hits

mars 2016

Sommerfavoritten



 

Duplessis leverer nok en gang flotte stramme chabliser med mineralsk fokus og kjølig preg til en pris som rett og slett er billig for kvaliteten. At premier cru vinene i dag koster noen få tiere over en god Beaujolais cru er ganske utrolig, for prisstigningen i Chablis har kommet, og ser ut til å fortsette.

Det er i hovedsak 2013 som er inne nå, en litt slankere og syrligere årgang, nettopp en slik årgang norske chablisdrikkere synes å foretrekke. Mineralsk og sitruspreget er gjenganger her og alle har godt av minst en halvtime på karaffel om de skal nytes nå. Gjem dem gjerne to til seks år i kjelleren også, eventuelt lengre. En 2005 Les Clos for to måneder siden var fortsatt ungdommelig med begynnende utvikling bare ved rundt ti års alder. Serveres til hvitt kjøtt i kremede sauser, reker, hummer, sjøkreps, østers og blåskjell. Samt nær sagt alle retter av hvit fisk. Premier cruvinene er røverkjøp til prisen alle sammen, selv om noen er enda mer røverkjøp enn de andre.


Far og sønn
 

2013 Duplessis Chablis Grand Cru Les Clos

Kr 429,90

Pale lemon yellow. Apples, almond flowers, minerals, citrus, floral notes and lemons. Fresh acidity, fruity, minerals, rounded, intense and long. Tight now, needs two to four hours in decanter. 94

 

2013 Duplessis Chablis 1er Cru Montée de Tonnerre

Kr 259,90

Pale lemon yellow. Apples, minerals, chalk, plaster, lemons, detailed nose, floral with air. Fresh acidity, playful, tight, lemons, apples and minerals, oysters, long. 93

 

2013 Duplessis Chablis 1er Cru Montmains

Kr 259,90

Pale lemon yellow. Apples, minerals, lemons, floral and almost smoky nose. Fresh acidity, lively, fresh, creamy texture, detailed, layered, nuanced, apples, lemons, long. 93

 

2013 Duplessis Chablis 1er Cru Fourchaume

Kr 259,90

Pale lemon yellow. Lemons, touch of bergamot, minerals, apples, oysters and a slight smoky note nose. Fresh acidity, fresh, minerals, focused, detailed, playful, long. Not as up front as it can sometimes be. 92

 

2013 Duplessis Chablis 1er Cru Vaillons

Kr 259,90

Pale lemon yellow. Pale lemon yellow. Apples, minerals, fruity, detailed and floral nose. Fresh acidity, fresh, fruity, minerals, detailed, long. 91

 

2011 Duplessis Chablis

Kr 199,90

Pale lemon yellow. Apples, light yellow fruity, minerals nose. Fresh acidity, minerals, fresh, fruity, not too complex but good length. 87

 

2014 Duplessis Petit Chablis

Kr 184,90

Pale lemon yellow. Apples, light minerals nose. Fresh acidity, fresh, fruity, and lively. 85



#vin #vinmonopolet #chablis #chardonnay #røverkjøp #sommervin #skalldyr #duplessis #lesclos #wine

Polets beste kjøp under 120,-



 

Med stadig økende alkoholavgifter og en svak krone er det ikke flust av gode viner på Vinmonopolet for 120 kroner eller mindre lengre. Men det finnes et lite knippe, og her er de. Fire røde, to hvite. Flere av disse finnes også på boks.

4 røde

2014 Heredad Coll de Roses Old Vines Carignan

Kr 119,90

Ruby. Fruity, dark berries, some spices, touch of roses. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, juicy, ripe, dark berries. 83

2014 Periquita Original

Kr 112,90

Ruby. Light red berries fruit, touch of cherries and spices. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, soft and elegant. 82

2014 Espelt Old Vines Garnacha Rojo

Kr 119,90

Ruby. Dark berries, some spices, anise. Freshish acidity, ripe tannins, fruity, rounded, fresh, dark berries. 82

2014 Andean Malbec

Kr 118,-

Ruby. Dark fruits, some spices and liquorice. Fresh acidity, ripe tannins, juicy, fruity, ripe. 81

 

To hvite

2014 Maycas del Limari Reserva Especial Chardonnay

kr 109,90

Lyst strågul. Epler, lett mineralsk og sitrus på duft. Frisk syre, fruktig, avrundet, noe kremet tekstur, sitroner i finish. 82

2015 Marques de Caceres Verdejo

Kr 109,90

Pale lemon yellow. Apples, light smoky touch and peach. Fresh acidity, fruity, rounded, fresh and fruity. 81

#vin #vinmonopolet #billigvin #billig #godtkjop #rødvin #hvitvin

Gode påskeviner til hyggelige priser



Så lenge jeg har drevet med vin har ett vindistrikt skilt seg ut som særdeles gode kjøp. Og det er det fortsatt. Rioja lager kanskje ikke de mest personlige vinene bestandig, men kvaliteten er god og prisene er i dagens marked rett og slett billige. Få om noen steder får man mer for pengene rent kvalitativt. Men man må tåle litt fatbruk. Men Crianzaene har blitt mer fruktdrevne og selv Reservaene er i dag mindre fatpregede enn for bare fem år siden. Man bruker ikke nødvendigvis mindre fat men det kan virke som om man har økt fokus på fruktkvaliteten.

Alle vinene, selv Siglo Sacoen bør helles i en mugge eller karaffel en halvtimes tid. Frukten blir mer elegant av det og fattonene demper seg. Testens dyreste vin bør helst få en del år i kjelleren. Om du finner frem grillen i påsken er dette snadderviner til grillet lam, eller en biff, samt knallkjøp til lammesteken. Mange av vinene står i hylla på en rekke pol, ellers rekker du fortsatt å bestille til siste halvdel av påskeuka.

 

2001 La Rioja Alta 890 Gran Reserva

Kr 729,90

Ruby, garnet rim. Tight, some cherries, tobacco, anise, blue and blackberries and some leather, layered. Fresh acidity, ripe tannins, blueberries, cherries, figs, refreshing, quite intense before a leaner finish, long. 93

Resten av testens viner koster alle under 230 kroner!

2007 La Rioja Alta Ardanza
Kr 239,90
Ruby, garnet rim. Liquorice, blueberries, anise, leather, scented, fruity, elegant nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, structured, intense, liquorice, blueberries, quite intense, long. 90

2009 Lar de Paula Rioja Reserva

Kr 159,-

Ruby. Liquorice, spices, dark fruits, vanilla, needs half an hour in decanter to open. Fresh acidity, ripe tannins, fruity and smooth with air, dark berries, plums and liquorice, bit high alcohol but integrated, gives sweetness more than warmth. Good length. 88

2010 Marques de Murrieta Reserva

Kr 189,90

Noe 2010 finnes fortsatt i butikk, men 2011 er den som kommer ut nå. Har ikke smakt 2011 enda. Ruby. Anise, dark fruits, scented and intense nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, dark berries and vanilla, good length. Decant it for an hour. 88

2006 La Rioja Alta Viña Arana

Kr 199,90
Ruby, thin garnet rim. Leather, anise, figs, vanilla and blueberries nose. Fresh acidity, ripe tannins, fresh and fruity, leaner, refreshing and savoury. Good length. 88

2011 Izadi Reserva

Kr 149,90

Ruby. Rich liquorice nose, some vanilla and blueberries, some spices and plums. Fresh acidity, ripe tannins, fruits, ripe fruits, dark berries, some spices, quite intense, juicy, good length. 87

2010 Marques de Cáceres Reserva

Kr 169,90

Ruby. Blueberries, anise, some vanilla, elegant nose, scented. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, dark fruits, elegant, good length. 87

2009 La Rioja Alta Viña Alberdi

Kr 169,90

Bright ruby. Dark fruits, blueberries, riper than usual on the nose, liquorice. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, dark berries, anise, leaner finish. 86

2011 Siglo Saco Crianza

Kr 124,90

Ruby. Light red berries and anise nose. Fresh acidity, ripe tannins, lighter palate, slightly raw at first, with air more rounded, anise and mulberries palate, fresh. 83

2012 Rioja Vega Crianza

Kr 119,90

Ruby. Red berries, some anise and vanilla nose. Fresh acidity, ripe tannins, leaner, fresh, elegant texture, bit thin finish. 83

#påske #påskemat #påskelam #spania #spansk #rioja #tempranillo #lam #vintillam #påskevin #grillmat #lammestek #hytta #påhytta #påfjellet

En hemmelighet fra Saint-Emilion



 

Nede på slettene i Saint-Emilion lages det mye god, men mer vanlig vin. De er fruktige, modnes innenfor ti år og er ofte relativt rimelige. Men én eiendom stikker seg ut. Som nå finnes i Norge. Hedonistiske viner med mye sjarm. I en bitteliten krok av Saint-Emilion, kun 1,5 hektar stort, er det en vinmark med et helt spesielt jordsmonn. Som lages av en mann med en helt spesiell dedikasjon til denne flekken i landskapet. En produksjon på størrelse med selve Romanée-Conti, rundt 5.500 flasker lages per år.

 

Jordsmonnet har et for Saint-Emilion og Bordeaux som region, helt spesielt innhold av jern. Jorden her er rødere enn ellers, og vinene er annerledes. Vinene er rike, fruktdrevne, intense, men med en friskhet som er uvanlig for stilen. 36 flasker av 1999 fant veien til Norge, det er den første årgangen som er laget av vinen. Kun rundt 900 flasker ble laget. I årgangene etter har det stabilisert seg på 5000 til 5500 flasker. I sin ungdom er det mørk frukt og intensitet med sjokolade og mokkatoner som driver vinene, med alder kommer det rødbærsfrukt, after eight sjokolade og tobakk med i bildet. Selv om dette er rikere viner har de alltid en friskhet i syren, og ofte kan man kjenne en mineralitet under frukten.

 

Denne lille plotten har hundre år gamle merlotstokker. De er kanskje de eldste vinplantene i hele Bordeaux. Det er ekstremt sjeldent i denne regionen og er sammen med det unike jordsmonnet noe av det som skaper vinens særegenhet. Det er også rundt tredve prosent cabernet franc som får perfekt modning her, år etter år. Jean-Francois Julien som eier her pløyer vinmarkene selv, med hest. Annenhver rad pløyes, annenhver rad får stå urørt slik at røttene må nedover, men man bevarer mer av livet i vinmarkene, og man får konkurranse på overflatevannet som også drar vinplantenes røtter nedover. Alt her er håndarbeid, kjelleren er liten. Vi snakker under tyve fat. Snart ser vi kanskje også Mathilde i det norske markedet. Dette er den vinen som lages på de øvrige to hektarene av vinmarkene Jean-Francois eier. Dette er topp Saint-Emilion som du normalt sett må lete dypt og lenge etter. Jeg forteller sjelden om min kilde til denne vinen i Bordeaux, nå finnes disse to årgangene på polet!

 

2005 Château La Fleur Morange

Kr 665,-

Ruby. Rich, dark fruits, blueberries, blackberries, scented, intense and layered nose, mint, vanilla, spices and floral notes. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, rounded and lively, rich yet textured, very Long. Needs time still. 94

2001 Château La Fleur Morange

Kr 645,-

Ruby, thin garnet rim. Mulberries, mint, spices, plums, touch of figs and chocolate, some vanilla. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, dark berries, spices, red fruits, anise, detailed, long finish. Lovely at the moment. 92



#vin #fleurmorange #saintemilion #bordeaux #rødvin

Er favorittvinen din helsefarlig?



Nye regler for merking av vin er på gang hos Vinmonopolet. Merkelig nok slipper rød boksvin unna enda boksvin står for nær seksti prosent av salget.

Alt i november skrev jeg om sukkerbombene som lurer blant polets bestselgere. Man har høyere sukkernivåer i vinen, det får den til å fremstå som bløtere og rundere, og får kunder som egentlig ikke er så glade i vin til å kjøpe. Men du som kunde tror, med god grunn, at en rødvin er tørr. Det vil si at den ikke har sukker i seg. Og det er en korrekt antagelse i utgangspunktet. Normalt sett skal en rødvin ha under to gram sukker per liter. To. Det er hva gjærcellene som lager alkoholen i vinen, av druesukkeret lar være igjen. Hvis man sjekker et tilfeldig utvalg rødviner fra Frankrike ser man at vinene gjerne er lavere enn dette også. Halvannet gram, ett gram, 0,8 gram. Kikker man på favorittene fra Italia er har de gjerne mer sukker i seg, barbera ligger ofte mellom 1,5 og 2,5 gram sukker. Fortsatt ingen krise.

Favoritt boksvinen din der i mot, der kan det gå villere for seg. Bestselgerne kan ha opp mot 18 gram sukker. Som en leskedrikk med andre ord. Og du tror du drikker en sunn rødvin, uten sukker. EU har akseptert at rødvin kan ha opptil 75 gram sukker per liter og fortsatt kalles rødvin. Da er den ganske søt, vi snakker en Auslese fra Tyskland, en vin som er påtagelig søt i munn. Nå innskjerpes reglene og 9 gram er gjeldende. Men kun for vin på flaske, ikke for vin fra boks der problemet er størst, med margin, både i prosentvis andel av utvalget innen kategorien, men også for mengden som konsumeres og selges.

Vinmonopolets samfunnsansvar er blant annet og på en forsvarlig måte kontrollere salget av alkoholholdig drikk i Norge. Er det ikke på tide at Vinmonopolet også kontrollerer et annet helseaspekt ved salget av vin enn alkoholproblematikken? Det er langt flere helseproblemer i dette landet grunnet sukker og livsstilsykdommer som følge av feilernæring, sukkermengder og fettmengder befolkningen får i seg enn via alkoholrelaterte problemer. Er det ikke på tide at polet blir best i klassen og også merker boksene med sukkerinnhold? At ikke klassens versting får gå fri med en unnskyldning om at segmentet skal sikres likebehandling?

Teksten under er klippet fra en sak i går på dn.no/smak:

Glemmer volumet

Vinflaskene som står i hyllene på de 300 Vinmonopolene i Norge, er bestselgerne innenfor hver kategori. Resten havner på den ikke like lukrative bestillingslisten. Denne måneden har Vinmonopolet endret kategoriseringen, for å tilpasse seg EU-kravene til sukkergrenser. Nå blir rødvin delt inn i to helt nye kategorier: sukkerinnhold over og under 9 gram per liter, der skillet tidligere gikk ved 75 gram per liter. Dette er fordi like viner skal konkurrere mot hverandre om de ettertraktede hylleplassene.

Men alle de sukkerrike bag-in-boxene er fortsatt sikret hylleplass. De nye reglene gjelder kun rødvin på flaske.  

? Årsaken til det er blant annet koblet til antall produkter. Det er langt flere forskjellige varianter på flasker enn det er på bag-in-box. Skulle vi finmasket ytterligere på hva vi måler på for bag-in-box, ville vi risikert å få så få produkter igjen per segment at vi ikke sikrer likebehandling, skriver kommunikasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen i Vinmonopolet i en epost til DN.

Er det virkelig slik at Vinmonopolet setter likebehandling av produkter i et segment fremfor folkehelsen?

Det er flott at tiltak er påstartet, men det er altfor snilt slik det fremstår i dag. Og lovlig sent ute. Men å utelate verstingen er helt uhørt. All vin som selges på polet bør merkes med sukkernivå. For rødvin: Under 2,5 gram er rødvin og merkes med sukkernivå. Over 2,5 gram er halvtørr rødvin som merkes med sukkermengden. Det gir deg, med eller uten diabetes, et opplyst valg å ta. Hva du gjør med det er opp til deg. Og kanskje blir det flere sunnere produkter i hvert segment i fremtiden å velge blant.

Les mer her:

http://christerbyklum.blogg.no/1447662777_sukkersjokk_i_rdvin.html

http://www.dn.no/smak/2016/03/11/1813/Vin/sukkerbombene-p-vinmonopolet

#vinmonopolet #vin #diabetes #helse #livstil #sukkerivin #sukker #kosthold #ernæring #sunnereliv #dinhelse

Disse druene har du aldri prøvd!



 

Selv om jeg for litt siden skrev om druer som kanskje burde vært glemt, så finnes det druer som ikke burde vært glemt også. Fra det gamle hertugdømmet Savoie kommer druen altesse som rett og slett er oppkalt etter nettopp hertugene. Altesse betyr høyhet.  Vinen under er en delikat hvitvin med filigrane nyanser. Prøv den til flyndrefisk med en delikat fløtesaus til laget på kraft fra fisken eller blåskjellkraft. Dens røde bror persan er nok en savoiedrue som minner litt om de mer delikate nye cru beaujolaisene med noe mer tanniner og en frisk syre. Samme bruksområde som beaujolais og spesielt kylling og kalkunretter passer denne til. NB, kun 240 flasker tilgjengelig av hver.

 

2014 Gonin Altesse IGP Isere Balmes Dauphinoises
Kr 243,20
Pale lemon yellow. Apples, fruity, light yellow fruity nose, touch of floral notes. Fresh acidity, fruity, fresh, leaner, quite playful and elegant, nuanced, floral notes and raspberries palate. 88

2013 Gonin Persan IGP Isere Balmes Dauphinoises
Kr 246,20
Bright red. Red berries, some darker fruits notes, raspberries. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, nuanced, playful, somewhat lean finish, quite bright expression. 87

Så godt ante du ikke at Sancerre kunne være



Sancerre og druen sauvignon blanc er populære her i Norge. Vinene er friske og lettdrikkelige. Men her som alle andre steder er det kvalitetsforskjeller og Domaine Vacheron lager noen nydelige viner fra en kjeller under byen Sancerre. Her er det trange middelaldersmug som fører en stadig høyere opp og gatene blir stadig trangere. Og under disse gatene igjen ligger noe som føles som svært lange kjellere, og de går visstnok under noen nabohus også. Opp hit fraktes druene før man lager noen av de beste vinene Sancerre har å by på. Utrolig nok har disse vinene gått under radaren for mange nordmenn, men nå finnes de altså i bestillingsutvalget. Den første er spesielt god til prisen.

 

2014 Domaine Vacheron Sancerre blanc

Kr 239,90

Pale lemon yellow. Scented, floral, roses, peach and elegant minerals nose. Fresh acidity, lively, fresh, fruity, minerals, good length. 89

 

2014 Domaine Vacheron Sancerre Chambrates

Kr 400,-

Pale lemon yellow. Apples, peach, minerals, light floral note, detailed nose. Fresh acidity, fruity, rounded, elegant texture, long. 91

 

2014 Domaine Vacheron Sancerre Le Paradis

Kr 429,90

Pale lemon yellow. Apples, minerals, gooseberries, detailed, floral, lemons and grapefruits nose. Fresh acidity, fruity, detailed, nuanced, fresh, creamy texture, long. 93



#sancerre #vinmonopolet #vin #wine #sommervin #sommer #friskt #vacheron

Stortest av Bordeaux til påskelammet



 

En av klassikerne til lam er rød Bordeaux, og knapt noen vin passer så godt til lam som nettopp viner fra denne regionen. Vinene går generelt til de aller fleste retter av lam, lammestek, lammecarré, lammekoteletter, stekt eller grillet.

2008 Château Batailley

Kr 479,90

Ruby. Cassis, some vanilla, light scented note nose, plums and starting figs. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, rounded, cassis, vanilla, tobacco, starting to get mature aromas, long. Give it an hour in decanter. 92

 

2009 Château Les Ormes Sorbet

Kr 294,90
Ruby. Cassis, leather, light bell pepper touch, scented, quite intense nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, ripe, intense, cassis, structure, long. 91

 

2010 Château Belgrave

Kr 572,90

Ruby. Dark fruits, cassis, some spices and vanilla nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, rich for Belgrave, intense, long. Give it two hours of decanting. 91

 

2010 Château Les Ormes Sorbet

Kr 279,90
Deep ruby. Some oak over ripe fruits, cassis, layered, some blueberries on the nose, light tobacco note. Fresh acidity, ripe tannins, rich and fruity but also restrained and firm, tannic finish that needs time, wait ten years. 90

 

2012 Château Serilhan

Kr 289,90

Ruby. Scented, dark fruits, some cassis, vanilla and spices nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, cassis, structured, good length. Give it an hour in decanter. 89

 

2012 L'Hospitalet de Gazin

Kr 399,-

(2nd Ch. Gazin) Ruby. Blueberries, bell peppers, scented nose, vanilla. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, structured, blueberries, give it an hour in decanter. 89

 

2012 Reserve de la Comtesse

Kr 487,-

Ruby. Scented, nuanced and fruity nose. Fresh acidity, ripe tannins, elegant and lovely texture if on the leanish side, long. 89

 

2010 Château La Tour de By

Kr 209,90

Ruby. Scented, cassis, tobacco and blueberries nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, elegant if leaner, light minerals touch, good length. 88

 

2012 Château Chantalouette

Kr 299,-

Ruby. Dark fruits, ripe tannins, scented, some exotic notes nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, dark berries, scented, some woody notes, give it two hours in decanter. 88

 

2008 Château Mercier Cuvée Prestige

Kr 189,90

Ruby. Cassis, bell peppers, spices and dark fruits nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, fresh, leaner palate, some figs notes with air. Decant it for an hour. 87

 

2011 Château La Croix St. Estèphe

Kr 239,90

Ruby. Dark fruits, spices, blackberries and vanilla nose. Fresh acidity, ripe tannins, ripe, fruity, rounded, juicy. 87

 

2009 Diane de Belgrave

Kr 255,90

Ruby. Scented, blue- and blackberries, fruity, ripe and somewhat floral nose. Fresh acidity, ripe tannins, leaner, fresh, fruity, structured, bit on the lean side, good length. 87

2012 Château Puy-Blanquet

Kr 265

Ruby. Soma vanilla, red and darker fruits, elegant nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, juicy, some spices and dark berries, decant it for an hour. 87

2012 Château Cissac

Kr 269,90

Ruby. Fruity, ripe, cassis and blueberries nose, some vanilla. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, rounded, some spicy notes and herbs. 87

 

2012 Château Panet

Kr 229,90

Ruby. Red and darker fruits, some spices, lightly scented nose. Fresh acidity, ripe tannins, fresh and fruity, give it an hour in decanter. 86

 

2010 Château de Rouillac

Kr 279,90

Ruby. Wood, spices, some dark fruits nose, bit tight. Fresh acidity, ripe tannins, lighter, fresh, fruity, dark berries, good length. Needs cellaring. 86

 

2012 Château Mercier Cuvée Traditionelle

Kr 139,90

Ruby. Light scented note, cassis and herbs nose. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity if leaner. Give it 30 minutes in decanter. 85

 

2005 Château Dudon

Kr 150,-

Ruby. Cassis, spices, blueberries and vanilla nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, fresh and leaner good length. 85

 

2010 Château Beauregard Ducasse

Kr 179,90

Ruby. Ripe nose, fruity and cassis. Fresh acidity, ripe tannins, structured and firm, good length. 85

 

2010 La Roque de By

Kr 199,90

Ruby. Liquorice, vanilla and blueberries nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, liquorice palate. 85

 

2010 Château Castera

Kr 189,90

Ruby. Dark fruits and spices nose. Fresh acidity, ripe tannins, lighter, fresh and fruity. 84



 

#påske #lam #påskelam #bordeaux #påskemat #påskevin #vintest #lammestek #lammecarre

Ridge ruler



Ridge har mange trofaste kunder i Norge og i år kan dere glede dere enda mer. Flott balanse og frukt i samtlige av de røde, de er faktisk sjelden balanserte i denne årgangen. Monte Bello er for meg den mest balanserte og komplekse på flere år. De hvite er for deg som liker smør og popcorn i chardonnay. Et alkoholstikk og veldig tydelig fatbruk trekker nedover for meg, om du er mindre var på det og liker stilen er det en annen sak.

2012 Ridge Monte Bello
Kr 1299,-
64CS 22M 8CF 6PV Deep ruby. Intense, some mint, vanilla, spices, dark fruits, cassis, blueberries, layered and deep. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, intense, layered, fresh, nuanced, beautiful balance, very long. 96

2012 Ridge Estate Cabernet Sauvignon
Kr 469,-
76CS 24M Ruby. Cassis, blueberries, some bell peppers, violets, nuanced nose, layered. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, juicy, detailed, elegant and rounded, long. 92

2013 Ridge Geyserville
Kr 389,-
Ruby. Scented, dark berries, some spices, vanilla, rich of mulberries and blackberries nose. Fresh acidity, ripe tannins, juicy, intense, dark berries and spices, long. 90

2012 Ridge Monte Bello Chardonnay
Kr 599,-
Lemon yellow. Butter, popcorn, vanilla, yellow fruits, ripe nose, touch of nuts. Fresh acidity, fruity, rounded, creamy before slightly warm and bitter finish, somewhat woody. 89

2013 Ridge Estate Chardonnay
Kr 469,-
Pale lemon yellow. Apples, popcorn, butter and vanilla nose. Fresh acidity, fruity, rounded, bit oaky, somewhat bitter finish. 85

Rødt til skrei



 

Her kommer noen anbefalinger av røde viner til sesongens skrei. Det viktigste er at vinene har en viss friskhet og klar frukt, og en ikke altfor markert tanninstruktur. Beaujolais er det åpenbare valget for meg, men man kan bruke en frisk barbera også.

Til rødvin bruker jeg smørsaus/ sandefjordsmør med moderat eller helt uten bruk av sitronsaft i sausen da syrligheten av denne kan bli litt skarp for rødvinen. Ellers gulrøtter og bacon til.

2014 Streken Lazzio Rosso

Kr 139,90

Rubinrød. Bløt, fruktig, lett duft, svakt krydret. Frisk syre, moderate og bløte tanniner, bløt og fruktig, myk, litt herbal. 80

 

2014 Château Thivin Les 7 Vignes Côte de Brouilly


Kr 197,90


Ruby. Red berries, dark fruits, some scented notes nose. Fresh acidity, ripe tannins, bright, fresh and fruity, playful, lovely balance. 86

 

2014 Château Thivin Cuvée la Chapelle Côte de Brouilly


Kr 224,90


Ruby. Red berries, some spices, fresh and fruity, violets, fresh and fruity. Fresh acidity, ripe tannins, fresh and bright, nuanced, quite lively, good length. 88

 

Ellers er en klassiker enkelte steder rød Bordeaux til torsk, om du ønsker å prøve dette, velg en av disse to.

 

2005 Château Dudon

Kr 150,-

Ruby. Light tobacco notes, fruity, fresh nose, cassis. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, blueberries, leaner finish. 85

 

2010 Le Petit Caillou


Kr 349,90


Ruby. Some blueberries, scented, quite elegant and charming nose, some vanilla. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, dark berries and spices, long. 91

Drømmer du om sol, sommer og Hellas?



Sommerfavoritten for ferierende nordmenn gjennom mange år har laget gode viner en stund. Ikke over hele fjæla, men det er flere favoritter herfra. Gaia er en av dem og har blitt en bestselger på polet med sin hvite assyrtiko fra Santorini. Assyrtiko er en drue som viser frem en spenstig mineralsk karakter mot røyk og godt med sitrusfrukt. Mange har også oppdaget den røde fra fastlandet. Agiorgitiko (uttales ajiorjitiko) er kanskje den beste rødvinsdruen fra Hellas med mye potensiale. Denne er frisk, fruktig og flott, en veldig flott årgang for denne. Skal du til Hellas i sommer, se da etter toppvinen til gaia, Gaia Estate Agiorgitiko. Den er i Norge innimellom også, da får du se hva de kan få til der nede. Strålende vin. Den har svart etikett.

Den hvite kan brukes til grillet sjøkreps, hvitt kjøtt med kremet saus og sopp, eller bare på terrassen når den tid kommer. Det hender den blir utsolgt alt før sommeren, og da har man misset en sommerfavoritt! Den røde er utmerket til en grillet biff eller grillede lammekoteletter, gjerne med litt timian og/ eller rosmarin.

2015 Gaia Assyrtiko Wild Ferment
Kr 185,-
Pale lemon yellow. Some peach, some apples, minerals and smoky nose. Fresh acidity, minerals, smoky, fresh and playful, intense, almost creamy. 88

2013 Gaia Agiorgitiko
Kr 176,60
Ruby. Red berries, some spices, fruity nose, peppery. Dark fruits. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, playful, rounded, good length. 88

Fantastisk fra Charles Heidsieck



 

Det er ikke det at denne vanligvis er noen laber champagne, men med 2008 som base er den et annet dyr. Elegant, raffinert, mer kompleks med lang og flott finish, rett og slett strålende!

Charles Heidsieck Brut Reserve 
Kr 429,90
2008 basen er inne nå. Pale lemon yellow, small bubbles. Apples, some lemons, minerals, brioche, yeasta nd a light smoky note nose. Fresh acidity, fruity, palate, elegant mousse, fresh, rounded, lively, elegant, playful, detailed, long. 95

#heidsieck #champagne #2008base #charlesheidsieck