hits

juli 2016

Vinsnobben og en avslappet nebbe


 

For en uke siden satt jeg og leste i et magasin om vinsnobben og hvordan vedkommende tyranniserte familien.

Jeg tenkte at jeg ikke kjenner en, personlig altså. En vinsnobb. Jeg vet jo ikke hvordan vinsamlere og vinelskere jeg drikker viner med regelmessig, eller sjeldnere, tyranniserer familien når jeg ikke er til stede. Det vet jeg for så vidt ikke om noen familier. Jeg vet om både menn og kvinner som tyranniserer familien med sport.

Det stod i teksten at alle vinsnobber er menn. Tja, den mest ekstreme av sorten, om jeg tenker på beskrivelsen i teksten, jeg kjenner til, er en kvinne. Hun fikk familien til å selge hus og hjem for å dra mann og barn jorden rundt i et år. Risikere alt for vinen, ja de kjenner jeg få av. Men det gjorde hun. Leilighet og møbler ble solgt, mannen permitterte seg fra jobb og ut bar det. Men de møtte ikke på noen vinsnobber ute i verden. Jøss, så stusselige viner og vinprodusenter de har møtt tenkte jeg.

For, de jeg drikker vin med, som noen ganger bruker nesten uanstendige beløp på vin. De bruker gjerne nesten uanstendige beløp på mat også. Det setter den vedkommende er gift med stort sett veldig stor pris på. Noen ganger er familiens største vinfantast en kvinne, noen ganger en mann, noen ganger begge. Mannen er nok oftest hakket mer nerdete, menn er gjerne det. Og samlelystne.

I utlandet møter jeg på vinsamlere fra alle mulige land som drar med seg hele familien sin rundt for å smake vin. Noen har kjørt fra England hvor familien har slitt hele veien til Bordeaux med knirkingen i fra skinnsetene i en Bentley. Det blir mange timer med knirking. Ekte skinn knirker. En plage. Deretter er det inn på luksushoteller og dyre restauranter og glimrende vin nærmest ramler av seg selv i glasset som fossefall, og stjernematen subber inn over bordet. Grusomme og tyranniske forhold. Men, det varer bare noen dager eller en uke, en sjelden gang to uker. Aldri et år.

Men jeg tror ikke de tyranniserer familien sin. Mitt inntrykk er snarere at de beriker den. De tar med gode oster, skinker, pateer, syltetøy og til og med vin når de kommer på besøk. Jeg møter en generøs gjeng. En gjeng som er genuint opptatt av andres glede i form av smaker. Opplevelser. Med meg blir det gjerne mye vinsnakk, men gjør det virkelig det overfor svigermor? Sitter de der og prøver å belære svigers om forfengeligheten til Chassagne-Montrachet? Eller er det bare en litt tynn unnskyldning å kalle andre for snobber når det egentlig grunner ut i egen usikkerhet?

Jeg ble i alle fall frikjent i artikkelen. Jeg er ingen vinsnobb. For artikkelen kunne fortelle at det ikke fantes vinsnobber i Australia. Der går alle vinmakere i singlet og flipflops. Og dermed er de ikke vinsnobber. Jeg går ikke i singlet og flipflops, jeg er ingen campingturist, men joggesko og t-shirt er glimrende antrekk for vindrikking. Gjerne med en eller annen form for benklær også som når minst halvveis nedpå lårene. Kun t-shirt og joggesko bør man ikke gå på besøk i, nyte vin med andre i, og ei heller lage vin i. Men det er altså bekledningen som er viktig i begrepet vinsnobb. Ja, jeg er kanskje enig, det er slitsomt å skifte til middag, og det er lite som er mer ukomfortabelt enn å nyte stor vin i kjole og hvitt, selv med aldri så mange ordener på brystet.

En uhøytidelig nebbiolo slo følge denne kvelden. Ingen snakket om den, den bare gled ned i store drag. Antrekk, t-shirt og shorts. Den matchet lammekoteletter med poteter og urtesmør godt.

2009 Madonna Dell'Uva Colline Novaresi Nebbiolo

Kr 169,90

Rubinrød med tegl kant. Noe tjære, roser og kirsebær på duft, delikat men ikke for intens duft. Frisk syre, modne tanniner, fruktig, elegant, bløt struktur selv om det er noe tanniner i finish, lakris og kirsebær, sødmefull. 85

#vinsnobb #tosnobornottosnob #piemonte #italia #sommer #lammekoteletter #lam #nebbiolo #vinmonopolet

Stygge bygg og flott Champagne


 

Sodahuset på Petersontomta i Moss forsvant med et vanvittig drønn for noen timer siden. Det kom helt uventet og har knapt vært varslet. Peterson, om du ikke vet det, er det firmaet i Moss som skapte Mosselukta, og som jeg som innflytter er sjeleglad for at gikk dukken. Det burde mossingene vært også, for uten denne stinkbomben hadde antagelig Østfold hatt minst like høy, eller høyere status enn Vestfold. Peterson lå der og ødela imaget til et helt fylke i et århundre eller mer. En av landets fineste kystlinjer ble shabby, Larkollen er ikke et Østfolds Nøtterøy, men forbundet kun med en campingplass, enda det ser ut som en sørlandsidyll.

 

På den annen side, jeg hadde antagelig aldri hatt råd til å kjøpe mitt hus om ikke denne fabrikken sørget for at ingen ville flytte hit. Jeg gamblet i 2008, regnet med at den dødsdømte kjempen snart måtte tape. Det gjorde den, og nå vil stadig flere komme til å oppdage denne perlen 37 minutter syd for Oslo med tog, og reisetiden vil snart bli enda kortere. Lang digresjon, men med den stygge grønne klossen borte fra Moss' ansikt måtte det en champagne til. Og ja, Peterson skapte noen hundre arbeidsplasser i Moss, men samfunnsøkonomisk har den nok vært et gigantisk tap for hele regionen. Jeg tipper det ville vært vesentlig større tilflytning hit, og dermed vesentlig flere arbeidsplasser, uten stinkbomben.

 

Laglig for hugg lå Liebart-Regnier Extra Brut og ventet i kjøleskapet. En deilig champagne til kun 288,50 på Vinmonopolet. Frisk, elegant frukt, epler, pære, mineraler, noe gjærbakst. Myk tekstur, en champagne som både vinelskeren og amatøren vil like, med andre ord, en glimrende champagne til mange anledninger.  88 poeng herfra, 100 poeng til rivningen. Håper bare de stygge metalltårnene blir revet også.

#vinmonopolet #champagne #sommer #sommervin #vin

Supre burgundere


 

Ettersom spesialbutikkene ser ut til å slite stadig mer med å få solgt vinene de kjøper inn, i alle fall i de mengdene som har blitt kjøpt inn, drypper det stadig inn flere i bestillingsutvalget. Mange av vinene burde kanskje ha vært i dette sortimentet hele tiden. Denis Mortet er en av produsentene som nå slippes i BU med noen deilige 2013 utgaver.  Denis Mortet lager noen storsjarmører av noen viner. Parfymerte, elegante i frukten, delikate og utrolig drikkevennlige. Noen ganger må de ha litt dekanteringstid for å komme ut av skallet, andre ganger er de klare fra korken popper. Strålende viner har funnet sin vei til BU, her er det bare å kjenne sin besøkelsestid!

 

2013 Denis Mortet Fixin Vieilles Vignes
Kr 500,-
Bright ruby. Red berries, spices, fruity, deeper notes, raspberries nose. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, elegant, fruity, rounded, lovely balance, give it 45 minutes in decanter, long. 90


2013 Denis Mortet Gevrey-Chambertin Mes Cinq Terroirs
Kr 700,-
Bright ruby. Scented, red berries, floral, raspberries and strawberries, touch of anise and faint minerality on the nose. Fresh acidity, ripe tannins, lively, playful, juicy, red berries and spices, lovely balance, long. Decant it for an hour plus. 92

 

Det er også to andre viner enn de to smakt nå inne, den ene ble smakt i juni, den andre, Gevrey-Chambertin 1er Cru har jeg ikke smakt. Sistnevnte koster 995,-

2013 Denis Mortet Gevrey-Chambertin 1er Cru Lavaut Saint Jacques

Kr 1360,-

SMAKT: JUN 16 Bright ruby. Red berries, floral, scented, elegant and nuanced, detailed nose, flirting. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity yet structured and firmer, lovely balance, long. 94

 

Og en ting til på slutten. Kunne du tenke deg å være med meg til Bordeaux i oktober? Mange gode opplevelser i vente.

http://www.gtravel.no/getaway/se-flere-reiser/opplev-bordeaux-sine-vingaarder/

#wine #vin #vinmonopolet #burgund #bourgogne #gevrey #denismortet #christerbyklum

 

Nydelig fra Chablis, helt uten pokemon


 

Jeg overraskes over hvor mange voksne mennesker som poster noe om pokemon på facebook om dagen. Pokemon var noe min lillebror, som bare er halvparten så gammel som meg, drev med for ti år siden eller mer. Men han er jo blitt voksen, kanskje er det derfor.

Uansett. Den ene pokemonnen er gul, jeg har hørt navnet dens så mange ganger at jeg burde vite hva den heter. Er det den som er pikasju? Garantert feilskrevet, men hvem bryr seg. Disse to chablisene minner meg om noe gult.

De minner meg om solmodne sitroner fra Sorrento. Sorrento, der sitronene har et tykt knudrete skall og nærmest er søte.

Slik smaker disse to nydelige chablisene fra en for meg helt ukjent produsent. Solmodne sitroner sammen med østers, mineraler, en svak kryddertone som ikke har noe som helst med fat å gjøre, men som jeg, på min nye leting etter en eller annen form for sannhet, eller forståelse for chablis og Chablis på nytt, denne sommeren og våren, har møtt på flere ganger. Og som har ført meg inn på nye spor og nye veier i denne evige nye verden av vin. Hvor du aldri, noen gang, kan bli utlært.

Man kan knapt vite noe som helst egentlig, for faget er for stort. Det er for vidt. Selv når man prøver å gjøre dypdykk skjønner man, når man er tilbake på overflaten, at man var på overflaten hele tiden. Men man må gå nye veier, tråkke opp og undersøke nye stier. Noen har alltid vært der før deg. I vinens verden er man sjelden den første, men da kan man be om veien, og man får ofte feil rettningsbeskrivelse. Men man må ut på veien på nytt. Lete etter nye sannheter, eller funn.

Slik de som flyr gatelangs etter pokemon gjør. Så lenge vi er i bevegelse, og prøver å finne noe, et svar, eller nye spørsmål, så går det vel den riktige veien tenker jeg. Disse to bør prøves, en slags mini Raveneau i stilen. Jeg sier ikke mer. Jeg tror produsenten også er på vei et sted....

 

2015 Charly Nicolle Chablis Ancestrum

Kr 199,90

Pale lemon yellow. Apples, lemons, fruity, minerals, lighter but elegant nose. Fresh acidity, apples, ripe lemons, elegant minerals, lighter, somewhat transparent yet fruity, elegant finish. Touch bitter. 87

 

2014 Charly Nicolle Chablis 1er Cru Les Fourneaux

Kr 245

Pale lemon yellow. Apples, citrus, fruity, fresh, touch of spices, chalk and minerals nose. Fresh acidity, fruity, fresh, rounded, elegant, lively, detailed, lovely balance and fruit quality and concentration, long. 91

#chablis #bourgogne #vinmonopolet #vin #sommer #sol #reker #sjøkreps #christerbyklum

De beste taxfree kjøpene


 

Fellesferien, sol, sommer, strand, flyplasser, taxfree. Joda, vi er midt i den sesongen, her kommer noen av de beste tipsene fra taxfreebutikken.

Hvitvin. De beste kjøpene på hvitvin er hele rekken fra Schloss Johannisberg. Gelblack er en litt mer avrundet riesling til 149,-, den tåler en del år i kjelleren om det er ønskelig. Silberlack er en skikkelig seriøs tørr riesling, den bør ha to timer på karaffel, eller en del år i kjelleren, glimrende til juleribba for eksempel, det er gelblacken også. Grünlack er søt, med en utrolig flott balanse. Koster 289,- Rotlack er en litt lettere stil med noe sødme, utmerket til røkelaks med mere, 199,- på Gardermoen. Schloss Johannisberg var frem til 1980-tallet forbeholdt adelige og kongelige slekter, en av eiendommene i Tyskland med mest historie, og kvaliteten her har eksplodert de siste ti årene. Andre gode kjøp er vinene fra Robert Weil og Kloster Eberbach på rieslingfronten.

Fra Chablis, William Fevre, friske, livlige viner som godt kan ligge litt i kjelleren. 1er Cru Vaillons til 259,- anbefales. Ønsker du en flott tørr hvit Bordeaux? Clos Floridene, prøv den til østers, grillet kylling eller enda bedre, sjøkreps i de fleste utgaver og varianter, og du vil få deg en ny sjelevenn. 259,- koster den.

På jakt etter billigere viner? 3 Winzer Riesling QbA, 1,5 liters bag in boks, kr 179,- en god allround riesling i litt bløtere og fruktigere stil. Ønsker du en litt fruktigere og rikere chardonnay? Beringer Founders Estate Chardonnay til kroner 109,-. Wittmanns grauburgunder (pinot gris) er en glimrende vin og et røverkjøp til kroner 99,- Og der har du de aller beste hvitvinskjøpene på taxfree!

Det var de beste hvitvinskjøpene, de røde kommer.

#taxfree #OSL #gardermoen #charter #ferie #fly #reise #sommerferie #utpåtur #vin #sol #sommer