hits

juni 2016

Fra barnehage til vin, ny direktør for Vinmonopolet


Halvfullt eller halvtomt? Eller helt tomt?

Ny direktør i Vinmonopolet, Hilde Britt Melbye, fra barnehage til vin ifølge E24.no. Mulig det bare er jeg som er bekymret over at vin (og andre alkoholholdige drikker) som fag synes å viskes mer og mer ut av ledelsen i Vinmonopolet. Tidligere direktør, nylig avdøde Kai Henriksen tok WSET Diploma (sammen med meg faktisk) og hadde en tydelig interesse og kunnskap for faget selv om butikkenes utvalg ble betydelig dårligere under hans ledelse. Neppe hans skyld, men det ble en Rema 1000 mentalitet hvor hyllevarmere og lokale tilleggslister forsvant ut og Vinmonopolet måtte tjene penger. Bedriften som egentlig skal sørge for at vi innbyggere konsumerer minst mulig skal nå tjene penger og være lønnsom. Nå måles det salg på sortementet med et visst antall viner innenfor en prisgruppe. Det gjør at en eneste Rioja kan måtte ta opp kampen mot femten Amarone innenfor et prissegment. Det er ikke diferensiering og artsmangfold som gjelder, kun brutal markedskraft. Her er det kun plass til bestselgerne innenfor pris, helt uanhengig av hvor den er fra, druetype eller stil. Kapitalismen rår.

Jeg ble i dag spurt av en journalist om hva jeg ville mene skjedde med vinutvalget i Norge dersom polet ble avskaffet. Jeg sa at i Oslo ville det være minst like bra, kanskje bedre, bare se til København. Det vil antagelig være en butikk i hver storby i landet med bedre utvalg på lager enn hva som er på lager per i dag i det monotone utvalget som faktisk står på hyllene i det ganske land. Men neppe hele bestillingsutvalget som polet har ville kunne være tilgjengelig uten polsystemet, i alle fall ikke via kun en forhandler. Samtidig har man neppe bruk for et utvalg på 350 Barbera, et hav av Amarone, Valpolicella eller Prosecco,  eller 250 Petit Chablis, det er ikke der det er viktig å ha artsmangfold. For hvermansen som alltid kjøper sine fem viner ville antagelig matbutikkene klart å gjøre nytten, men for den middels interesserte ville det blitt helkrise, selv litt utenfor byene. Samtidig må man stort sett bestille i BU i dag også om man ikke har noen utvalgte grompol i nærheten, og man kunne garantert ha bestilt fra spesialbutikkene i Osloområdet uten vinmonopolet også, så hvem vet egentlig.

Men det bekymrer meg at faget til polet hele veien fremstår som det minst viktige i nyansettelser. Det gjelder fra ekstrahjelper til direktøren på toppen. Det fremstår som om polet tappes for produktkompetanse kontinuerlig, og med et fag som vin hvor det faktisk tar ti år å erstatte en med ti års erfaring i faget med en nybegynner, så er dette bekymringsfullt. For en utenforstående virker det som om produktsjefene i systemet de siste årene har tatt hatten og løpt så fort noen har antydet at det finnes et gresstrå på andre siden av byen, selv om gresstrået knapt var grønt. Vin som fag dreier seg om erfaring, både utdannelsesmessig, men også smakserfaringsmessig. Det koster utrolig mye penger og tar utrolig lang tid å få en person med minimal kompetanse til å kunne komme med en vettug argumentasjon for et produkt. Polet ser ut til å konsekvent velge ansatte med minimal erfaring i polets vareutvalg ved nyansettelser, eller kanskje de med solid erfaring rett og slett ikke orker jobbe der, og derfor ikke søker? Jeg tør påstå at det er langt lettere å lære en med vinkunnskap å drifte et polutsalg, enn det er for en tidligere H&M butikksjef som blir butikksjef på polet å lære seg noe vettug om vin, og bli trygg på sitt nye fag. Vinkunnskap tar tid, og krever masse erfaring. Det er det som gjør vin til et så ekstremt fascinerende fag. Og utlært er det helt umulig å bli. Jeg sier ikke at det ikke er ansatte på polet i dag med masse kompetanse, problemet synes å dukke opp først den dagen de slutter. For de erstattes konsekvent ikke av personer med en lignende kompetanse.

To sommerlige, allsidige boksviner, rød og hvit


 

To sommerlige boksviner anbefales, en hvit o gen rød. Von Winning laget på den friske druen riesling en av nordmenns absolutte favoritter blant de grønne druene, er en avrundet og fruktig riesling, mens Principano er laget på nordmenns røde favorittdrue barbera. Også denne er fruktig og juicy.

Begge er gode som aperitiff, begge er gode til mat. Den hvite passer til sommerlige salater og skalldyr, samt røkelaks og gravlaks og utmerket til koldtbord. Men ørret eller laks på grillen med dampede gulrøtter og vårløk til passer også. Den røde er god til pizza, pasta, en av de røde som også fungerer til koldtbord.

 

2015 Von Winning Riesling
Kr 399,90 BiB
Pale lemon yellow. Apples, fruity, elegant nose. Fresh acidity, fresh, fruity, rounded, elegant. 80

2014 Principiano Barbera
Kr 399,90 BiB
Ruby. Red berries, fresh and fruity. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, rounded, red berries. 81

#sommervin #boksvin #vinpaboks #pappvin #vinmonopolet #terrassevin #riesling #barbera #christerbyklum

Nebbiolo/barbera storsjarmør og meget godt kjøp!



 

Når jeg ser etter viner i prisklassene under tohundrelappen ser jeg etter sjarmørene, de med friskhet, balanse, frukt, en eller annen lekenhet og definitivt en renhet i frukt og utrykk. Når man innimellom hundrevis av viner finner dem er det en ren nytelse. For de er ikke så vanlige faktisk, vinene som man (om man er som meg i alle fall) bare kan nyte,, som er så balanserte og freshe i denne prisklassen at de nesten glir umerkbart over ganen i sin friske deilige stil. Denne er en slik storsjarmør i min bok, til en meget hyggelig pris. 

2015 Molino Selvaggia
Kr 158,80
Bright ruby. Red berries, anise, scented, floral, elegant nose. Fresh acidity, ripe tannins, red berries, anise, juicy and fruity, rounded and fresh. 86

#wine #vin #vinmonopolet #christerbyklum #barbera #nebbiolo #piemonte #italia #italy #piedmont #quaffer

Godt, billig og sommerlig fra Portugal


 

Vinho Verde ligger ut mot Atlanterhavskysten og så langt nord i Portugal du kommer. Regionen strekker seg innover i landet og du kan sitte på terrassen hos en vinprodusent og se på fotballkamp i Spania, om så med et totalt ukjent lokalt lag. Her lages det kjølige aromatiske hvitviner som er lette og friske. Loureiro er en fruktig og parfymert vin mens Alvarinho har mer friskhet og liv. Strålende kjøp begge to. Til sommerens salater og aperitiff, samt sydlandskinspirerte retter av fisk, fugl og svin.

 

2014 Solar das Bouças Alvarinho

Kr 149,90

Pale lemon yellow. Apples, some rose petals, lightly scented, lemon peel nose. Fresh acidity, fruity, rounded, fresh, elegant, somewhat fuller bodied Alvarinho, good length. 87

 

2015 Solar das Bouças Loureiro Vinho Verde

Kr 109,90

Pale lemon yellow, some bubbles. Light floral nose, some grapefruit peel and pears nose. Fresh acidity, fruity, some citrus, touch bitter, rounded, a good Loureiro. 85

#sommervin #grillvin #grillmat #vinhoverde #winesofportugal #viniportugal #solardasboucas #christerbyklum #vin #wine #vinmonopolet #aperitiff #terrassevin