berries, good length. Needs cellaring. 86

 

2012 Chteau Mercier Cuve Traditionelle

Kr 139,90

Ruby. Light scented note, cassis and herbs nose. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity if leaner. Give it 30 minutes in decanter. 85

 

2005 Chteau Dudon

Kr 150,-

Ruby. Cassis, spices, blueberries and vanilla nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, fresh and leaner good length. 85

 

2010 Chteau Beauregard Ducasse

Kr 179,90

Ruby. Ripe nose, fruity and cassis. Fresh acidity, ripe tannins, structured and firm, good length. 85

 

2010 La Roque de By

Kr 199,90

Ruby. Liquorice, vanilla and blueberries nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, liquorice palate. 85

 

2010 Chteau Castera

Kr 189,90

Ruby. Dark fruits and spices nose. Fresh acidity, ripe tannins, lighter, fresh and fruity. 84



 

#pske #lam #pskelam #bordeaux #pskemat #pskevin #vintest #lammestek #lammecarre

Ridge ruler



Ridge har mange trofaste kunder i Norge og i r kan dere glede dere enda mer. Flott balanse og frukt i samtlige av de rde, de er faktisk sjelden balanserte i denne rgangen. Monte Bello er for meg den mest balanserte og komplekse p flere r. De hvite er for deg som liker smr og popcorn i chardonnay. Et alkoholstikk og veldig tydelig fatbruk trekker nedover for meg, om du er mindre var p det og liker stilen er det en annen sak.

2012 Ridge Monte Bello
Kr 1299,-
64CS 22M 8CF 6PV Deep ruby. Intense, some mint, vanilla, spices, dark fruits, cassis, blueberries, layered and deep. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, intense, layered, fresh, nuanced, beautiful balance, very long. 96

2012 Ridge Estate Cabernet Sauvignon
Kr 469,-
76CS 24M Ruby. Cassis, blueberries, some bell peppers, violets, nuanced nose, layered. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, juicy, detailed, elegant and rounded, long. 92

2013 Ridge Geyserville
Kr 389,-
Ruby. Scented, dark berries, some spices, vanilla, rich of mulberries and blackberries nose. Fresh acidity, ripe tannins, juicy, intense, dark berries and spices, long. 90

2012 Ridge Monte Bello Chardonnay
Kr 599,-
Lemon yellow. Butter, popcorn, vanilla, yellow fruits, ripe nose, touch of nuts. Fresh acidity, fruity, rounded, creamy before slightly warm and bitter finish, somewhat woody. 89

2013 Ridge Estate Chardonnay
Kr 469,-
Pale lemon yellow. Apples, popcorn, butter and vanilla nose. Fresh acidity, fruity, rounded, bit oaky, somewhat bitter finish. 85

Rdt til skrei



 

Her kommer noen anbefalinger av rde viner til sesongens skrei. Det viktigste er at vinene har en viss friskhet og klar frukt, og en ikke altfor markert tanninstruktur. Beaujolais er det penbare valget for meg, men man kan bruke en frisk barbera ogs.

Til rdvin bruker jeg smrsaus/ sandefjordsmr med moderat eller helt uten bruk av sitronsaft i sausen da syrligheten av denne kan bli litt skarp for rdvinen. Ellers gulrtter og bacon til.

2014 Streken Lazzio Rosso

Kr 139,90

Rubinrd. Blt, fruktig, lett duft, svakt krydret. Frisk syre, moderate og blte tanniner, blt og fruktig, myk, litt herbal. 80

 

2014 Chteau Thivin Les 7 Vignes Cte de Brouilly


Kr 197,90


Ruby. Red berries, dark fruits, some scented notes nose. Fresh acidity, ripe tannins, bright, fresh and fruity, playful, lovely balance. 86

 

2014 Chteau Thivin Cuve la Chapelle Cte de Brouilly


Kr 224,90


Ruby. Red berries, some spices, fresh and fruity, violets, fresh and fruity. Fresh acidity, ripe tannins, fresh and bright, nuanced, quite lively, good length. 88

 

Ellers er en klassiker enkelte steder rd Bordeaux til torsk, om du nsker prve dette, velg en av disse to.

 

2005 Chteau Dudon

Kr 150,-

Ruby. Light tobacco notes, fruity, fresh nose, cassis. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, blueberries, leaner finish. 85

 

2010 Le Petit Caillou


Kr 349,90


Ruby. Some blueberries, scented, quite elegant and charming nose, some vanilla. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, dark berries and spices, long. 91

Drmmer du om sol, sommer og Hellas?



Sommerfavoritten for ferierende nordmenn gjennom mange r har laget gode viner en stund. Ikke over hele fjla, men det er flere favoritter herfra. Gaia er en av dem og har blitt en bestselger p polet med sin hvite assyrtiko fra Santorini. Assyrtiko er en drue som viser frem en spenstig mineralsk karakter mot ryk og godt med sitrusfrukt. Mange har ogs oppdaget den rde fra fastlandet. Agiorgitiko (uttales ajiorjitiko) er kanskje den beste rdvinsdruen fra Hellas med mye potensiale. Denne er frisk, fruktig og flott, en veldig flott rgang for denne. Skal du til Hellas i sommer, se da etter toppvinen til gaia, Gaia Estate Agiorgitiko. Den er i Norge innimellom ogs, da fr du se hva de kan f til der nede. Strlende vin. Den har svart etikett.

Den hvite kan brukes til grillet sjkreps, hvitt kjtt med kremet saus og sopp, eller bare p terrassen nr den tid kommer. Det hender den blir utsolgt alt fr sommeren, og da har man misset en sommerfavoritt! Den rde er utmerket til en grillet biff eller grillede lammekoteletter, gjerne med litt timian og/ eller rosmarin.

2015 Gaia Assyrtiko Wild Ferment
Kr 185,-
Pale lemon yellow. Some peach, some apples, minerals and smoky nose. Fresh acidity, minerals, smoky, fresh and playful, intense, almost creamy. 88

2013 Gaia Agiorgitiko
Kr 176,60
Ruby. Red berries, some spices, fruity nose, peppery. Dark fruits. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, playful, rounded, good length. 88

Fantastisk fra Charles Heidsieck



 

Det er ikke det at denne vanligvis er noen laber champagne, men med 2008 som base er den et annet dyr. Elegant, raffinert, mer kompleks med lang og flott finish, rett og slett strlende!

Charles Heidsieck Brut Reserve 
Kr 429,90
2008 basen er inne n. Pale lemon yellow, small bubbles. Apples, some lemons, minerals, brioche, yeasta nd a light smoky note nose. Fresh acidity, fruity, palate, elegant mousse, fresh, rounded, lively, elegant, playful, detailed, long. 95

#heidsieck #champagne #2008base #charlesheidsieck