hits

juli 2016

Vinsnobben og en avslappet nebbe


 

For en uke siden satt jeg og leste i et magasin om vinsnobben og hvordan vedkommende tyranniserte familien.

Jeg tenkte at jeg ikke kjenner en, personlig alts. En vinsnobb. Jeg vet jo ikke hvordan vinsamlere og vinelskere jeg drikker viner med regelmessig, eller sjeldnere, tyranniserer familien nr jeg ikke er til stede. Det vet jeg for s vidt ikke om noen familier. Jeg vet om bde menn og kvinner som tyranniserer familien med sport.

Det stod i teksten at alle vinsnobber er menn. Tja, den mest ekstreme av sorten, om jeg tenker p beskrivelsen i teksten, jeg kjenner til, er en kvinne. Hun fikk familien til selge hus og hjem for dra mann og barn jorden rundt i et r. Risikere alt for vinen, ja de kjenner jeg f av. Men det gjorde hun. Leilighet og mbler ble solgt, mannen permitterte seg fra jobb og ut bar det. Men de mtte ikke p noen vinsnobber ute i verden. Jss, s stusselige viner og vinprodusenter de har mtt tenkte jeg.

For, de jeg drikker vin med, som noen ganger bruker nesten uanstendige belp p vin. De bruker gjerne nesten uanstendige belp p mat ogs. Det setter den vedkommende er gift med stort sett veldig stor pris p. Noen ganger er familiens strste vinfantast en kvinne, noen ganger en mann, noen ganger begge. Mannen er nok oftest hakket mer nerdete, menn er gjerne det. Og samlelystne.

I utlandet mter jeg p vinsamlere fra alle mulige land som drar med seg hele familien sin rundt for smake vin. Noen har kjrt fra England hvor familien har slitt hele veien til Bordeaux med knirkingen i fra skinnsetene i en Bentley. Det blir mange timer med knirking. Ekte skinn knirker. En plage. Deretter er det inn p luksushoteller og dyre restauranter og glimrende vin nrmest ramler av seg selv i glasset som fossefall, og stjernematen subber inn over bordet. Grusomme og tyranniske forhold. Men, det varer bare noen dager eller en uke, en sjelden gang to uker. Aldri et r.

Men jeg tror ikke de tyranniserer familien sin. Mitt inntrykk er snarere at de beriker den. De tar med gode oster, skinker, pateer, syltety og til og med vin nr de kommer p besk. Jeg mter en geners gjeng. En gjeng som er genuint opptatt av andres glede i form av smaker. Opplevelser. Med meg blir det gjerne mye vinsnakk, men gjr det virkelig det overfor svigermor? Sitter de der og prver belre svigers om forfengeligheten til Chassagne-Montrachet? Eller er det bare en litt tynn unnskyldning kalle andre for snobber nr det egentlig grunner ut i egen usikkerhet?

Jeg ble i alle fall frikjent i artikkelen. Jeg er ingen vinsnobb. For artikkelen kunne fortelle at det ikke fantes vinsnobber i Australia. Der gr alle vinmakere i singlet og flipflops. Og dermed er de ikke vinsnobber. Jeg gr ikke i singlet og flipflops, jeg er ingen campingturist, men joggesko og t-shirt er glimrende antrekk for vindrikking. Gjerne med en eller annen form for benklr ogs som nr minst halvveis nedp lrene. Kun t-shirt og joggesko br man ikke g p besk i, nyte vin med andre i, og ei heller lage vin i. Men det er alts bekledningen som er viktig i begrepet vinsnobb. Ja, jeg er kanskje enig, det er slitsomt skifte til middag, og det er lite som er mer ukomfortabelt enn nyte stor vin i kjole og hvitt, selv med aldri s mange ordener p brystet.

En uhytidelig nebbiolo slo flge denne kvelden. Ingen snakket om den, den bare gled ned i store drag. Antrekk, t-shirt og shorts. Den matchet lammekoteletter med poteter og urtesmr godt.

2009 Madonna Dell'Uva Colline Novaresi Nebbiolo

Kr 169,90

Rubinrd med tegl kant. Noe tjre, roser og kirsebr p duft, delikat men ikke for intens duft. Frisk syre, modne tanniner, fruktig, elegant, blt struktur selv om det er noe tanniner i finish, lakris og kirsebr, sdmefull. 85

#vinsnobb #tosnobornottosnob #piemonte #italia #sommer #lammekoteletter #lam #nebbiolo #vinmonopolet

Stygge bygg og flott Champagne


 

Sodahuset p Petersontomta i Moss forsvant med et vanvittig drnn for noen timer siden. Det kom helt uventet og har knapt vrt varslet. Peterson, om du ikke vet det, er det firmaet i Moss som skapte Mosselukta, og som jeg som innflytter er sjeleglad for at gikk dukken. Det burde mossingene vrt ogs, for uten denne stinkbomben hadde antagelig stfold hatt minst like hy, eller hyere status enn Vestfold. Peterson l der og dela imaget til et helt fylke i et rhundre eller mer. En av landets fineste kystlinjer ble shabby, Larkollen er ikke et stfolds Nttery, men forbundet kun med en campingplass, enda det ser ut som en srlandsidyll.

 

P den annen side, jeg hadde antagelig aldri hatt rd til kjpe mitt hus om ikke denne fabrikken srget for at ingen ville flytte hit. Jeg gamblet i 2008, regnet med at den ddsdmte kjempen snart mtte tape. Det gjorde den, og n vil stadig flere komme til oppdage denne perlen 37 minutter syd for Oslo med tog, og reisetiden vil snart bli enda kortere. Lang digresjon, men med den stygge grnne klossen borte fra Moss' ansikt mtte det en champagne til. Og ja, Peterson skapte noen hundre arbeidsplasser i Moss, men samfunnskonomisk har den nok vrt et gigantisk tap for hele regionen. Jeg tipper det ville vrt vesentlig strre tilflytning hit, og dermed vesentlig flere arbeidsplasser, uten stinkbomben.

 

Laglig for hugg l Liebart-Regnier Extra Brut og ventet i kjleskapet. En deilig champagne til kun 288,50 p Vinmonopolet. Frisk, elegant frukt, epler, pre, mineraler, noe gjrbakst. Myk tekstur, en champagne som bde vinelskeren og amatren vil like, med andre ord, en glimrende champagne til mange anledninger.  88 poeng herfra, 100 poeng til rivningen. Hper bare de stygge metalltrnene blir revet ogs.

#vinmonopolet #champagne #sommer #sommervin #vin

Supre burgundere


 

Ettersom spesialbutikkene ser ut til slite stadig mer med f solgt vinene de kjper inn, i alle fall i de mengdene som har blitt kjpt inn, drypper det stadig inn flere i bestillingsutvalget. Mange av vinene burde kanskje ha vrt i dette sortimentet hele tiden. Denis Mortet er en av produsentene som n slippes i BU med noen deilige 2013 utgaver.  Denis Mortet lager noen storsjarmrer av noen viner. Parfymerte, elegante i frukten, delikate og utrolig drikkevennlige. Noen ganger m de ha litt dekanteringstid for komme ut av skallet, andre ganger er de klare fra korken popper. Strlende viner har funnet sin vei til BU, her er det bare kjenne sin beskelsestid!

 

2013 Denis Mortet Fixin Vieilles Vignes
Kr 500,-
Bright ruby. Red berries, spices, fruity, deeper notes, raspberries nose. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, elegant, fruity, rounded, lovely balance, give it 45 minutes in decanter, long. 90


2013 Denis Mortet Gevrey-Chambertin Mes Cinq Terroirs
Kr 700,-
Bright ruby. Scented, red berries, floral, raspberries and strawberries, touch of anise and faint minerality on the nose. Fresh acidity, ripe tannins, lively, playful, juicy, red berries and spices, lovely balance, long. Decant it for an hour plus. 92

 

Det er ogs to andre viner enn de to smakt n inne, den ene ble smakt i juni, den andre, Gevrey-Chambertin 1er Cru har jeg ikke smakt. Sistnevnte koster 995,-

2013 Denis Mortet Gevrey-Chambertin 1er Cru Lavaut Saint Jacques

Kr 1360,-

SMAKT: JUN 16 Bright ruby. Red berries, floral, scented, elegant and nuanced, detailed nose, flirting. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity yet structured and firmer, lovely balance, long. 94

 

Og en ting til p slutten. Kunne du tenke deg vre med meg til Bordeaux i oktober? Mange gode opplevelser i vente.

http://www.gtravel.no/getaway/se-flere-reiser/opplev-bordeaux-sine-vingaarder/

#wine #vin #vinmonopolet #burgund #bourgogne #gevrey #denismortet #christerbyklum

 

Nydelig fra Chablis, helt uten pokemon


 

Jeg overraskes over hvor mange voksne mennesker som poster noe om pokemon p facebook om dagen. Pokemon var noe min lillebror, som bare er halvparten s gammel som meg, drev med for ti r siden eller mer. Men han er jo blitt voksen, kanskje er det derfor.

Uansett. Den ene pokemonnen er gul, jeg har hrt navnet dens s mange ganger at jeg burde vite hva den heter. Er det den som er pikasju? Garantert feilskrevet, men hvem bryr seg. Disse to chablisene minner meg om noe gult.

De minner meg om solmodne sitroner fra Sorrento. Sorrento, der sitronene har et tykt knudrete skall og nrmest er ste.

Slik smaker disse to nydelige chablisene fra en for meg helt ukjent produsent. Solmodne sitroner sammen med sters, mineraler, en svak kryddertone som ikke har noe som helst med fat gjre, men som jeg, p min nye leting etter en eller annen form for sannhet, eller forstelse for chablis og Chablis p nytt, denne sommeren og vren, har mtt p flere ganger. Og som har frt meg inn p nye spor og nye veier i denne evige nye verden av vin. Hvor du aldri, noen gang, kan bli utlrt.

Man kan knapt vite noe som helst egentlig, for faget er for stort. Det er for vidt. Selv nr man prver gjre dypdykk skjnner man, nr man er tilbake p overflaten, at man var p overflaten hele tiden. Men man m g nye veier, trkke opp og underske nye stier. Noen har alltid vrt der fr deg. I vinens verden er man sjelden den frste, men da kan man be om veien, og man fr ofte feil rettningsbeskrivelse. Men man m ut p veien p nytt. Lete etter nye sannheter, eller funn.

Slik de som flyr gatelangs etter pokemon gjr. S lenge vi er i bevegelse, og prver finne noe, et svar, eller nye sprsml, s gr det vel den riktige veien tenker jeg. Disse to br prves, en slags mini Raveneau i stilen. Jeg sier ikke mer. Jeg tror produsenten ogs er p vei et sted....

 

2015 Charly Nicolle Chablis Ancestrum

Kr 199,90

Pale lemon yellow. Apples, lemons, fruity, minerals, lighter but elegant nose. Fresh acidity, apples, ripe lemons, elegant minerals, lighter, somewhat transparent yet fruity, elegant finish. Touch bitter. 87

 

2014 Charly Nicolle Chablis 1er Cru Les Fourneaux

Kr 245

Pale lemon yellow. Apples, citrus, fruity, fresh, touch of spices, chalk and minerals nose. Fresh acidity, fruity, fresh, rounded, elegant, lively, detailed, lovely balance and fruit quality and concentration, long. 91

#chablis #bourgogne #vinmonopolet #vin #sommer #sol #reker #sjkreps #christerbyklum

De beste taxfree kjpene


 

Fellesferien, sol, sommer, strand, flyplasser, taxfree. Joda, vi er midt i den sesongen, her kommer noen av de beste tipsene fra taxfreebutikken.

Hvitvin. De beste kjpene p hvitvin er hele rekken fra Schloss Johannisberg. Gelblack er en litt mer avrundet riesling til 149,-, den tler en del r i kjelleren om det er nskelig. Silberlack er en skikkelig seris trr riesling, den br ha to timer p karaffel, eller en del r i kjelleren, glimrende til juleribba for eksempel, det er gelblacken ogs. Grnlack er st, med en utrolig flott balanse. Koster 289,- Rotlack er en litt lettere stil med noe sdme, utmerket til rkelaks med mere, 199,- p Gardermoen. Schloss Johannisberg var frem til 1980-tallet forbeholdt adelige og kongelige slekter, en av eiendommene i Tyskland med mest historie, og kvaliteten her har eksplodert de siste ti rene. Andre gode kjp er vinene fra Robert Weil og Kloster Eberbach p rieslingfronten.

Fra Chablis, William Fevre, friske, livlige viner som godt kan ligge litt i kjelleren. 1er Cru Vaillons til 259,- anbefales. nsker du en flott trr hvit Bordeaux? Clos Floridene, prv den til sters, grillet kylling eller enda bedre, sjkreps i de fleste utgaver og varianter, og du vil f deg en ny sjelevenn. 259,- koster den.

P jakt etter billigere viner? 3 Winzer Riesling QbA, 1,5 liters bag in boks, kr 179,- en god allround riesling i litt bltere og fruktigere stil. nsker du en litt fruktigere og rikere chardonnay? Beringer Founders Estate Chardonnay til kroner 109,-. Wittmanns grauburgunder (pinot gris) er en glimrende vin og et rverkjp til kroner 99,- Og der har du de aller beste hvitvinskjpene p taxfree!

Det var de beste hvitvinskjpene, de rde kommer.

#taxfree #OSL #gardermoen #charter #ferie #fly #reise #sommerferie #utptur #vin #sol #sommer