hits

desember 2017

Nyttårsfeiring med stil

Noen etiketter er så ikoniske at man aldri slutter å være litt barnslig begeistret når en flaske dukker opp på bordet. Dom Perignon er en av disse.

Selv om produksjonen er enorm klarer Dom Perignon kunststykket å lage fremragende vin. Ingen vet hvor mye som lages men vi snakker millioner av flasker hvert år, eller i alle fall i årene som blir lansert. Noen rynker på nesen av slikt, men det er snarere en formidabel bragd. Det er lettere å lage fem eller ti fat med stor vin, enn tusenvis. 2009 som slippes nå er en varm årgang og dermed på den bløte siden. Flasken smakt under var andre gang jeg smakte den, førte gang var i september og alt nå viste vinen mer presisjon, men denne fikk også mer luft. Enkelte årganger av Dom Perignon bør faktisk dekanteres.

Nei, boblene forsvinner ikke, med mindre du ikke har rengjort karaffelen godt nok, eller ikke skylt ut all såpen. Jeg har hatt dekanterte Dom Perignoner i karaffel i fem-seks timer uten at moussen forsvinner. Ruger du på en 1999 vil den som regel ta sats etter mellom to og fire timer på karaffel for eksempel. Før det er den mindre spennende, og da har de fleste drukket den opp. Første årgang Dom Perignon kom i 1921. Herren selv, en munk var den første i champagne til å få navnet sitt på en flaske, ellers stod det bare champagne på flaskene. Og suksessen uteble ikke. Vinen ble servert ved Versailles. Han blendet og endret vinifikasjonen, startet med en mer forsiktig pressing av druene. Boblene kom senere.

For rundt tredve år siden begynte Dom Perignon å separeres fra Moet selv om de fortsatt har samme eier, så er markedsføringen og driften nå hver for seg. Årgangen velges ut i fra dynamikken mellom en årgang og stilen til Dom Perignon, derfor kan det noen ganger utelates årganger som samlerne kanskje undres over. For eksempel 1979, en fremragende champagneårgang uten noen Dom Perignon. Chardonnay og pinot noir fra Hautvillars gir det mineralske utrykket. Årgangen må ha perfekt chardonnay OG Pinot noir OG Dom Perignons stil for å kunne bli deklarert som Dom Perignon. Det benyttes faktisk ikke noe fat under produksjonen, rikheten kommer av modningen.

P står for plenitude, og betyr komplett. Erstatter for Oenoteque og slippes ved høyere alder, seksten til atten år mot rundt åtte-ni års alder for Dom Perignon. En senere degorgering. P3 finnes også, da rundt 25 år i snitt og her slippes flaskene bare i utvalgte markeder. 

 

2009 Dom Perignon

Kr 1249,90

Pale lemon yellow. Apples, minerals, some pears, light yellow fruits, starting to show a bit more brioche and minerals than a bottle just a few months ago. Fresh acidity, elegant mousse, fresh, fruity, elegant, rounded, refreshing, apples and pears, long. 93

 

2000 Dom Perignon P2

Kr 2949,90

Pale lemon yellow. Minerals, brioche, flinty, apples, layered and nuanced, layered, bright and fresh nose, beautiful nose. Fresh acidity, beautiful mousse, minerals, oysters, chalk, apples, some citrus, superb balance, intense yet transparent, layered, long. 96

 

2005 Dom Perignon Rosé

Kr 2399,90

Pale reddish pink. Minerals, light apples, red fruits, minerals, some elegant nose, light floral note. Fresh acidity, minerals, red apples, strawberries, elegant and nuanced, refreshing, bright and transparent, light spicy note reminiscent of a Vosne, long finish. 96

#domperignon #vinmonopolet #godvin #champagne

Hva med å prøve noe helt annet til jul?

Ikke er det dyrt heller, den står faktisk på min liste over polets ti beste rødviner under 150,- kroner. Jeg har nå smakt den på nytt og den hører hjemme på den listen fortsatt. Fin rødbærsfruktighet og mørke bær, en lett bittertone i finish som gjør seg godt til mat, prøv den til elg eller hjort med fløtesaus, lam eller biff hvor du står litt friere med tilbehøret, bare ikke for søtt tilbehør til denne. Da må vinen ha søtere frukt. Grevinnen fra Romania med korsikansk innflytelse lager gode viner fra noen av Romanias eldste vinmarker. Dette er inngangsbilletten til hennes univers.

 

2014 Serve Vinul Cavalerului Feteasca Neagra

Kr 140,30

Bright ruby. Red berries, dark fruits and lightly scented nose. Fresh acidity, ripe tannins, fresh and fruity, the barrel notes is integrated, slightly bitter finish. 84

#serve #feteascaneagra #romania #godvin #vinmonopolet

En legende og en kuriositet

Disse to vinene er litt annerledes, den ene legendarisk fra sin region. I Provence stikker Domaine de Trevallon seg ut som en av de desidert beste husene og slik har det vært en stund. Lagringsdyktig er den også og 2012 er en kanskje ekstra forfriskende årgang av vinen. Dette er svært gode viner som det ikke er så lett å finne bestandig. Tenk en sydfransk utgave av lam eller biff til denne og du vil være i himmelen.

Den andre er en kuriositet fra en annen tid. 1969 er årgangen, jordsmonnet er dyp sand, derfor trives ikke lusen phylloxera her, druene er eldgamle og upodede. Og nyplantinger er et mareritt her, for den dype sanda gjør det nesten umulig for nye planter å overleve. Viuva Gomes stengte like gjerne kjelleren under Portugals diktator og åpnet dem knapt igjen. Men dette er nok siste rest av de virkelig gamle vinene fra Collares, så kjenn din besøkelsestid.

 

2012 Domaine de Trevallon

Kr 519,90

Ruby. Blackberries, some raspberries, spices, light minerals note nose, detailed, graphite. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, some minerals, playful, detailed, faint tobacco, exotic spices behind, lovely and long. 92

 

1969 Viuva Gomes Collares Reserva

Kr 550,- Ca 220 flasker ute I butikker (finnes også til 749,90)

Bright ruby, brick rim. Some leather, liquorice, sous bois, figs and prunes nose. Fresh acidity, still some tannins, leather, liquorice, some figs, cherries and prunes, morellos, ads some body both on the nose and palate with air, long. 91

#collares #1969 #trevallon #provence #godvin

Moden Bordeaux på billigsalg, fantastiske gavetips

Moden Bordeaux på billigsalg er ikke hverdagskost, og det er litt flaskevariasjon med alder, slik er det bare, de tre flaskene jeg har smakt så langt av 1996 har vært relativt like, en litt fruktigere, en litt mer floral. Fantastisk pris på disse to.

 

2004 Château Simard
Kr 250,10
Ruby. Scented, blueberries, some figs and dates nose. Fresh acidity, ripe tannins, rounded and smooth, good length. Drink over the next few years. 88

 

1996 Château Simard
Kr 249,90
Ruby. Scented, blueberries, minerals and anise, some spices nose. Fresh acidity, rip tannins, fruity, some anise and spices, minerals, iron, figs, good length. 89

#bordeaux #vinsdebordeaux #simard #chateausimard #godvin #vinmonopolet #gavetips #jul #godjul

Deilig Champagne til nyttårsaften, røverkjøp faktisk

En blanc de noir betyr at den er laget av mørke druer, hvit av mørke. Devaux ligger langt syd i Champagneregionen, som gjør at man har god tilgang på pinot noir og pinot meunier i mer moden utgave. Det merkes i vinen som får litt mer fylde og kropp. Dermed blir den kanskje enda mer matvennlig, men også noe mer avrundet i utrykket, noe som vil falle mange i smak. Huset er også en av favoritteiendommene til Chapoutier, legenden i Rhône. Under en middag der i våres fløt det med champagne fra Devaux, de to samarbeider til og med om en prestisjecuvée.Og det er få champagner i prisklassen som slår den på kvalitet. Men, kun 400 flasker tilgjengelig.

 

Devaux Blanc de Noir Brut

Kr 459,90

2012 base. Deg 3 April 2017. Pale lemon yellow. Apples, fruity, some pears, minerals, elegant nose, light brioche nose. Fresh acidity, fruity, elegant mousse, fresh and fruity, apples, elegant texture, long. 92

#champagne #devaux #pinot #godvin #vinmonopolet

Yquem, verdens kanskje mest legendariske vin

Verdens kanskje mest legendariske vin er den gylne Yquem. Yquem dukker opp nesten mytisk langt tilbake i tid. Kanskje var vikingene her og kjempet, for dets eier den gang, hertugen av Aquitaine fikk bygget en borg nord for byen Bordeaux for å holde vikingene unna alt på 800-tallet. Og Yquem var del av godset til hertugene av Aquitaine. Vi vet ikke hvor langt tilbake, om det var tilbake til den første vi kjenner navnet til, Chram som styrte her midt på 500-tallet, eller under Lupo II som motsatte seg selveste Karl den store (Charlemagne) på 700-tallet. Så kom alle Williamene, hele ti stykker før den berømte datteren, Eleanor av Aquitaine dukker opp på 1100-tallet. Da hun kom inn i rampelyset er Yquem i alle fall en del av huset Aquitaines besittelser. For hun skal giftes bort og alt hennes gods omtales. Året er 1152.

Aquitaine var nærmest et kongedømme i seg selv, det strakk seg over rundt en tredjedel av dagens Frankrike, fra Spania i syd til og med Loire i nord og langt innover i landet. Hun var datidens Liliane Bettencourt, bare mye yngre. Hun var styrtrik, og mektig. Hun hadde vært gift alt, med Kongen av Frankrike, men de to hatet hverandre, så hun giftet seg på nytt, knapt nok med blekket tørt på skilsmissepapirene fra paven, med Henrik Plantagenet, hertugen av Normandie. To år senere arvet han like gjerne England. Det er noen som arver slikt og i 1154 blir Yquem engelsk krongods. Richard Løvehjerte tar over eierskapet og slik går det frem til 1453. Nesten 300 år går altså hvor Yquem eies av de engelske kongene. Og hva mer? Jo, det lages vin på Yquem under disse eierne. Hvaslags vin vet vi ikke. Er den rød, eller rosé, nemlig claret som det heter? Nei, antagelig ikke, halvparten av vinproduksjonen i Bordeaux, eller mer har historisk sett vært hvit. Men vi vet ikke. Men på 1200-tallet beskriver gamle dokumenter at det er vinproduksjon på Yquem under Plantagenetenes eie.

Så kommer en ny eierslekt inn i 1453. England tapte slaget i Castillon i 1453, Aquitaine ble fransk, den nye eieren av Yquem var Karl VII av Frankrike. Denne gjengen skulle bli sittende omtrent halve tiden av Plantagenetene, 140 år. I 1593 gir Henry IV av Frankrike eiendommen til slekten Sauvage som styrer som lensherrer , over Guyenne for ham,  området Bordeaux er en del av. Sauvageslekten kom muligens fra Normandie og har fulgt Plantagenetene i både England og Frankrike i århundrer, så de kan ha sittet på Yquem også før de ble eiere. En Sauvage var borgermester i Bordeaux under Edward III for eksempel, på 1300-tallet. Sauvage tok Yquem som navn og slekten ble hetende Sauvage d'Yquem. Det går generasjoner her og vi vet fortsatt ikke om vinen her har blitt søt. Laurent de Sauvage d'Yquem går på den smellen alle adelsmenn frykter, han får ingen sønn. Og dermed ryker navnet ut av Yquems historie. Hans datter Francoise-Josephine de Sauvage d'Yquem gifter seg med greve Louis-Amedee de Lur-Saluces i 1785.

Lur-Salucene, navnet vi kjenner igjen fra etikettene på eldre Château d'Yquem blir sittende som eiere her frem til 2007, hele 414 år i samme slekt. Ikke så lenge som Plantagenetene om vi tar med deres forfedre fra huset Aquitaine, men svært respektabelt. Og nesten tre ganger så lenge som de franske kongene. Og hva skyldtes salget? Joda, selvsagt, en familiefeide. De siste ti årene er det LVMH som er eiere her, de har fortsatt noen år å gå på før vi lar oss imponere over historien. Som sagt, vi vet fortsatt ikke når vinen her ble søt, slik som i dag. Romerne drakk søte viner men antagelig snakker vi en gang mellom 1600 og sent 1700. 1811 er en årgang som er søt i alle fall, og den skal fortsatt være magisk om du har en million kroner å avse på en flaske vin. Det er det en flaske koster nå om du tusler inn hos Hedonism Wines i London og kjøper en flaske. Både Robert Parker og Wine Spectator har gitt vinen 100 poeng.

Château d'Yquem er rangert som først av de første i klassifiseringen i 1855. En helt egen klassifisering. Alt den gang hadde huset et ry på seg for å være over alle andre. Det og rigid selektering for å alltid ha best mulig vin har gitt husets viner en helt spesiell posisjon. Utbyttet i vinmarkene er gjerne så lave som 15 hektoliter per hektar mot i alle fall det doble i de beste rødvinene i regionen. Men etter ytterligere selektering er utbytte ofte bare mellom 7 og 9 hektoliter per hektar. På Yquem sier man at en drueplante som regel bare produserer nok druer til et glass med vin. Og hvilke druesorter lages så dette flytende gullet av? Jo, 70-80% semillon og 20-30% sauvignon blanc etter årgang. Jordsmonnet strekker seg over hundre hektar hva vinmark angår, for eiendommen er mye større. Kun druer perfekt angrepet av soppen botrytis plukkes, den sørger for ørsmå hull i skallet som får vannmolekyler til å fordampe mens de andre molekylene i druen er for store til å unnslippe. Det gjør konsentrasjonen av druemosten mye større. Og botrytisen forsterker smakene også. Vi snakker en eliksir som nesten eksploderer på tungen.

Y de Yquem, som gjerne kalles ygrec da det er uttalen på bokstaven Y på fransk er en tørr vin som plukkes før druene blir angepet av botrytis for å tynne ut litt av den potensielle høsten. Druene er modne og høstingen skjer gjerne to-tre uker før hovedinnhøstingen starter. Den igjen kan pågå i ukesvis. Den korteste noen gang var i 2003 over bare 9 dager. Vanligvis må plukkerne gå mange ganger gjennom vinmarkene med opphold på en uke eller to mellom hver gang. Alt for å bare plukke de enkeltbærene som er perfekte siden forrige gang. Det er dyrt å lage Sauternes. 2014 under ble plukket over hele 9 uker. Disse slippes nå som spesialbestilling via Winetailor. 2015 finnes også til samme pris men ble ikke smakt. 2011 er utsolgt.

 

2016 Y d'Yquem

Kr 1499,90 spes best 8196501

Pale lemon yellow. Apples, pears, peach, some honey, light vanilla nose, touch of lilies. Fresh acidity, fruity, apples, lemon curd, some peach, spices, ripe and rich, intense, some spices, long finish. 93

 

2014 Château d'Yquem

Kr 3799,90 spes best 6982601

75S 25SB Pale golden. Apricots, some vanilla, spices, ripe lemons, pineapples, light spicy touch, nuanced nose. Fresh acidity, fruity, ripe, detailed, playful, nuanced, peach and pineapples, pure and bright, lively, long. 96

 

2013 Château d'Yquem

Kr 3799,90 spes best 6982601 (skriv årgangen du ønsker)

70S 30SB Pale golden. Apricots, pineapples, peach, some vanilla and cinnamon, rich and intense, has added some depth since last bottle. Fresh acidity, fruity, peach, apricots, pineapples, some vanilla and spices, rich and intense yet playful, long finish. 95

 

2011 Château d'Yquem

80S 20SB Pale golden. Rich, pineapples, lemon curd, some crème brulée, light lilies note nose, intense. Fresh acidity, fruity, pineapples, some spices, peach, rich and fruity, playful, layered, long finish. 95

#yquem #sauternes #bordeaux #vinsdebordeaux #godvin #magic

Lyst til å bli med til ville og vakre Douro?

Lyst til å bli med undertegnede til vakre og ville Douro samt pitoreske Porto neste vår? Vi besøker fantastiske produsenter, spiser nydelig sjømat og noe av det beste kjøttet du kan tenke deg underveis også. Du kommer til å forelske deg fullstendig i området, folket, vinene, maten, ja alt sammen. Så bli med! Les mer i linken under.

http://www.gtravel.no/getaway/se-flere-reiser/vintur-til-douro/

Her kommer resten av spesialslippet

En teknisk feil gjorde at jeg ikke fikk postet alt under ett i går, her kommer resten. Det slippes også andre viner i eldre årganger, både Bordeaux og utenbys. En flott rekke fra Gaja til priser du aldri ser igjen. Det er forrige importør av huset som tømmer resteopplagene sine og det er fra noen få flasker til en del kasser av hver vin. To flotte Volnayer fra 2010 kommer til en kjempepris, Burgund har jo blitt selve symbolet på grådighet og spekulasjon, her viner til prisene de hadde for bare få år siden. Ikke glem hvit Bordeaux, ekstremt god kvalitet til prisen og har du prøvd en hvit tørr Bordeaux til hummer, sjøkreps eller østers ser du deg neppe tilbake. Dessverre få flasker og lite utvalg tilgjengelig på nett, av 71 viner smakt på pressesmakingen er kun 15 viner tilgjengelige her. Åtte av disse igjen er ikke Bordeaux som er hovedtemaet. 

7 desember braker det løs. XX betyr gode kjøp.

 

2008 Deutz Amour de Deutz Blanc de Blancs

Kr 1300,-

Pale lemon yellow. Apples, minerals, fruity, some pears and almonds nose. Fresh acidity, fruity, rounded, elegant mousse, creamy, long finish. 92

 

2014 Château Latour-Martillac blanc

Kr 370,60

Pale lemon yellow. Apples, minerals, some vanilla, peach and grapefruits nose. Fresh acidity, fruity, minerals, apples, some spices, detailed, long, touch bitter. 91

 

2014 Château Gazin-Rocquencourt blanc

Kr 381,20

2X cork even with Diam!

 

2014 Château Malartic-Lagraviere blanc

Kr 574,90

Pale lemon yellow. Apples, fruity, pears and peach, some grapefruits and faint minerals nose. Fresh acidity, fruity, bit of wax, rounded, almonds and minerals, long finish. 90

 

2014 Domaine de Chevalier blanc

Kr 858,70

Pale lemon yellow. Apples, minerals, light vanilla note, some spices, elegant, citrus and grapefruits nose. Fresh acidity, fruity, rounded, apples, lemons, citrus, spices, minerals, detailed and layered, long. 95

 

2010 J. M. Boillot Volnay 1er Cru Carelle XX

Kr 527,20

Bright ruby. Floral, delicate, red berries, raspberries, bright and seductive nose. Fresh acidity, ripe tannins, structured, firm, tight, bit woody and tight finish, juicy fruit above, long. 90

 

2010 J. M. Boillot Volnay 1er Cru Jarollieres XX

Kr 527,20

Bright ruby. Red berries, fruity, anise ,floral notes, detailed, elegant nose, some spices. Scented. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, anise, red berries, darker fruits notes, some spices, long firm finish. 91

 

2013 Riecine La Gioia

Kr 540,70

Bright ruby. Cherries, floral, fruity, some spices, up front and lifted nose. Fresh acidity, ripe tannins, leaner palate, some bubble gum and cherries, good length. 89

 

2010 Pieve Santa Restituta Brunello di Montalcino Rennina

Kr 842,80

Ruby. Anise, spices, blackberries, fruity nose, vanilla and liquorice. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, anise, spices, ripe and rich, liquorice. 90

 

2010 Gaja Barbaresco XX

Kr 891,40

Bright ruby. Scented, cherries, anise, spices, liquorice nose, tight. Fresh acidity, ripe tannins, anise, spices, liquorice, cherries, some darker fruits behind, layered and deep, long. 94

 

2009 Gaja Barbaresco XX

Kr 878,60

Bright ruby. Anise, cherries, floral, roses, bright and fruity nose, detailed, elegant. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, cherries, intense, spices, detailed, layered, long. 94

 

2008 Gaja Barbaresco

Kr 885,50

Bright ruby. Anise, cherries, warm spices, vanilla, touch of coffee and morellos nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, anise, some spices, dark berries, detailed, layered, rich, bit of warmth in the finish. 93

 

2000 Chateau Ksara

Kr 465,-

Bright ruby. Cool herbal and minty note, figs, dates and some cassis behind on the nose. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, anise, some herbs, leaner, long if narrow finish. 90

 

2015 Château Chapelle d'Alienor XX

Kr 229,30

Ruby. Blueberries, fruity, some spices, light minerals nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, anise, some spices, good length. Creamy. 87

 

2015 Château Jean Faux

Kr 290,20

Ruby. Anise, blueberries, spices, blackberries nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, anise, some spices, light minerals nite, good length. 88

 

2010 Château Fourcas-Dupre

Kr 314,30

Ruby. Anise, herbs, blueberries and vanilla notes nose. Elegant scented high note. Fresh acidity, ripe tannins, firmer texture, blueberries, good length. 88

 

2005 Château Léoville Barton XX

Kr 1390,70

Ruby. Blueberries, cassis, intense nose, starting figs and tobacco, minerals and layered nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, anise, red berries, spices, structured and firm behind layers of fruit, detailed and long. Tight now but lots of depth and potential. 95

 

2001 Château de Rochemorin XX

Kr 324,90

Ruby, garnet rim. Scented, red berries, anise, figs and dates nose. Tobacco. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, anise, some spices, leaner finish, good length. 89

 

2000 Château Léoville Las Cases

Kr 3791,30

Ruby. Cassis, blueberries, touch of anise, leather and tobacco, layered, tight still, youthful for the age. Fresh acidity, ripe tannins, spices, anise, blueberries, nuanced, layered, intense, superb length, still far too young. 96

 

1990 Châteu Léoville Barton

Kr 2001,30

Ruby, brick rim. Figs, dates, some leather, fruity, sous bois and chocolate nose, tobacco. Fresh acidity, ripe tannins, red berries, anise, some spices, figs and dates, leather and tobacco, long. 91

 

1990 Château Léoville Barton

(Ny flaske prøvd) Ruby, garnet rim. Some figs, cassis, blueberries, tobacco, nuanced, mint and leather, elegant nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, nuanced, cassis and figs, mint, tobacco and leather, long finish. 93

 

1985 Château Soutard

Kr 521,60

Ruby, brick rim. Earthy beneath figs, dates and mint nose. Bit shy. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, leaner body but alive, the best mature bottle from Soutard in quite some time. 88

 

2009 Joh. Jos. Prüm Wehlener Sonnenuhr Riesling Auslese

Kr 416,90

Pale lemon yellow. Apples, minerals, some citrus, faint floral notes minerals, delicate and nuanced. Fresh acidity, fruity, minerals, apples, citrus, playful, detailed, elegant texture, long. 93

 

2001 Riecine Sebastiano

Kr 363,50

Amber, golden rim, lots of sediments. Oxidative almonds, ripe and rich nose, honey. Fresh acidity, thick and viscous, ripe and rich, creamy. Playful. 88

#2014 #bordeaux #vinsdebordeaux #vinmonopolet #spesialslipp #rødvin #godvin #hvitvin

Spesialslipp rød 2014

Da er det tid for nytt spesialslipp, denne gangen er hovedfokuset 2014 Bordeaux. Årgangen er en god årgang og den beste siden 2011 som for min del er over 2014 i kvalitet. 2011 har av en eller annen grunn blitt fullstendig oversett av markedet, ikke ulikt 2001. Selv de nekle vinene fra 2012 koster nå mer enn 2011. 2014 er en sjarmør med elegant frukt og parfymerte toner som minner om 2008 i utrykket. Mange viner har en noe mer rødbærsfruktig kjerne. Mange vil falle for utrykket men vi mangler litt av det som kommer i 2015 og særlig 2016. Samtidig vil de fleste 2014 viner drikke utmerket de neste tyve årene og de beste vil holde lengre. Pressisjonen i vindyrkingen og vinmakingen i Bordeaux i dag er vesentlig bedre enn noen gang, det samme er selekteringen, så det er fantastiske viner tilgjengelig. Prisene er også gode og tildels svært gode sett i lys av dagens markedspriser.

Det slippes også andre viner i eldre årganger, både Bordeaux og utenbys. En flott rekke fra Gaja til priser du aldri ser igjen. Det er forrige importør av huset som tømmer resteopplagene sine og det er fra noen få flasker til en del kasser av hver vin. To flotte Volnayer fra 2010 kommer til en kjempepris, Burgund har jo blitt selve symbolet på grådighet og spekulasjon, her viner til prisene de hadde for bare få år siden. Ikke glem hvit Bordeaux, ekstremt god kvalitet til prisen og har du prøvd en hvit tørr Bordeaux til hummer, sjøkreps eller østers ser du deg neppe tilbake. Dessverre få flasker og lite utvalg tilgjengelig på nett, av 71 viner smakt på pressesmakingen er kun 15 viner tilgjengelige her. Åtte av disse igjen er ikke Bordeaux som er hovedtemaet. 

7 desember braker det løs. XX betyr gode kjøp.

2014 Château Mauvesin-Barton XX

Kr 244,30

Ruby. Blackberries, blueberries, some anise and spices nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, anise, juicy fruit with a backbone, good length. 88

 

2014 Château Chasse-Spleen

Kr 358,70

Ruby. Cassis, fruity, anise, blackberries, some spices nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, anise, some spices, dark berries, good length. 89

 

2014 Château Poujeaux XX

Kr 337,60

Ruby. Anise, tighter, vanilla, spices, blueberries and cassis nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, anise, structured, firm, tighter, long. 90

 

2014 Château Cantemerle XX

Kr 325,90

Ruby. Anise, fruity, ripe dark berries, some vanilla and spices a bit up front right now. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, anise, red berries, bit leaner bottle than I remember it, from three months back, not the best bottle, good length. 89

 

2014 Château Sociando-Mallet XX

Kr 356,10

Ruby. Floral, blackberries, anise, violets, nuanced nose, elegant. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, anise, some spices, blackberries, structured, firmer, long. 92

 

2014 Château les Ormes de Pez

Kr 348,70

Ruby. Anise, spices, blueberries, vanilla nose, tight. Lightly scented high note. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, elegant texture, red fruits, some minerals, nuanced, long. 90

 

2014 Château Lafon-Rochet

Kr 386,80

Bright ruby. Anise, blueberries, spices, some vanilla and coffee nose. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, some spices, anise and herbs, good length. 89

 

2014 Château Calon-Ségur

Kr 1171,50

Ruby. Anise, scented, red berries, blackberries and blueberries, some minerals beneath. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, dark fruits, some spices, red fruits, elegant and detailed, playful, long. Juicy with structure behind. 94

 

2014 La Dame de Montrose

Kr 407,70

Ruby. Anise, blueberries, some spices, floral notes behind, some coffee. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, red berries, some anise, lighter bodied, long if narrower. 90

 

2014 Château Montrose XX

Kr 1280,30

Ruby. Blackberries, anise, some spices, blueberries, intense nose, detailed, layered nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, anise, some spices, layered, deep, refreshing, nuanced, superb yet again, long. 97

 

2014 Château Pedesclaux

Kr 432,80

Ruby. Anise, blueberries, fruity, some spices nose, light scented note. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, anise, some spices, blueberries, wood is starting to integrate, long. Bit narrow finish but gaining ground. Best sample of this so far. 90

 

2014 Château Grand-Puy-Lacoste XX

Kr 643,70

Ruby. Scented, blueberries, fruity, some spices, anise, detailed and nuanced nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, anise, some spices, detailed and playful, layered, lovely balance, long. 94

 

2014 Château Clerc Milon XX

Kr 764,80

Ruby. Anise, blueberries, fruity, detailed, floral notes, some spices, cassis, layered nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, anise, some spices, detailed, playful, nuanced and long. 94

 

2014 Château Lynch-Bages

Kr 1078,-

Ruby. Anise, blueberries, cassis, some vanilla, spices, detailed, riper nose, fairly rich. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, anise, some spices, ripe, rich, detailed, long. 94

 

2014 Château Pontet-Canet XX

Kr 935,50

Ruby. Blackberries, anise, spices, liquorice, ripe and rich, big and bold nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, anise, some spices, blueberries, detailed, firmer behind, ripe and juicy, long. 95

 

2014 Château Pichon Longueville Baron XX

Kr 1016,10

Ruby. Blackberries, anise, some spices, fruity, ripe, blueberries, quite intense nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, anise, intense, dark berries, spices, ripe and rich, long. 95

 

2014 Château Pichon Longueville Comtesse de Lalande XX

Kr 1137,20

Ruby. Anise, spices, fruity, blackberries, some touch of tobacco, vanilla, blueberries nose. Layered. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, anise, some spices, ripe, nuanced, layered, intense and long. 96

 

2014 Château Mouton Rothschild

Kr 4053,40

Ruby. Anise, spices, liquorice, exotic spices, cassis, blueberries, light minerals note beneath, layered nose, beautiful depth. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, anise, cassis, blueberries, layered and nuanced, spices, blackberries, exotic spices, bazar, minerals, layered and deep. 97

 

2014 Château Branaire Ducru

Kr 500,70

Ruby. Anise, spices, blueberries, cassis, light floral high note nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, anise, some spices, dark berries, faint herbal touch, long. 92

 

2014 Château Talbot XX

Kr 558,70

Ruby. Blueberries, cassis, some spices, vanilla, faint scented floral note behind. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, anise, dark berries, some spices, nuanced, long. 93

 

2014 Château Saint-Pierre XX

Kr 531,30

Ruby. Vanilla, toast, blueberries and cassis nose, tight stage right now. Fresh acidity, ripe tannins, red berries, anise, blueberries, structured and tight, some minerals, nuanced, long. 92

 

2014 Château Langoa-Barton XX

Kr 521,10

Ruby. Floral, fruity, mint, red berries, cassis, scented, elegant nose, detailed. Even at this state, utterly charming nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, anise, some spices, dark berries, long. 93

 

2014 Château Léoville Barton XX

Kr 746,50

Ruby. Blueberries, spices, floral, delicate, detailed nose, charming even at this stage, almost seductive even. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, anise, spices, red berries, detailed, elegant, long. Bit of structure in the finish. 94

 

2014 Château Ducru-Beaucaillou XX

Kr 1170,60

Ruby. Anise, blueberries, some spices, tighter, some vanilla, dark fruits nose, layered. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, blueberries, anise, detailed, some minerals, ripe and intense, nuanced and long, layered. 96

 

2014 Le Petit Lion de Léoville Las Cases

Kr 406,-

Ruby. Anise, blueberries, fruity, spices, layered and detailed, open even now. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, red berries, some anise, refreshing, long if narrower finish. 89

 

2014 Château Léoville Las Cases XX

Kr 1376,70

Ruby. Blueberries, anise, blackberries, tighter nose, nuanced, some floral notes nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, anise, spices, detailed and nuanced, layered, refreshing, has gained more depth since primeur, long. 97

 

2014 Château Angludet

Kr 500,50

Ruby. Red berries, spices, dark fruits, touch of paprika nose, reductive at this stage. Fresh acidity, ripe tannins, red berries, blueberries and anise, long finish. 90

 

2014 Château Brane-Cantenac

Kr 529,20

Ruby. Anise, blueberries, floral, scented, some cassis, again somewhat reductive nose. Fresh acidity, ripe tannins, red berries, anise, some spices, fruity, ripe, refreshing, long. 93

 

2014 Blasson d'Issan XX

Kr 289,20

Ruby. Anise, fruity, red berries, floral, fresh and fruity, elegant, charming. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, some anise and red berries, spices, good length. 89

 

2014 Château d'Issan

Kr 528,-

Ruby. Anise, vanilla, blueberries, soem spices, ripe and rich nose, quite intense. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, anise, some spices, red berries and darker fruits, juicy and long. 93

 

2014 Château Rauzan-Ségla

Kr 715,70

Ruby. Anise, blackberries, fruity, blueberries, some violets behind, intense nose, layered. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, anise, blueberries, some spices, detailed, elegant, long. 94

 

2014 Alter Ego

Kr 645,-

Ruby. Blueberries, fruity, some floral notes, delicate and lighter nose. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, red berries and anise, good length. 89

 

2014 Château Palmer 

Kr 2148,50

Ruby. Blueberries, fruity, some anise and spices, nuanced, bit tight, another slightly reductive Margaux. They need serious decanting at this stage. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, anise, some spices, fresh, nunaced, bit leaner body, refreshing, detailed, long. 95

 

2014 Château le Pape XX

Kr 326,10

Ruby. Fruity, floral, some anise and spices, light minerals nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, anise, blueberries, elegant texture, long. 90

 

2014 Château Latour-Martillac XX

Kr 367,-

Ruby. Anise, blueberries, blackberries, some terracotta notes nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, anise, red berries, blackberries, some spices, long finish. 92

 

2014 Château Gazin-Rocquencourt

Kr 379,20

Ruby. Red berries, some spices, blueberries, light scented note nose. Fresh acidity, ripe tannins, fresh and fruity. 88

 

2014 Château de Fieuzal XX

Kr 381,40

Ruby. Anise, red berries, scented, blueberries, fruity, light floral note. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, minerals, anise and spices, blueberries, elegant, long. Showing gar more elegance than the somewhat dry sample I had for primeur. 93

 

2014 Château Malartic-Lagraviere

Kr 429,-

Ruby. Blueberries, cassis, fruit driven, some spices, light scented note nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, anise, some spices, dark fruits, vanilla, long. 91

 

2014 Domaine de Chevalier XX

Kr 557,80

Ruby. Spicy, some smoky notes, cassis, blueberries, elegant nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, anise, blueberries and blackberries, some spices, detailed, long. 94

 

2014 Château Carmes Haut-Brion XX

Kr 675,40

Ruby. Blackberries, cassis, vanilla, spices, some terracotta, cinnamon and Christmas spices nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, anise, blueberries, some spices, layered and long. 94

 

2014 Le Parde de Haut-Bailly XX

Kr 316,90

Ruby. Red berries, blueberries, some spices nose, anise. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, anise, some spices, detailed, refreshing, long. 90

 

2014 Château Haut-Bailly XX

Kr 872,70

Ruby. Anise, blueberries, some spices, detailed, minerals, intense, fruity, layered. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, intense, dark berries, some spices, juicy, minerals, intense, long finish. 94

 

2014 Château Barde Haut

Kr 363,60

Ruby. Blackberries, fruity, ripe, richer nose, some spices, light mineral nite beneath. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, anise, some spices, structured and firm, bit rustic even. 89

 

2014 Château la Gaffelière XX

Kr 565,40

Ruby. Anise, blueberries, some spices, minerals, mint notes, faint floral note nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, anise, some spices, juicy, minerals, long. 93

 

2014 Château Figeac

Kr 1038,90

Ruby. Anise, spices, blueberries, some coffee, vanilla notes, intense nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, red berries, anise and spices, minerals, detailed, layered, ling. 94

 

2014 Château Gazin XX

Kr 638,70

Ruby. Blueberries, blackberries, fruity, some spices, anise, ripe and intense nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, anise, blueberries, some spices, ripe, detailed, bit denser, long. 93

 

2014 Château La Conseillante

Kr 984,30

Ruby. Touch of violets, ripe fruity nose, spices, blueberries and cassis nose. Tight. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, anise, blueberries, structured, detailed, intense and long. 95

Snadderslipp

 

En rekke godsaker fra Fondberg og Winetailor er nå tilgjengelige i tilleggsutvalget eller gjennom spesialbestilling. Så ønsker du deg noe av dette er det bare å mase litt vennlig på din lokale polsjef.

XX betyr ekstra gode kjøp

2006 Comte de Champagne Blanc de Blancs

K 1750,-

Pale lemon yellow. Apples, pears, brioche, minerals, fruity nose, some bread crumbs, quite intense. Fresh acidity, fresh mousse, apples, some bitter notes, brioche, intense, detailed, long and detailed. 94

 

2014 Niepoort Lagar de Baixo XX

Kr 199,90

Bright ruby. Red berries, blueberries, some floral notes nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity and juicy with some tannic structure behind, good length. 87

 

2014 Niepoort Poeirinho

Kr 299,90

Bright ruby. Red berries, anise, some figs and raisins, elegant nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, anise, blackberries, some figs, good length, juicy. Tannins in the finish. 88

 

2013 Niepoort Batuta

Kr 599,90

Ruby. Cassis, blueberries, some cherries, liquorice, touch of vanilla and spice. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, anise, some spices, dark berries, juicy, firm texture behind, long. Different style from before, more detailed, lighter, not as extracted. 92

 

2014 Niepoort Charme

Kr 569,90

Bright ruby. Red berries, some scented notes, bit rustic nose, earthy minerals and liquorice. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, dark berries and red fruits, long. 92

 

2013 Macan Clasico

Kr 399,90

Ruby. Anise, blackberries, blueberries, intense nose, vanilla and spices, ripe. Fresh acidity, ripe tannins, dark fruits, spices, liquorice, spices, elegant if ripe and rich. 90

 

2013 Macan

Kr 599,90

Ruby. Dark fruits, spices, ripe, liquorice, intense nose, minerals beneath. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, anise, blackberries and spices, liquorice, layered, long. 92

 

2005 Lopez de Heredia Viña Tondonia Reserva XX

Kr 300,-

Ruby, garnet rim. Anise, scented, red berries, figs, medicinal, tobacco nose. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, figs, dates, intense, liquorice, refreshing, some cherries, anise, long. 93

 

2014 Château Francs Magnus XX

Kr 379,90 magnum

Ruby. Anise, blueberries, some vanilla and spices nose. Touch of paprika. Fresh acidity, ripe tannins, red berries, spices, anise, good length. 86

 

1995 Château La Vieille Cure XX

Kr 749,90 magnum

Ruby, garnet rim. Scented, fruity, anise, figs and dates, minerals nose, elegant. Fresh acidity, ripe tannins, fresh and fruity, elegant detailed, minerals, structured, good length. 89

 

1967 Viuva Gomes Colares Tinto

Kr 799,90

Ruby core, brick rim. Figs, anise, coffee, some spices, lots of fine tobacco nose. Fresh acidity, ripe tannins, juicy, cherries, anise, some coffee, spices, liquorice, sweet and sour, long. 92

 

1965 Vuiva Gomes Colares Tinto

Kr 999,90

Ruby, brick rim. Anise, cherries, floral, some figs and light tobacco nose, delicate, some minty notes. Fresh acidity, ripe tannins, ripe, fruity, red berries, spices, liquorice, detailed, long. Sweet and sour. 93

 

2007 Dal Forno Romano Valpolicella Superiore

Kr 799,90

Ruby. Ripe, rich, blackberries, fruity, big and heavy nose, dark fruit jam. Fresh acidity, ripe tannins, ripe, big and rich, alcohol shows yet somewhat fresher than before, intense and long. 93

 

2008 Dal Forno Romano Amarone

Kr 2500,-

Deep ruby. Coffee, jammy, ripe and rich nose, big, mulberries, chocolate and liquorice. Fresh acidity, ripe tannins, ripe, big and intense, rich, spicy, tannic and structured, long. Bitter finish. 94

 

2011 Lions de Suduiraut

Kr 184,90 demi

Golden. Peach, apricots, intense nose, ripe. Fresh acidity, fruity, peach and apples, some vanilla, good length. 88

 

1997 Château Suduiraut XX

Kr 599,90

Golden. Apricots, vanilla, peach, pineapples, some spices, detailed nose, nuanced. Fresh acidity, fruity, peach, apricots, some vanilla, playful and elegant, nuanced, long. 95

 

2013 Niepoort LBV

Kr 229,90

Ruby. Anise, blackberries, some spices, fruity, ripe and rich nose, detailed. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, dark berries, some spices, anise, juicy, good length. 89

 

2015 Niepoort Vintage

Kr 619,90

Ruby. Dark fruits, some spices, ripe blackberries, layered and deep, intense. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, anise, blackberries, some spices, detailed and intense, long. 95

 

2009 Niepoort Bioma Vinha Velha Vintage

Kr 664,90

Ruby. Blackberries, anise, some spices, ripe and rich nose, intense, blueberries nose. Fresh acidity, ripe tannins, ripe, intense and fruity, big and rich yet freshness to back it up, spices, some mint, layers, long. 96

 

2015 Niepoort Bioma Vinha Velha Vintage

Slippes 2018

Deep ruby. Intense blackberries, anise, some spices, ripe and rich nose. Tight. Fresh acidity, ripe tannins, intense, juicy, spices, chocolate, layered and deep, minerals, long. 96

 

Niepoort 20 Years Old Tawny

Kr 514,90

Pale ruby. Some dried fruits, red berries, light of nuts, delicate nose, scented. Fresh acidity, ripe tannins, fresh and fruity, some spices, light red berries, long finish. 92

 

2000 Barbeito Tinta Negra Colheita Medium Sweet

Kr 379,90

Amber. Some nuts, dried fruits, spices, light raisins note nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, anise, some spices, juicy, playful, long. 90

 

1995 Barbeito Boal Frasqueira

Kr 1299,90

Bright amber. Nuts, dried peach and apricots, spices, some almonds, detailed nose. Fresh acidity, ripe, fruity, refreshing, nuts and dried fruits, playful and intense, long. 92

 

Barbeito Ribeiro Real 20 Anos Boal Lote 1

Kr 899,-

Amber. Dried fruits, almonds, marzipan, apricots, light floral note nose and sultanas. Fresh acidity, intense, some spicy and smoky notes, peach and apricots, nuts, long peaty finish. 92

#godvin #champagne #bobler #portvin #madeira #portugal #bordeaux #sauternes

Knallkjøp fra Piemonte

På tross av en vanskelig årgang har Produttoro del Barbaresco laget en storsjarmør dette året. Alkoholnivåene har blitt vel høye i Piemonte de senere årene men denne balanserer det hele med en leskende syre. Røverkjøp, svært mye vin for pengene. 

 

2014 Produttori del Barbaresco Barbaresco

Kr 299,90

Bright ruby. Anise, cherries, some figs, raisins, scented, some floral notes nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, anise, red berries, liquorice, light spicy touch, some fruit stones, long finish. 92

#produttoridelbarbaresco #vinmonopolet #godvin #piemonte #nebbiolo #italy