hits

juni 2016

Fra barnehage til vin, ny direktr for Vinmonopolet


Halvfullt eller halvtomt? Eller helt tomt?

Ny direktr i Vinmonopolet, Hilde Britt Melbye, fra barnehage til vin iflge E24.no. Mulig det bare er jeg som er bekymret over at vin (og andre alkoholholdige drikker) som fag synes viskes mer og mer ut av ledelsen i Vinmonopolet. Tidligere direktr, nylig avdde Kai Henriksen tok WSET Diploma (sammen med meg faktisk) og hadde en tydelig interesse og kunnskap for faget selv om butikkenes utvalg ble betydelig drligere under hans ledelse. Neppe hans skyld, men det ble en Rema 1000 mentalitet hvor hyllevarmere og lokale tilleggslister forsvant ut og Vinmonopolet mtte tjene penger. Bedriften som egentlig skal srge for at vi innbyggere konsumerer minst mulig skal n tjene penger og vre lnnsom. N mles det salg p sortementet med et visst antall viner innenfor en prisgruppe. Det gjr at en eneste Rioja kan mtte ta opp kampen mot femten Amarone innenfor et prissegment. Det er ikke diferensiering og artsmangfold som gjelder, kun brutal markedskraft. Her er det kun plass til bestselgerne innenfor pris, helt uanhengig av hvor den er fra, druetype eller stil. Kapitalismen rr.

Jeg ble i dag spurt av en journalist om hva jeg ville mene skjedde med vinutvalget i Norge dersom polet ble avskaffet. Jeg sa at i Oslo ville det vre minst like bra, kanskje bedre, bare se til Kbenhavn. Det vil antagelig vre en butikk i hver storby i landet med bedre utvalg p lager enn hva som er p lager per i dag i det monotone utvalget som faktisk str p hyllene i det ganske land. Men neppe hele bestillingsutvalget som polet har ville kunne vre tilgjengelig uten polsystemet, i alle fall ikke via kun en forhandler. Samtidig har man neppe bruk for et utvalg p 350 Barbera, et hav av Amarone, Valpolicella eller Prosecco,  eller 250 Petit Chablis, det er ikke der det er viktig ha artsmangfold. For hvermansen som alltid kjper sine fem viner ville antagelig matbutikkene klart gjre nytten, men for den middels interesserte ville det blitt helkrise, selv litt utenfor byene. Samtidig m man stort sett bestille i BU i dag ogs om man ikke har noen utvalgte grompol i nrheten, og man kunne garantert ha bestilt fra spesialbutikkene i Osloomrdet uten vinmonopolet ogs, s hvem vet egentlig.

Men det bekymrer meg at faget til polet hele veien fremstr som det minst viktige i nyansettelser. Det gjelder fra ekstrahjelper til direktren p toppen. Det fremstr som om polet tappes for produktkompetanse kontinuerlig, og med et fag som vin hvor det faktisk tar ti r erstatte en med ti rs erfaring i faget med en nybegynner, s er dette bekymringsfullt. For en utenforstende virker det som om produktsjefene i systemet de siste rene har tatt hatten og lpt s fort noen har antydet at det finnes et gresstr p andre siden av byen, selv om gresstret knapt var grnt. Vin som fag dreier seg om erfaring, bde utdannelsesmessig, men ogs smakserfaringsmessig. Det koster utrolig mye penger og tar utrolig lang tid f en person med minimal kompetanse til kunne komme med en vettug argumentasjon for et produkt. Polet ser ut til konsekvent velge ansatte med minimal erfaring i polets vareutvalg ved nyansettelser, eller kanskje de med solid erfaring rett og slett ikke orker jobbe der, og derfor ikke sker? Jeg tr pst at det er langt lettere lre en med vinkunnskap drifte et polutsalg, enn det er for en tidligere H&M butikksjef som blir butikksjef p polet lre seg noe vettug om vin, og bli trygg p sitt nye fag. Vinkunnskap tar tid, og krever masse erfaring. Det er det som gjr vin til et s ekstremt fascinerende fag. Og utlrt er det helt umulig bli. Jeg sier ikke at det ikke er ansatte p polet i dag med masse kompetanse, problemet synes dukke opp frst den dagen de slutter. For de erstattes konsekvent ikke av personer med en lignende kompetanse.

To sommerlige, allsidige boksviner, rd og hvit


 

To sommerlige boksviner anbefales, en hvit o gen rd. Von Winning laget p den friske druen riesling en av nordmenns absolutte favoritter blant de grnne druene, er en avrundet og fruktig riesling, mens Principano er laget p nordmenns rde favorittdrue barbera. Ogs denne er fruktig og juicy.

Begge er gode som aperitiff, begge er gode til mat. Den hvite passer til sommerlige salater og skalldyr, samt rkelaks og gravlaks og utmerket til koldtbord. Men rret eller laks p grillen med dampede gulrtter og vrlk til passer ogs. Den rde er god til pizza, pasta, en av de rde som ogs fungerer til koldtbord.

 

2015 Von Winning Riesling
Kr 399,90 BiB
Pale lemon yellow. Apples, fruity, elegant nose. Fresh acidity, fresh, fruity, rounded, elegant. 80

2014 Principiano Barbera
Kr 399,90 BiB
Ruby. Red berries, fresh and fruity. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, rounded, red berries. 81

#sommervin #boksvin #vinpaboks #pappvin #vinmonopolet #terrassevin #riesling #barbera #christerbyklum

Nebbiolo/barbera storsjarmr og meget godt kjp!



 

Nr jeg ser etter viner i prisklassene under tohundrelappen ser jeg etter sjarmrene, de med friskhet, balanse, frukt, en eller annen lekenhet og definitivt en renhet i frukt og utrykk. Nr man innimellom hundrevis av viner finner dem er det en ren nytelse. For de er ikke s vanlige faktisk, vinene som man (om man er som meg i alle fall) bare kan nyte,, som er s balanserte og freshe i denne prisklassen at de nesten glir umerkbart over ganen i sin friske deilige stil. Denne er en slik storsjarmr i min bok, til en meget hyggelig pris. 

2015 Molino Selvaggia
Kr 158,80
Bright ruby. Red berries, anise, scented, floral, elegant nose. Fresh acidity, ripe tannins, red berries, anise, juicy and fruity, rounded and fresh. 86

#wine #vin #vinmonopolet #christerbyklum #barbera #nebbiolo #piemonte #italia #italy #piedmont #quaffer

Godt, billig og sommerlig fra Portugal


 

Vinho Verde ligger ut mot Atlanterhavskysten og s langt nord i Portugal du kommer. Regionen strekker seg innover i landet og du kan sitte p terrassen hos en vinprodusent og se p fotballkamp i Spania, om s med et totalt ukjent lokalt lag. Her lages det kjlige aromatiske hvitviner som er lette og friske. Loureiro er en fruktig og parfymert vin mens Alvarinho har mer friskhet og liv. Strlende kjp begge to. Til sommerens salater og aperitiff, samt sydlandskinspirerte retter av fisk, fugl og svin.

 

2014 Solar das Bouas Alvarinho

Kr 149,90

Pale lemon yellow. Apples, some rose petals, lightly scented, lemon peel nose. Fresh acidity, fruity, rounded, fresh, elegant, somewhat fuller bodied Alvarinho, good length. 87

 

2015 Solar das Bouas Loureiro Vinho Verde

Kr 109,90

Pale lemon yellow, some bubbles. Light floral nose, some grapefruit peel and pears nose. Fresh acidity, fruity, some citrus, touch bitter, rounded, a good Loureiro. 85

#sommervin #grillvin #grillmat #vinhoverde #winesofportugal #viniportugal #solardasboucas #christerbyklum #vin #wine #vinmonopolet #aperitiff #terrassevin