hits

mai 2016

NAV og leken med et liv


 

Det er spesielt å se en 18-år gammel psykisk syk jentes kamp mot NAV, og hvordan hun latterliggjøres av NAVs ansatte. Hvor liten de gjør henne. Se på hvordan hun må kjempe for det hun har krav på mens saksbehandlerne fordømmer hennes ønsker og planer.

Vanligvis skriver jeg om vin her, men denne gangen blir det noe helt annet. Denne gangen føler jeg at jeg må ta opp hvordan saksbehandlerne hos NAV og «systemet» rundt henne behandler en ustabil, utmattet, psykisk syk 18-åring. Hvordan de utnytter hennes situasjon til å få henne til å føle seg enda mindre, enda mindre verd. Jeg tenker at jeg må skrive dette mens hun fortsatt takler kampen, og holder ut i kampen, før det er for sent. Og dette er slik jeg ser det.

Jenta er syk, det er besluttet at hun skal få en egen bolig og at hun skal få all hjelp som trengs for at hun der skal kunne prøve å bli frisk igjen, og komme i gang med sitt liv. So far so good. Dette er velferdsstatens goder, at man får hjelp når man havner i en situasjon hvor man ikke klarer å hjelpe seg selv. Hun får hjelp til å finne seg leilighet, den finner systemet for henne. Så skal hun få etableringsstøtte, hun skal få hjelp til å skaffe inventar, vaskemaskin, annet nødvendig utstyr, hun skal få bostøtte, det er ikke måte på hvor bra det skal bli. Dette lover voksne, godt betalt ansatte hos NAV og i de tildelte hjelpetjenestene hun skal få hjelp fra, til en jente som aldri har hatt noe trygt fast holdepunkt i sitt liv, utover en utslitt, syk mor.

Leiligheten blir funnet, og alt hun har blitt lovet ramler fra hverandre. Det offentlige kan ikke hjelpe henne, slik de selv har sagt. Jenta selv kan i utgangspunktet ikke tro at hun skal få hjelp, for hvem bryr seg vel om henne? For det første har det offentlige jo skaffet henne en altfor fin leilighet, det må hun jo forstå. Det offentlige har funnet en leilighet fra 50-tallet med ett soverom, en stue, et pent kjøkken, og et pent bad som er knøttlite. Dette er hva jeg mener, som har sett leiligheten. Men leiligheten har potensiale til å bli koselig, den kan bli et godt hjem, men da må en del ting gjøres. Det er NAV-systemet som har funnet leiligheten, og etterpå mener de samme menneskene som har funnet leiligheten til henne at den egentlig er altfor fin for henne å bo i. Bortsett fra kjøkken og bad må hele resten av leiligheten males. Greit nok, det er jo en smal sak for to syke personer uten bil eller midler å pusse opp en stue og et soverom. NAV mener en tenåring ikke burde ha noen krav til leiligheten, falmede vegger med tydelige merker etter bilder fra tidligere eiere er det da ingen tenåringer som trenger å bry seg med.

Jenta har ingen ting å ta med seg hjemmefra. Ikke et eneste møbel. Både grunnet barndomsminner, samt at moren ikke vil klare å erstatte møblene eller annet inventar. Hun går på uføretrygd, og alle som kjenner en ufør vet at det er dårlig butikk. Jeg sier ikke at man bør leve som en greve når man er ufør, men de jeg kjenner som er uføre, de lever ikke som noen grever. De lever knapt i det hele tatt. Det er bare en tilværelse. Moren har derfor ikke kunnet bytte ut møblene som assosieres med dårlige barndomsminner. Det er en av grunnene til at man har håpet på at en egen bolig vil kunne gjøre henne friskere, raskere.

Gratis innbo sier NAV, du må sjekke alt du kan få gratis på finn, og reise ut og hente, vi i systemet rundt deg skal hjelpe til. For friske ressurssterke mennesker er dette en smal sak. Jenta ringer ikke folk, klarer knapt nok å skrive tekstmelding til de hun kjenner. Hun snakker definitivt ikke med fremmede. Hun må ordne dette selv. Hos NAV har de tid til å sitte og sjekke om en seng koster noen hundrelapper mindre hos Jysk enn hos IKEA, eller om en pute er billigst der i forhold til der. Men å gjøre noe som faktisk hjelper, å låne en varebil et sted og få hentet noe gratis, brukt inventar, nei det får de ikke til. Og hvordan skal hun få med seg noe hjem alene? Bære vaskemaskinen på bussen? Sofaen? Senga? Spisebordet? Nei, spisebord trenger du ikke sier NAV, ungdommen nå til dags sitter jo bare i sofaen de. Spisebord og stoler kan vi stryke fra listen over hva man bør ha i egen bolig. Helt unødvendig.

AAP-pengene ja, det tok det nesten tre måneder å få innvilget. Som NAV flere ganger prøvde å ta fra henne, låse fast i tilfelle hun måtte betale for husleie, samt saksbehandlingsfeil gjentatte ganger da ingen av rådgiverne hos NAV noen gang ga like svar på når hun skulle send meldekort, om hun skulle gjøre det eller hvordan. Alt dette er absolutt hva du trenger av motgang mens du er syk og psykisk ustabil. Og når disse pengene, som skal dekke mat og livsopphold de tre månedene hun ikke har hatt disse midlene, endelig utbetales, ja da har hun jo fått så mye penger utbetalt, at hun ikke kan få etableringsstøtten på 11.500,- kroner som hun var lovet av de samme voksne menneskene. Man skal altså klare å fylle opp en bolig for 11.500,- kroner og fordi hun ikke har hatt noen ting å leve av i tre måneder får hun altså ikke denne ekstremt generøse etableringsstøtten fordi det jo ble litt penger i den potten når den endelig ble utbetalt. Men det er da tre måneder med mobilregninger, mat og andre utgifter som skal dekkes opp av dette beløpet, disse pengene er alt brukt opp. Bare så det er avklart, det er altså jeg som skriver dette som mener 11.500,- er svært lite i etableringsstøtte, jenta selv er overlykkelig for det lille hun får.

En leilighet hvor man trenger seng, dyne, pute, sengetøy, håndklær, servise, bestikk, glass, kjøkkenutstyr, bord, stoler, en sofa kanskje, lamper, vaskemidler, det er altså overhode ingen ting der, og jenta eier ikke en masse, hun er ikke en del av norsk velstand, hun lever ikke i noen luksusfelle. 11.500,- rekker ikke langt, selv om det er aldri så brukt. Men dette får hun nå ikke. For hun er jo så rik. Hun ble bedt om å sette opp en oversikt over hva hun ønsket seg til leiligheten. Med rubb og rake endte listen på 55.000,- kroner for alt av møbler, en PC, for det har hun ikke, ja alt jeg listet opp over, et helt hjem. Du kan jo selv ta en kikk i kjøkkenskuffene dine å legge sammen hva alt det kostet. Hva kostet sofaen din? Spisesbordet? Godstolen? Senga? Serviset? Hun dristet seg til noen potter og små pyntegjenstander. Nei, slik luksus mener NAV hun overhode ikke kan vente seg, dette var drøy kost. Men nå var det NAV som ønsket en ønskeliste, og en ønskeliste skriver man nettopp ønsker, og man regner ikke med å få alle innvilget. Men man trenger ikke saksbehandlere som skal latterliggjøre deg fordi du har satt opp en potte på en ønskeliste, eller fordi du har valgt håndklær som kan skaffes billigere i en annen butikk.

Jenta handler ikke, hun vet ikke hvilke butikker som er billige eller dyre. IKEAs katalog var brukt som mal for priser og de ansatte hos NAV plukker listen fra hverandre som ren luksus, foran øynene på en sjokkert mor og datter. Tenk at en jente som liker å lage alt av mat selv, fra bunn av, hun lager til og med sitt eget tacokrydder, kunne finne på å ønske seg en stavmikser, eller en kjøkkenmaskin. Nei, ifølge NAV bruker ikke tenåringer slikt, de kjøper jo bare fastfood på byen. De ler av at hun ønsker seg noe så råflott som en PC? Personlig lurer jeg på hvordan hun skal få sendt meldekort eller betalt regninger uten. Men en TV skjerm kunne hun få fra NAV. Men å se TV i dag, med lisens og GET eller hva de alle heter, det koster deg lett 10.000 kroner per år.

NAV oppfordrer altså en jente med særs dårlig økonomi til å skaffe seg en utgift som lett blir 6-800 kroner per måned, (hun har igjen 2500,- å leve for, til strøm og klær og alt annet etter husleien) fremfor å kjøpe en PC hvor man også kan se en del TV som kun trenger internettilgang. Mye billigere over tid. NAV oppfordrer en jente, hvor kanskje det eneste virkelig fornuftige hun foretar seg hver dag, er å lage maten sin fra bunn av. Der hodet legger ut på farlige, dystre og mørke veier klarer faktisk maten å sette oppmerksomheten på noe som er langt mer positivt enn det de aller fleste andre av oss klarer å spise og gjøre daglig. Nemlig mat fra bunn av. Men nei, NAV sitt råd er, fremfor en kjøkkenmaskin til noen tusenlapper, bør du gjøre som resten av oss og gå på bensinstasjonen å spise. Eller kjøpe dårlig ferdigmat i butikken. Da får hun også mye mer tid til å gruble og legge ut på de farlige veiene som hodet hennes tar.

Nå vet jeg ikke engang om jenta får flyttet. Hvordan skal hun få kjøpt det som trengs for å kunne trives? For å bygge en ny start? Hun får muligens bostøtte, men det vet man ingen ting om før NAV har giddet å vurdere søknaden. Og det kan ta måneder. I mens går taksameteret på leiligheten, husleia løper på en leilighet hun ikke får flyttet inn i, som hun selv må stå for, og du får ikke tilbakebetalt eventuell innvilget bostøtte for månedene det tar for NAV å vurdere søknaden. Etter husleien har hun 2.500,- kroner igjen til strøm, mat, klær, buss, telefon, internett, ja kanskje til og med en is en varm sommerdag. Dette mener NAV også holder til å kunne innrede leiligheten med alt man trenger av inventar. Og så trenger NAV virkelig å bruke måneder på å vurdere om man trenger bostøtte? Matematikk og normale sjelsevner kan ikke være en del av kravet for å bli ansatt hos NAV. En svært ustabil jente trenger hjelp. Prosessen med NAV har gjort henne betydelig sykere.

Man skal ikke lese så mange slike innlegg før et hav av besserwissere mener man må klare seg selv og skaffe seg en jobb. Dere trenger ikke å kommentere her. Norge har prøvd å skaffe et system som kalles en velferdsstat, der de som behøver hjelp skal få det. Politikerne er veldig flinke til å få det til å se ut som at de som får hjelp lever rene luksusliv. Det er viktig å få de som trenger hjelpen til å føle seg minst mulig. Jeg har sett en del tilfeller fra innsiden der dette er en av dem. Du må tigge og bønnfalle systemet for hver eneste krone du faktisk har krav på. Og du blir så liten i møte med kongene hos NAV. De kler deg naken, du må vise dine aller svakeste sider i en alt vanskelig situasjon hvor selvtilliten til selv de sterkeste får seg en real knekk. Og oppi dette leker NAV med liv. Man lurer nesten på om de prøver å få deg til å bikke over, slik at det blir en økonomisk utfordring mindre. Jeg lurer på hvor mange liv NAV og systemet leker med i Norge. En ting er jeg rimelig sikker på, den som aldri har noe med NAV å gjøre i sitt liv lever et vesentlig bedre liv enn de som av ulike årsaker må ha noe med NAV å gjøre i kortere eller lengre perioder.

Sommerens beste taxfree roséer testet


 

Sommeren nærmer seg og taxfreeutvalget til TRN Dutyfree er testet. Det betyr utvalget du finner på Gardermoen, Værnes, Flesland, Sola og Kjevik. Noen viner faller igjennom i testen, men de er samtidig svært billige. Testens aller beste kjøp er Pascal Jolivets Sancerre Rosé og Guigal Côte du Rhône Rosé som gir mest kvalitet for pengene i ulik stil. Jolivet er lettere og friskere mens Guigal er mer fruktdrevet og sødmefull. I en tidligere test på denne siden av polets Roséer kom Miraval så dårlig ut at den ikke ble med i anbefalingene, men to nye flasker er testet og den kunne vært med på topp femtenlisten fra polet om første flaske leverte som de to neste.

2012 Château d'Esclans Les Clans

Kr 389,-

Watery straw yellow. Apples, vanilla and nuts nose. Fresh acidity, fruity, fresh, rounded, spices finish. 84

2014 Ott Château Romassan Rosé

Kr 279,-

Watery orange. Light red fruity and apples nose. Fresh acidity, fruity, rounded, fresh. 82

2014 Pascal Jolivet Sancerre Rosé

Kr 109,-

Watery garnet. Light red berries, touch of nettles nose. Fresh acidity, fresh and lively, red berries. 81

2014 Guigal Côte du Rhône Rosé

Kr 109,-

Watery garnet. Some red berries and floral notes. Fresh acidity, fresh, fruity, leaner finish. 81

2014 Perrin Tavel Rosé

Kr 129,-

Pale red. Fresh, red berries nose. Fresh acidity, lighter, fruity, rounded. 81

2014 Miraval Rosé

Kr 145,-

Watery garnet. Light red berries and floral nose. Fresh acidity, red berries, light and elegant. 81

2014 Cazes Pauliles Rosé

Kr 149,-

Watery garnet. Light red fruity nose. Floral. Fresh acidity, leaner, thin red fruits palate. 80

2015 Tommasi Baciorsa

Kr 109,-

Watery red. Light red fruity and floral nose. Fresh acidity, fresh, fruity, rounded. 78

2014 Finca Museum Rosado

Kr 75,-

Watery red-orange. Light raspberries nose. Freshish acidity, fruity, rounded and lean. 76

2014 Beso de Vino Rosé

Kr 65,-

Watery garnet. Light red fruity nose. Freshish acidity, rubber, easy going and thin. 74

2015  Masi Rosa dei Masi

Kr 109,-

Watery red. Light red fruity nose. Freshish acidity, sweetish, hollow. 75

#wine #vin #sommer #rose #gardermoen #sola #vintest #dutyfree #taxfree #fly #sommerferie #sydentur #charter #kreta #christerbyklum

Klokkelklart fra Giuseppe Rinaldi 

Sjeldent har jeg smakt en så klokkeklar freisa som her. Nærmest brilliant rødbærsfrukt med delikate parfymerte toner og totalt mangel på noe litt smårustikk struktur, litt smårustikk aroma og røffe kanter som man kan komme over i denne druesorten. Uten sammenligning for øvrig er den burgundersk. Jeg har smakt mange freisa, men aldri en jeg ville brukt det utrykket på, selv ikke tidligere årganger av Giuseppe Rinaldis Freisaer.

Barberaen følger opp i samme stil, ren, brilliant og klokkeklar, men her er det etter hvert flere som lager slik barbera, også til betydelig lavere priser, så denne imponerer ikke på samme måte selv om den er meget god. Men den blir vel dyr for kvaliteten. Det bekymrer neppe produsenten, disse vinene er alt utsolgt fra leverandør og det finnes nå kun et lite knippe freisa flasker hos noen få polutsalg. Den er også beste kjøp, med margin, til en billigere penge. Dessverre er ikke dolcettoen, nebbioloen eller baroloen smakt.

2014 Giuseppe Rinaldi Langhe Freisa

Kr 299,-

Bright ruby. Red fruity nose, fresh and bright nose, elegant. Lightly scented. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, rounded, elegant, bright fruit, lively, good length. One of if not the loveliest Freisa I have tasted. 89

2014 Giuseppe Rinaldi Barbera d'Alba

Kr 320,-

Bright ruby. Fruity, red and some darker fruits nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, fresj and lively, elegant and pure Barbera. 87

#vin #wine #barbera #freisa #piemonte #barolo #rinaldi #giusepperinaldi #vinmonopolet #christerbyklum

Portugals legende 

Portugals mest legendariske vin, Barcha Velha har noen småsøsken som ikke koster hundrevis av Euro per flaske. Jeg har gått igjennom rekken av flasker som finnes på Vinmonopolet og der storebror neppe kan kalles et godt kjøp rent pris/ kvalitet, er det nettopp det man finner hos småsøsknene. Stilmessig er det ingen problemer med å skjønne at vinene er i slekt, for det blir bare mer av alt jo lengre man klatrer oppover i søskenflokken, ja bortsett fra den lille blondinen Planalto da, som er en hvitvin. 

 

Barca Velha var ledestjernen i Portugal i tiår hvor det hverken fantes penger eller villige investorer i landet, ja knapt nok selvtillit. Så begynte ting å skje og eierne utvidet brandet. Barca Velha lever sitt eget liv videre mens småsøsknene leverer på et annet nivå, et nivå hvor konkurransen er beinhard og kronestykkene teller. Og her leverer de. Vinene er fruktige og generøse, slik man vil ha det fra Portugal, men med et litt friskere aspekt enn mange av konkurrentene, nemlig at alkoholen jevnt over ligger på rundt 13,5 prosent, og det kler vinene svært godt. Prøv til grillet biff, grillet lam eller høstens gryteretter. Den hvite til lette salater eller som aperitiff.

 

2015 Casa Ferreirinha Planalto Reserva

Kr 109,90

Pale lemon yellow. Light tropical citrus fruits nose. Fresh acidity, fruity. rounded, easy going, 80

 

2014 Casa Ferreirinha Esteva

Kr 114,90

Ruby. Dark fruits, blueberries and anise nose. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, rounded, dark berries. 82

 

2014 Casa Ferreirinha Papa Figos

Kr 139,90

Ruby. Dark fruits, blackberries and liquorice nose. Fresh acidity, ripe tannins, fresh,f ruity, rounded, dark juicy fruits and liquorice finish. 84

 

2013 Casa Ferreirinha Vinha Grande

Kr 157,-

Ruby. Dark fruits, some vanilla and liquorice nose, blueberries. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, dark berries, good length. 85

 

2013 Casa Ferreirinha Callabriga

Kr 200,-

Ruby. Blueberries, some vanilla, dark berries, scented notes, more depth on the nose. Fresh acidity, ripe tannins, vanilla, dark fruits, rounded and smooth, good length. 87

 

2013 Casa Ferreirinha Quinta da Leda

Kr 325,-

Ruby. Dark fruity nose, leather, anise, quite intense, some vanilla, blackberries nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, juicy, mulberries, blackberries, anise, intense, touch bitter finish, long. 90

#vin #wine #portugal #winesofportugal #vinmonopolet #grillvin #christerbyklum #ferreirinha #casaferreirinha #sogrape #douro #viniportugal

17. mai champagnen 

Det nærmer seg nasjonaldagen og for mange er det da naturlig med champagne i glasset. Her er en test av noen av de vanligere champagnene i markedet, samt en litt på sidelinjen. Mange gode champagner uten at man blakker seg helt. Ingen av de testede vinene koster over femhundrelappen.

 

NB, husk, Vinmonopolet holder stengt lørdag denne uken.

 

Gosset Grande Reserve Brut

Kr 419,-

Deg 2015 10, 09 and 08 blend. Denne er den som nå er tilgjengelig. Apples, minerals, some brioche and yeast. Fresh acidity, elegant mousse, young, rounded, apples, minerals, fresh, rounded, elegant and nuanced, long. 93

2006 Pol Roger Vintage Brut

Kr 489,-

Pale lemon yellow, small bubbles. Apples, brioche and yeast nose, minerals. Opens up nicely, starting out somewhat bitter but with the bottle open for a few hours, not decanted, smoother and rounder texture, minerals finish. 91

Henriot Souverain Brut

Kr 359,90
Pale lemon yellow, tiny bubbles. Apples, minerals, flinty touch, subdued feel to it even if fairly intense, nuanced. Fresh acidity, elegant mousse, lovely balance, more rounded, brioche, fresh and mineraly, long. 89

Lanson Black Label Brut
Kr 389,90
Pale lemon yellow, small bubbles. Fresh nose, minerals, brioche, yeast, fruity nose. Fresh acidity, elegant mousse, fruity, rounded, creamy, apples and a lemons touch finish. 89

Nicolas Feuillatte Brut Fundamental

Kr 361,90

Pale lemon yellow, small bubbles. Apples, lemons, yeast, some brioche, a sharper nose. Fresh acidity, elegant mousse, fresh and fruity, minerals, narrower mid palate and finish, slight metallic note, good length. 88

Philipponat Royale Reserve Brut

Kr 299,-

Pale lemon yellow, small bubbles. Some brioche and apples nose, slight minerality. Fresh acidity, elegant mousse, leaner but elegant style, good length. 87

 

 

Frisk Blanc de Blancs

 

Legras Blanc de Blancs Grand Cru Brut

Kr 359,90

Pale lemon yellow. Apples, yeast, pears, some brioche, chalk and minerals. Fresh acidity, fresh mousse, fresh, fruity, minerals, plaster, elegant, lively, detailed, quite intense, long. 91

Delamotte Blanc de Blancs Brut

Kr 409,90
Pale lemon yellow, small bubbles. Apples, minerals, creamy, bread crust. Fresh acidity, elegant mousse, fresh, lively, fruity, minerals, leaner finish, light bitter note. 90

Henriot Blanc de Blancs

Kr 399,90
Pale lemon yellow, tiny bubbles. Bit tight, minerals and cool rainy morning nose, some lime and green apples, touch of autolysis. Fresh acidity, elegant mousse, nuanced, quite rounded for a Blanc de Blancs, has finesse and nuances, again a subdued feel, lovely balance, smooth. 89

 

En heftig og annerledes en

 

2004 Francois Bedel L'Âme de la Terre Brut

Kr 399,90

Deg Sep 13. Pale lemon yellow. Apples, minerals, plaster, brioche, intense nose, yeast. Fresh acidity, leaner mousse, intense minerality, plaster, flint, yeast and brioche, almost a bitter note to it, hard core Champagne, firm, surprising that this is a 90% Pinot Meunier with this backbone and firmness. 8 years on the lees. Some sweet fruit notes far back. Little change over three days open in the fridge. Not for everyone, but if you fall for it, you will love it. Long. 92

 

 

3 deilige rosé champagner

 

Charles Heidsieck Brut Rosé Reserve

Kr 499,-

Pale pink, small bubbles. Apples, minerals, some brioche and light red fruits nose. Fresh acidity, elegant mousse, fresh, fruity, some red berries and apples, brioche, somewhat juicy, long. 90

Lanson Rosé Label Brut
Kr 399,90
Pale pink, small bubbles. Red berries, fruity, apples nose, some brioche and yeast. Fresh acidity, fresh, fruity, lively, elegant, lively, minerals, good length. 89

Laurent-Perrier Rosé

Kr 469,90

Pale pink, small bubbles. Apples, touch of red fruits, minerals, light brioche note nose. Fresh acidity, elegant mousse, light red berries and red apples notes, some minerals, very elegant, lovely balance. Good length. 89

#17mai #champagne #champagnefrokost #bobler #fest #vin #wine #christerbyklum #vinmonopolet

Superb fra Markus Molitor


Markus Molitor gjorde det meste riktig i 2014-årgangen
 

Markus Molitor har laget en av sine flotteste rekker noen sinne i 2014-årgangen. Det er ikke noe nytt at han lager flotte viner, spesielt siden 2010 har det kommet perler på en snor fra denne adressen, men hele 2014 rekken føles som hakket mer gjennomført hele veien, fra topp til bunn. Det er noen eksepsjonelle rieslinger her. Her er det både tørre, halvtørre og søte viner, de tørre sier seg selv ved at den norske importøren kaller vinene tørr på etiketten fremfor det vanligere tyske trocken. Feinherb indikerer halvtørr men syrenivået på vinene (friskheten) gjør at vinene fremstår som forholdsvis tørre alikevel, bare litt fruktigere. Vinene som ikke omtales som tørr eller feinherb er søte. En av årets roséfavoritter kommer også herfra, laget på oinot noir.

 

2015 Markus Molitor Haus Klosterberg Pinot Noir Rosé
Kr 164,90
Watery pink. Apples, red fruits, elegant nose. Fresh acidity, fruity, rounded, elegant. 82

2015 Markus Molitor Schiefer Riesling
Kr 399,90 BiB
Pale lemon yellow. Apples, citrus nose. Fresh acidity, fresh, fruity, rounded. 81

2014 Markus Molitor Riesling Alte Reben tørr
Kr 219,90
Pale lemon yellow. Apples, lemons, floral and minerals nose. Fresh acidity, fresh, fruity, rounded, creamy, detailed and long. 100% Saarburger Rausch. 90

2014 Markus Molitor Zeltinger Sonnenuhr Riesling Spätlese tørr
Kr 225,-
Pale lemon yellow. Apples, minerals, fresh, floral notes, orange zest nose. Fresh acidity, fresh, fruity, minerals, almost smoky with detailed floral and citrus notes, beautiful balance, long. 92 

2014 Markus Molitor Zeltinger Sonnenuhr Riesling Auslese** tørr

Kr 364,80
Pale lemon yellow. Apples, grapefruits, minerals, detailed nose, floral. Fresh acidity, fresh, fruity, rounded, elegant, lovely balance, touch bitter, long. 93

2014 Markus Molitor Zeltinger Sonnenuhr Riesling Auslese*** tørr
Kr 665,-
Pale lemon yellow. Floral, apples, minerals, grapefruits, almonds, layered and detailed nose. Fresh acidity, fruity, rounded, detailed, lovely balance, apples, lemons, long. 95

2014 Markus Molitor Saarburger Rausch Riesling Auslese*** tørr
Kr 649,90
Pale lemon yellow. Apples, minerals, lemons, floral, honey, almonds, intense nose. Fresh acidity, fresh, fruity, intense, detailed, nunaced, concentrated, lemons and spices, minerals, very long. 96

2014 Markus Molitor Haus Klosterberg Riesling Feinherb
Kr 159,90
Pale lemon yellow. Apples, grapefruits, minerals, detailed and floral nose. Fresh acidity, fresh, fruity, lemons and apples, good length. 86

2014 Markus Molitor Bernkasteler Badstube Riesling Kabinett Feinherb
Kr 189,80
Pale lemon yellow. Almonds, floral, detailed nose, layered, apples and citrus. Fresh acidity, fresh, fruity, rounded, elegant. 89

2014 Markus Molitor Bernkasteler Badstube Riesling Spätlese Feinherb
Kr 210
Pale lemon yellow. Apples, camphor, floral, citrus, almond flowers nose. Fresh acidity, fresh, fruity, rounded, intense, lively and long. 91

2014 Markus Molitor Zeltinger Sonnenuhr Riesling Auslese*** Feinherb
Kr 570,-
Pale lemon yellow. Apples, citrus, minerals, orange flowers, roses, detailed nose. Fresh acidity, fresh, fruity, rounded, intense, apples, pears, peach, long. 95

2014 Markus Molitor Zeltinger Sonnenuhr Riesling Kabinett
Kr 159,80
Pale lemon yellow. Apples, citrus, minerals and floral nose. Fresh acidity, fresh, fruity, elegant, nuanced and good length. 88

2014 Markus Molitor Zeltinger Sonnenuhr Riesling Spätlese
Kr 197,50
Pale lemon yellow. Apples, citrus, touch of orange zest, quite detailed nose. Fresh acidity, fresh, fruity, rounded and elegant. 89

2014 Markus Molitor Erdener Treppchen Riesling Auslese**
Kr 399,-
Pale lemon yellow. Floral, citrus, peach, apples and pears nose. Fresh acidity, fruity, rounded, apples, lemons, oranges, somewhat compact at this stage, long. 94

2014 Markus Molitor Ockfener Bockstein Riesling Auslese***
Kr 640,-
Pale lemon yellow. Apples, minerals, lemons, floral, honey touch, detailed and layered nose. Fresh acidity, fruity, fresh, detailed, nuanced, playful, creamy, rounded, citrus and apples, long indeed. 96

2014 Markus Molitor Zeltinger Sonnenuhr Riesling Auslese***
Kr 649,90
Pale lemon yellow. Apples, minerals, detailed, fruity, almonds, lemons, bergamot, layered nose. Fresh acidity, fresh, fruity, detailed, apples, lemons, superb balance, layered, superb length. 97#vin #wine #wein #riesling #mosel #molitor #markusmolitor #vinmonopolet #christerbyklum

Vinmonopolets 14 beste rosévinkjøp


 
I morgen braker årets store roseslipp løs og sommerens godbiter skal sikres. De aller fleste rosévinene på markedet har blitt smakt og det er alt fra gode til nitriste kjøp. Noen av de vanlige favorittene når ikke opp i år, mest grunnet en litt varm årgang i 2015, så vinene er litt slappere enn vanlig, så det er noen overraskelser på listen. Årets beste vin er ikke engang blant de dyreste, tenk det.
 
2015 Feudi di San Gregorio Rosaura
Kr 139,90
Pale pink. Light red fruity nose, note of peach. Fresh acidity, fruity, fresh, elegant, lively, lovely freshness. 83
 
2015 Georg Breuer Rosé
Kr 150,- (Magnum 349,90)
Pale red. Light red berries nose. Fresh acidity, fruity, rounded, apples, minerals, fresh. 83
 
2015 Ioppa Colline Novaresi Nebbiolo Rusin
Kr 135,-
Pale pink. Fruity, red berries nose. Floral. Fresh acidity, fresh, fruity, rounded, elegant. 82
 
2015 Barone Montalto Nero d'Avola Rosato
Kr 134,90
Pale red. Red berries, some floral notes nose. Fresh acidity, fruity, rounded, somewhat fuller bodied Rosé. 82
 
2015 Markus Molitor Haus Klosterberg Pinot Noir Rosé
Kr 164,90
Watery pink. Apples, red fruits, elegant nose. Fresh acidity, fruity, rounded, elegant. 82
 
2015 Künstler Pinot Noir Rosé
Kr 164,-
Watery pink. Red apples nose. Fresh acidity, fresh, fruity, rounded, elegant. 82
 
2015 Il Mimo
Kr 169,90
Pale red. Red fruits, some strawberry jam nose. Fresh acidity, fruity, rounded, fresh, red berries. Kun i butikk i år, ikke i BU. 82
 
2015 OMA Rosato
Kr 179,90
Watery red. Raspberries, raisins and a faint herbal note. Fresh acidity, fruity, fresh, rounded, red berries, quite juicy. 82
 
2015 Castell'In Villa La Gazzara Rosato Toscana
Kr 179,90
Watery pink. Light red berries nose. Fresh acidity, fruity, some phenolics, somewhat more textured for rosé, fresh and fruity, rounded. 82
 
2015 Sperino Rosa del Rosa
Kr 199,90
Kun 600 flasker. Pale pink. Red berries, touch of anise nose. Fresh acidity, fruity, rounded, bit warm at 14%, touch bitter finish. 82
 
2015 Trediberri  Langhe Rosato
Kr 129,90
Pale pink. Red berries, some liquorice. Fresh acidity, fruity, rounded, touch bitter. 81
 
2015 San Francesco Ciro Rosato
Kr 129,30
Pale bright red. Red berries, faint floral note nose. Fresh acidity, fruity, rounded, fresh, red berries and water melon. From the vaiety Gaglioppo. 81
 
2015 Leitz Pinot Noir Rosé
Kr 139,90
Watery yellow-pink. Light apply nose. Touch scented. Fresh acidity, fresh, fruity, rounded, elegant. 81
 
2015 Muga Rosé
Kr 150,-
Watery pink-orange. Light red berries nose, floral touch. Fresh acidity, fruity, rounded, quite elegant, bit fuller. 81

Nysgjerrig på 2015 årgangen fra Bordeaux?2015 årgangen i Bordeaux er hypet internasjonalt. Årgangen ble hypet alt mens druene hang på plantene. Hvor bra ble vinene til slutt?

Undertegnede har smakt over 550 viner fra 2015 årgangen i Bordeaux som har fått mye internasjonal omtale. Er årgangen så bra som alle skal ha det til? Smaksnotater finner du på min Bordeauxside her: http://bmybordeaux.blogspot.no/

Foreløpig ligger smaksnotatene fra følgende kommuner ute. Saint-Julien, Saint-Estèphe, Saint-Emilion, Pomerol, Sauternes, Fronsac, Canon-Fronsac, Montagne de Saint-Emilion, Castillon, Lussac Saint-Emilion, Lalande de Pomerol og flere av småappelasjonene i øst. De øvrige smaksnotatene er på vei.#wine #vin #primeurs #2015 #2015bordeaux #christerbyklum #bordeaux #pauillac #margaux #pomerol #saintemilion

Toppviner fra Faiveley


 

Et lite knippe toppviner fra Faiveley er sluppet i spesialbutikkene, men ble ikke smakt under pressesmakingen for slippet. Nå er de smakt og her er det varme anbefalinger ute og går. Flaskene finnes allerede i spesialbutikkene, så her er det først til mølla som gjelder. Sjelden har jeg smakt en mer konsentrert Latricières-Chambertin.

2014 Faiveley Beaune 1er Cru Clos de L'Ecu

Kr 429,90

Bright ruby. Red berries, some spices, raspberries, floral notes nose. Fresh acidity, ripe tannins, red berries, structured, elegant, nuanced, good length. 89

2013 Faiveley Gevrey-Chambertin 1er Cru Petite Chapelle

Kr 779,80 Spesialbutikk

Bright ruby. Scented, red berries, spices, some anise, vanilla, detailed, slight floral note nose. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, red berries, elegant, nuanced, rounded, long. 92

2012 Faiveley Chambolle-Musigny 1er Cru Les Charmes

Kr 749,60 Spesialbutikk

Bright ruby. Red berries, scented, floral, delicate and detailed, quite intense, some vanilla and spices behind. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, elegant, red berries, some vanilla and spices, slight bitter note towards finish. 92

2013 Faiveley Chambolle-Musignu 1er Cru La Combe d'Orveau

Kr 1149,90 Spesialbutikk

Bright ruby. Scented, red berries, floral, detailed, nuanced, layered, superb nose, seductive. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, elegant, fruity, detailed, nuanced, red berries, darker fruits, nuanced, some wood that may need a few years in the cellar to polish off, concentration to back it. Long. 94

2012 Faiveley Latricieres Chambertin

Kr 1249,80 Spesialbutikk

Bright ruby. Red berries, some floral notes, strawberries, fresh nose, detailed and nuanced, tighter nose, firmer. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, detailed, nuanced, layered, firm, structured, needs time, probably ten plus years, concentrated, long. 94-95

#faiveley #wine #vin #bourgogne #gevrey #chambolle #christerbyklum #vinmonopolet